BYGG

– Vanskeligere, men ingen krise i byggenæringen

Veidekke hadde i fjor rekordomsetning. De opplever gode tider til tross for at deler av pressen melder om vanskeligheter i byggenæringen.
Veidekke hadde i fjor rekordomsetning. De opplever gode tider til tross for at deler av pressen melder om vanskeligheter i byggenæringen. Bilde: Per-Ivar Nikolaisen
13. feb. 2014 - 12:58

Veidekke oppnådde et resultat før skatt på 776 millioner i 2013. Nesten halvparten, 336 millioner kom i fjerde kvartal. Fjerde kvartal ga også en vekst i omsetningen på 10 prosent til 6,1 milliarder.

– Målet er et resultat på fem prosent, sier konsernsjef Arne Giske.

Les også: 84 prosent av norske byggefirmaer tror 2014 blir bedre enn 2013

Rekord

Veidekke har bedret resultatene i alle segmenter, og økt ordrebeholdningen. For første gang passerte omsetningen 21 milliarder i løpet av et år. Styret foreslår et utbytte på tre kroner per aksje.

Selskapet har nå en ordrereserve på 18,3 milliarder, mot 16,5 milliarder på samme tid i fjor.

Ingen hemmelighet

– Det er ingen annen hemmelighet enn at vi driver godt. Vi har hatt fremgang i alle segmenter, sier Giske til Teknisk Ukeblad.

Men det er noe tid siden Veidekke vant en større anleggkontrakt.

– Vi har vunnet mange mellomstore, og vi ser at det er små prisforskjeller mellom oss og de som vinner de store kontraktene, sier Giske.

– Vi har vunnet mange mellomstore, og vi ser at det er små prisforskjeller mellom oss og de som vinner de store kontraktene, sier Giske.Veidekke-sjef Arne Giske opplever gode tider. Joachim Seehusen

Venter vekst

Entreprenørvirksomheten viser vekst og marginforbedring i Norge og Danmark i fjerde kvartal. Både bygg og anlegg i den norske virksomheten har bedret marginene, og den danske virksomheten er preget av meget god prosjektlønnsomhet.

Giske sier at han venter vekst i bygge- og anleggsmarkedet i Norge også i 2014. Han venter vekst både for anlegg, næringsbygg og skoler.

– Vi er noe mer usikre på boligmarkedet.

Selger tomter

Den usikkerheten fører til at Veidekke nå reduserer tomtebanken. Den består av om lag 6000 tomter landet rundt. Giske antyder at rundt 1000 av disse vil bli solgt. Internt har Veidekke delt tomtene sine i tre kategorier, merket grønt, gult og rødt. Det er de røde som er minst attraktive og som nå blir solgt.

– Vi bygger først og fremst i betong, gjerne blokker. Det vi selger egner seg nok bedre for en lokal eller regionalt entreprenør som bygger rekkehus. De fleste av disse tomtene ble kjøpt i perioden 2004 - 2007, da lot alt seg selge. Men det er fortsatt et solig marked.

Selger ikke hull i bakken

I tillegg til å selge tomter erkjenner Giske at enkelte prosjekter blir utsatt.

– Det er krevende å selge når vi kun har et hull i bakken og en tegning. Kundene vil ha noe mer konkret som nærmer seg ferdig.

Likevel er det unntak, om tomtene er attraktive nok. Veidekke har nå startet et prosjekt på Sørenga i Oslo med 240 boliger. Kun 24 prosent av boligene er forhåndssolgt. Giske forsvarer det med at tomteverdien er så høy at det forsvarer usikkerheten og risikoen for å bli sittende med et antall usolgte leiligheter.

Ved utgangen av året hadde Veidekke 1 469 boliger i produksjon, mot 1 277 året før. Salgsgraden er gått noe ned, fra 80 prosent i fjor til 76 prosent nå.

Svakt i Sverige

Den svenske virksomheten har hatt svak lønnsomhet, men posisjonen i Sverige er forsterket blant annet innenfor næringsbygg gjennom kjøpet av Arcona AB. 

Giske forklarer den svake posisjonen i Sverige med at selskapet der er en liten og mindre kjent aktør. Han sammenligner Veidekke i Sverige med situasjonen til svenske Peab i Norge.

– Med kjøpet av Arcona har vi fått en solid og ankerjent aktør med en milliard i omsetning, det vil hejlpe i Stockholmsregionen.

Les også:

Slik skal ingeniører forbedre Øyafestivalen

Manglende betalingsvilje hindrer innovasjon i byggenæringen

Oslo inviterer byggenæringen til OL-planlegging

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.