KLIMA

Vannet ikke Giardia-sikkert før 2008

FÅR TO HYGIENEBARRIERER: Nye Oset vannrenseanlegg får to såkalte barrierer mot vannsmitte. I forkant ligger filteranlegget. Bak skal anlegget for UV-behandling ligge. UV-stråling tar knekken på de parasittene klorbehandlingen og filtreringen ikke tar.
FÅR TO HYGIENEBARRIERER: Nye Oset vannrenseanlegg får to såkalte barrierer mot vannsmitte. I forkant ligger filteranlegget. Bak skal anlegget for UV-behandling ligge. UV-stråling tar knekken på de parasittene klorbehandlingen og filtreringen ikke tar. Bilde: CF-Wesenberg + 47 900 25 255
Jannicke Nilsen
17. okt. 2007 - 12:21

Drikkevannet til mesteparten av Oslos befolkning renses i dag ved mikrosiling og gjennom tilsetting av klor.

Dette tar ikke knekken på Gardia-parasitten, som ble funnet i drikkevannet til innbyggerne i hovedstaden i går kveld.

For liten

- Gardia-parasitten er liten og vil stort sett slippe igjennom den tradisjonelle rensingen ved Oset vannrenseanlegg, sier informasjonsjef Eivind Fjelldal i Vann- og avløpsetaten i Oslo.

Først neste år får Oslos befolkning drikkevann som tilfredstiller kravene i drikkevannsforskriften om blant annet to såkalte hygienebarrierer i vannbehandlingsprosessen.

Kan ikke UV-stråle nå

- Vi har ingen mulighet til å UV-stråle vannet nå, vi må ha et eget anlegg for det. Men fra neste år vil vannet gå gjennom det nye anlegget som har en UV-reaktor med UV-lamper som vannstrømmen går igjennom. Strålingen har så høy intensitet at det vil ta knekken på alle parasitter som ikke tas av klor, sier daglig leder ved Nye Oset vannrenseanlegg, Kari Åsebø.

I mai skal det nye vannrenseanlegg på Oset formelt åpnes, men fra rundt februar og utover skal anlegget trinnvis kjøres i gang og UV-anlegget skal testes.

Fikk beskjed forrige uke

I dag tidlig varslet Mattilsynet at mesteparten av Oslos befolkning må koke vannet før bruk. Årsaken var at Vann- og avløpsetaten i går kveld fant parasitten Giardia og cryptosporidium i drikkevannet på tre steder i Storo-området.

Allerede i forrige uke visste imidlertid vann- og avløpsetaten i Oslo kommune at deler av drikkevannet var forurenset, melder VG Nett.

Etaten skal ha blitt varslet av GE Healthcare, og selv tatt positive prøver, men det ble bestemt at det skulle tas flere prøver før befolkningen ble varslet.

Samme rensemetode

- Vi har i samråd med helsemyndighetene hatt dette under en løpende vurdering, men det ble først vurdert slik at dette var utydelige indikasjoner. Vi hadde behov for mer kunnskap før vi gikk det er slikt drastisk skritt som å varsle befolkningen, sier direktør for vann- og avløpsetaten Finn Johansen til VG Nett.

I 2004 ble rundt 5000 mennesker smittet av Gardia-parasitten ved å drikke kommunalt vann fra Svartediket vannrenseanlegg i Bergen i 2004. Dette anlegget hadde samme type vannrensing som benyttes i Oslo i dag.

Større befolkning

Forskjellen er at Svartediket vannrenseanlegg bare forsynte 35 000 abonnenter med drikkevann. Oset vannrenseanlegg forsyner en stor grad av Oslos rundt 500 000 innbyggere.

Folk med alvorlig immunsvikt vil være mer utsatt dersom de får parasittene i kroppen. Men under Giardia-utbruddet i Bergen i 2004 så man også at det var mange unge som trente mye som ble hardest rammet, fordi de drakk mye vann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.