KRAFT

Utvikler vind i USA

MØLLER I HORISONTEN: Michigan sliter med høy arbeidsledighet. Norske Havgul Wind Energy lokker med tusenvis av arbeidsplasser i vindindustrien med prosjektet Aegir på 1000 megawatt.
MØLLER I HORISONTEN: Michigan sliter med høy arbeidsledighet. Norske Havgul Wind Energy lokker med tusenvis av arbeidsplasser i vindindustrien med prosjektet Aegir på 1000 megawatt. Bilde: Havgul
Kjetil Malkenes Hovland
22. des. 2009 - 11:01

Utviklerne i selskapet Havgul Wind Energy vil bygge 100-200 vindturbiner i Lake Michigan.

Parken er planlagt å levere 1000 megawatt (MW). I Texas utvikler de et vindprosjekt på hele 5000 MW.

Selskapet Havgul Wind Energy ser et eksplosivt marked i USA, og ikke noe marked i Norge.

15 000 arbeidsplasser

– Dette er prosjekter til 70-80 milliarder kroner. Disse prosjektene alene vil skape 15 000-20 000 arbeidsplasser. Det er dette Norge takker nei til, sier Harald Dirdal i Havgul til Teknisk Ukeblad.

havgul wind energy as harald dirdal
– Dette er prosjekter til 70-80 milliarder kroner. Disse prosjektene alene vil skape 15 000-20 000 arbeidsplasser. Det er dette Norge takker nei til, sier Harald Dirdal i Havgul til Teknisk Ukeblad.SATSER I USA: - Disse prosjektene alene vil skape 15 000-20 000 arbeidsplasser. Det er dette Norge takker nei til, sier Harald Dirdal i Havgul. John Petter Reinertsen/Havgul

Han ville heller hatt dette i Norge. Men viljen er ikke der. I Michigan er arbeidsledigheten derimot på opp mot 15 prosent, og derfor er samarbeidsviljen noe bedre. Og i Texas er det få eller ingen protester, hevder Dirdal.

– I Texas finnes det ikke. I Michigan finnes motstanden i noen grad. Men det er også stort behov for arbeidsplasser. I Detroit er det 25 prosent arbeidsledighet, i Michigan rundt 15 prosent. De har ikke lykkes med overgangen fra bilindustri til annen industri. De ser en overgangsmulighet i vinden, sier Dirdal.

Stor arbeidsledighet

Havgul bygger ikke ut vindparker selv, de bare utvikler prosjekter og finner industrielle partnere når prosjektene er modne. Nylig viste Havgul og samarbeidspartner Scandia Wind Offshore fram bilder av det planlagte Aegir-prosjektet for lokalbefolkningen ved Lake Michigan, skriver lokalavisen Muskegon News.

– Det visuelle er viktig. Man må få det fort ut så folk får et inntrykk av det. I Michigan har de forferdelig arbeidsledighet. De er opptatt av den industrielle muligheten. Det har vi ikke oppfattet i Norge, sier Dirdal.

Det tar fem til ti år før eventuelt kan begynne å bygge ut, gitt at prosjektet godkjennes: Les mulighetsstudien for prosjektet her

– Dette er svære prosjekter. Man skal gjennom to-tre års godkjenningsprosess og et par år med pre-engineering og kontraktsinngåelser, så flere år med bygging, sier Dirdal.

– Norsk industri må ut

Han mener norsk industri som vil satse på vind snarest bør flytte virksomheten sin til land som ønsker noe med vindkraften.

– Jeg vil anbefale norsk industri å ha fokus utenfor Norge, hos de landene som ønsker å gjøre noe. Glem det norske markedet, det er ingen politisk vilje til å bygge en vindindustri. Og uten et hjemmemarked er det vanskelig å skape en stor industri av dette i Norge, sier Dirdal.

havgul lake michigan aegir-prosjektet
– Jeg vil anbefale norsk industri å ha fokus utenfor Norge, hos de landene som ønsker å gjøre noe. Glem det norske markedet, det er ingen politisk vilje til å bygge en vindindustri. Og uten et hjemmemarked er det vanskelig å skape en stor industri av dette i Norge, sier Dirdal.AEGIR-PROSJEKTET: Slik vil vindmølleparken i Lake Michigan se ut fra land. Havgul mener det er viktig å vise folk hvordan det kommer til å se ut på et tidlig tidspunkt. Havgul

– Hvordan er markedet i USA?

– Det er eksplosivt. Det er en enorm vilje til å ta tak i miljøproblemene, både lokalt og sentralt. Det er Norge som er miljøsinken som ikke har klart å snu utslippstrenden. Det er bare i Norge det står dønn stille. Man prøver seg på stadig nye månelandingsprosjekter og kommer ingen vei, sier Dirdal.

– Skjer ingenting i Norge

Det norske utviklingsselskapet satser nå i Sverige og Romania og lukter på Polen. De har også prosjekter i Norge, men satser mer og mer utenfor landet.

– Vi har drevet med vindkraft i Norge siden 1995, og det har ikke skjedd noe som helst. Statkraft, Hydro og Fred. Olsen bruker nåmilliarder på å utvikle industriarbeidsplasser i Storbritannia. Det er en svær kapitalbase som presses ut av Norge, sier Dirdal.

– Mange sier vi ikke trenger vindkraft fordi vi har nok strøm?

– Men vindkraft kan frigjøre vannkraft som vi kan selge til Europa til høy pris. Ingen diskuterer om vi bare skal pumpe opp nok olje til eget forbruk. Samfunnet går glipp av større inntekter for vannkraften, og vi går glipp av stor industriutvikling. Vi må dessuten legge om energiforbruket vårt framover.

– Går glipp av arbeidsplasser

– Hvordan ser du på på norsk industriutvikling framover?

– Jeg kjenner ikke den generelle utviklingen så godt, men jeg kjenner vindbransjen og vet vi at kan bygge titusener av arbeidsplasser. Det er frustrerende å se at vi går glipp av dette på grunn av noen få personer i Arbeiderpartiet som ikke vil ha det, sier Dirdal.

havgul lake michigan aegir-prosjektet
– Jeg kjenner ikke den generelle utviklingen så godt, men jeg kjenner vindbransjen og vet vi at kan bygge titusener av arbeidsplasser. Det er frustrerende å se at vi går glipp av dette på grunn av noen få personer i Arbeiderpartiet som ikke vil ha det, sier Dirdal.ENORM PARK: Dette er Aegir-prosjektet i Lake Michigan, rundt 200 turbiner på til sammen 1000 MW. Havgul

Han mener at statsminister Jens Stoltenberg er en av hovedgrunnene til at Norge går glipp av arbeidsplasser innen vind.

– Det er ikke tvil om at vi er frustrert av politisk impotens. Det er Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg som ikke vil ha det, alle andre vil ha det, sier Dirdal.

– Glemmer tradisjonell industriutvikling

Han peker på Norges tradisjon for å utvikle industri fra landets naturressurser.

– Plutselig skal vi ikke gjøre det med vinden. Vi har så mye oljearbeidsplasser at vi ikke klarer å tenke langt fram. Politikerne har mistet den evnen, sier Dirdal.

– Så da drar næringslivet ut av landet?

– Vannkraften vår ble bygget opp rundt fossene. Oljeindustrien rundt oljen. Skipsfarten startet med eiketrærne våre. Vi har alltid bygget industri fra naturressursene våre. Men nå er det for mye velstand. Vi har ikke bruk for vind på kort sikt, og dagens politikere forstår ikke at industribygging er langsiktig, sier Dirdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.