ENERGI

Utsetter grønn elektronikkproduksjon

28. nov. 2000 - 11:25

– Elektronikkbransjen bør slutte å skyve problemene foran seg, og ta tak i miljøutfordringen. Produsentene må våge å se forretningsmulighetene som ligger i miljøvennlig produksjon, sier seniorrådgiver Dag Ausen ved Sintef Elektronikk og kybernetikk.

Skuffende få svar

Miljøprosjektet GreenPack gjennomførte nylig en spørreundersøkelse blant elektronikkprodusenter i Norden. Bare 13 prosent av 600 bedrifter svarte på undersøkelsen. Av de totalt 80 som svarte, mente 65 prosent at grønne produkter blir en fordel i framtiden. 25 prosent har allerede hatt fordeler av miljøvennlig produksjon.

Dag Ausen er glad for at så mange av bedriftene som svarte på undersøkelsen vurderer miljøtiltak som et konkurransefortrinn. Men det gjenstår å se at de omsetter tankene til praktiske tiltak.

En av årsakene til at få bedrifter ennå har utarbeidet planer for å legge om produksjonen, kan være at svært få av kundene i Norden ber om å få miljøinformasjon om produktene. I Norge har en del bedrifter i bransjen vært opptatt med omstrukturering og oppkjøp i det siste. Dermed har miljøspørmålet blitt satt til side.

Undersøkelsen viste også at det er store forskjeller i den miljømessige modenheten blant aktørene langs elektronikkproduktenes forsyningskjede.

Nye direktiver kommer

Elektronikkindustrien sliter med miljøproblemer i form av tungmetaller i produktene. Målsettingen innen EU er at alle miljøfarlige metaller skal fjernes fra elektronikkproduksjonen innen 2008. Norge har vært tidlig ute med å innføre nasjonale direktiver. Ifølge undersøkelsen er norske bedrifter bedre forberedt enn de svenske på å møte de kommende EU-direktivene.

GreenPack-prosjektet skal hjelpe industrien til å produsere elektronikk mer miljøvennlig, og oppnå økonomiske fordeler av det. De som står bak prosjektet er Sintef og Nordisk industrifond i Norge, Institutet för verkstadteknisk forskning (IVF) i Sverige, Institute of Product Development i Danmark, og VTT i Finland.

Foreløpig er 20 nordiske partnerbedrifter med i prosjektet. De norske deltakerne er Eltek Fire & Safety, Mascot, Kitron Development, Telenor og Tomra. Dag Ausen har som mål å få med fem norske bedrifter til i løpet av de neste to-tre månedene.

Brom og bly

Tungmetallet brom, som finnes i all elektronikk, er en av de vanskeligste utfordringene. I bransjen er det uenighet om hvilke bromforbindelser som skal tillates.

Et norsk prosjekt som pågår utenom GreenPack skal gjøre bransjen i stand til å produsere elektronikk uten bruk av bly. De fleste velger en legering av tinn, sølv og kobber. Tester med blyfri produksjon er gjort blant annet hos Kitron og Mascot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.