BYGG

Vakuumtak på Kjeller-reaktoren

Joachim Seehusen
18. sep. 2006 - 12:54

Både taktekkerne fra Protan og Roar Sørum, prosjektlederen for takfornyelsen på Institutt for Energiteknikk (IFE) fikk seg en støkk da meldingene om lekkasjer kom midt i arbeidet med å legge nytt tak.

Men det var ingen sammenheng. IFE har nemlig valgt et såkalt vakuumtak, som ikke trenger noen mekanisk innfestning i takflaten.

Blåses tett

Langs kantene er takduken festet, ellers ligger den helt løst. Jo mer det blåser, desto bedre sitter taket. Et enkelt ventilsystem holder duken på plass.

Protan har hentet ideen fra USA, der den har vært i bruk siden 80-tallet. Taket består av festeskinner og pakninger som brukes langs takkanten, takduk av myk armert PVC og ventiler som gir undertrykk.

Den nye takkonstruksjonen egner seg best til rehabilitering der boring og spikring er uønsket. På Kjeller ligger en stålkuppel over reaktoren som det ikke kan bores i. Andre bruksområder er sykehus, skoler eller handlesentre.



Gummiventil

En forutsetning er at det gamle taket er lufttett, eller at det kan gjøres tett uten for store kostnader.

Så legges duken løst over, eventuelt med ekstra isolasjon mellom gammelt og nytt tak. Langs kantene brukes festeskinner av stål og lufttette pakninger.

Med maksimalt 15 meters mellomrom plasserer taktekkerne ventiler langs kanten. Disse har en gummimembran som trekkes opp og åpner for luftgjennomstrømming når vinden blåser gjennom ventilen og skaper et undertrykk. Dermed trekkes luft ut fra rommet mellom den nye takduken og den gamle takoverflaten. Undertrykket holder duken på plass, og jo mer det blåser, desto bedre holdes den på plass.



Skeptiske

– Vi var skeptiske, innrømmer Sørum. Han hadde aldri hørt om produktet og hadde sett for seg tradisjonell tekking med papp.

– Etter en inspeksjonstur på Galleri Oslo, hvor den samme løsningen er benyttet, bestemte vi oss.

Sørum forteller at det var viktig for IFE både at de fikk lys folie som ikke blir så varm og at det er enkelt å åpne duken for inspeksjon av stålkuppelen.

– Så vil ventilene bidra til å lufte ut eventuell fukt, det er en ekstra bonus.

Godkjentstempel

Senioringeniør Magne Rustand forteller at de nå har lagt i overkant av 250.000 m 2 av dette taket. Nå står et kjøpesenter på Sørlandet for tur.

– Uten godkjennelsen fra Byggforsk ville det ikke gått, det må ofte endel overtalelse til, forteller han. På kjøpesenteret han nå skal forsyne med nytt vakuumtak var støy utslagsgivende, å bore tusener av hull i betongtaket midt i åpningstiden var ikke fristende for senterledelsen.

– Andre steder dette kan være aktuelt er der hvor kostnadene med mekanisk innfestning blir høye, for eksempel der det er fallisolasjon og innfestningsplugger med forskjellig lengde gjør taktekkingen unødig komplisert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.