KRAFT

– Vannkraftens verdi bestemmes av EU

UTFORDRING: - Det er ventet betydelige nettinvesteringer i mange land. Dette er en internasjonal bransje og leverandørindustrien går gode tider i møte, sier Hagem, som medgir at kapasiteten kan bli en utfordring.
UTFORDRING: - Det er ventet betydelige nettinvesteringer i mange land. Dette er en internasjonal bransje og leverandørindustrien går gode tider i møte, sier Hagem, som medgir at kapasiteten kan bli en utfordring. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
24. nov. 2009 - 08:19

Statnetts konserndirektør er opptatt av at Norge med sin vannkraft har en helt annen type kraftproduksjon enn resten av EU-landene.

– Vi jobber med å sikre en god pris på den norske vannkraftens reguleringskapasitet, forsikrer Hagem, som er styremedlem i ENTSO-E, den nye samarbeidsorganisasjonen til 42 systemansvarlige nettselskap (TSO) i Europa.



– Nytt eventyr

EU har ambisiøse klimamål med planer om store mengder ny fornybar – og uregulerbar – kraftproduksjon.

Det innebærer økt behov for å handle kraft med noen som kan regulere opp produksjonen når det ikke blåser og regulere ned når det produseres mye vindkraft.

Konserndirektøren mener at vannkraftens reguleringsevne kan bli starten på et nytt eventyr for Norge og trekker fram Skagerak 4 som et godt eksempel.

– Her har Statnett og norske produsenter inngått en femårs avtale med Energinet.dk, hvor vi reserverer 100 MW av kabelen til reguleringstjenester. Verdien av dette salget er det dobbelte av verdien på spotsalg av kraft.



Europa viktig

Målet til ENTSO-E er å videreutvikle markedet for elektrisitet i Europa og intensivere samarbeidet mellom de systemansvarlige nettselskapene.

Statnett er sentralt plassert i dette arbeidet, forsikrer Hagem.

– Statnett er et fullverdig medlem og har stemmerett. Det er viktig for oss. Vi bruker mellom fem og ti årsverk på å jobbe med den europeiske utviklingen, sier konserndirektøren, som sammenliger EU med et tog som går.

– Det er imponerende hva EU får til, når de først har bestemt seg for noe. Det tar tid, men det kjører i samme retning.



Betydelige investeringer

Den siste tiden har derimot intensiteten økt. Dagens nett er ikke godt nok for å kunne nå EUs klima- og energimål.

TSO-er over hele Europa har hendene fulle med ambisiøse nettutviklingsplaner.

– Vindkraften er en utfordring og det er ventet betydelige nettinvesteringer. Dette er en internasjonal bransje og leverandørindustrien går gode tider i møte, sier Hagem, som medgir at kapasiteten kan bli en utfordring.



Europeisk nettplan

ENTSO-E skal i løpet av åren 2010 utarbeide en 10 års nettutviklingsplan.

– Dette vil virkelig bli en europeisk plan.

Statnett har også trappet opp sine investeringsplaner. Selskapet ser for seg investeringer i størrelsesorden 40 milliarder kroner og har planer om flere utenlandsforbindelser.

– Vår planlagte kableportefølje er en helt annen enn for seks til syv år siden. Planen er å bygge 3-4 kabler i løpet av en 10årsperiode. Det er viktig å få eksportert vår fleksibilitet.



Felles marked

EU har også lagt fram sin tredje elmarkedspakke, som inneholder nye verktøy for å skape et europeisk marked.

– Målet er både få utnyttet infrastrukturen mer optimalt og bedre forsyningssikkerheten.



Priskobling

Hagem forteller at TSO-ene i Norden og Sentralvest-Europa nylig har blitt enige om å sette opp et prosjekt for å få til en priskobling mellom disse to regionene.

– En priskobling av de to regionene, vil gi langt bedre utnytting av nettinfrastrukturen og bedre konkurranse slik at de billigste produksjonsressursene vil bli brukt først. Det vil gi lavere priser både på kraft og nettleie i den nye regionen.

Men vil ikke flere utenlandskabler føre til høyere norske strømpriser?

– Det kan være at vi importerer noe høyere priser, men på den andre siden fører vindkraften til perioder med negative priser og vi går mot et betydelig kraftoverskudd i Norden, mener Statnetts kvinne i EU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.