SAMFUNN

Ut på anbud

28. sep. 2000 - 11:09

– Vi vet det er upopulært, men vi går nå ut med forespørsler om å evaluere prosjekter som eksempelvis Rikshospitalet, sier statssekretær Marianne Seip Haugsnes i Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD).

Hun la ikke fingrene imellom da hun innledet temakonferansen i NIFs Oslo-avdeling om Mer profesjonell prosjektledelse til store offentlige prosjekter.

Tanken med prosjektevaluering på anbud er å klarlegge avvik og årsakene til dem. Er målene svakt definert, svikter estimatene for tids- og kostnadsbruk, har det noe å gjøre med styringen underveis – eller fører signaler fra Stortinget til avvik?

Ikke til å leve med

– Vi kan ikke godta at hvert tredje dataprosjekt må legges ned, at like mange viser store tids- og kostnadsavvik og at bare ett av tre kommer vel i havn. Staten kan ikke leve med milliardoverskridelser i prosjekter i helsevesen og innen samferdsel.

– De neste årene går vi inn i en periode med mindre ressurser til å bygge ut. Derfor må vi effektivisere planleggingen og fremfor alt unngå de store overskridelsene. Samfunnet har ikke råd til slike sidesprang. Ikke har vi personlige ressurser i en tid at eldrebølgen skyller over oss, og ikke har vi støtte hos folk flest til flere skandaler, understreker statssekretær Seip Haugsnes.

En del av forklaringen på kalamitetene er ikke mange ser mer enn konturene av det moderne samfunn. Endringene skjer raskt. Derfor arbeider AAD med et scenario for lang tid fremover, Norge 2030, som blant annet skal være et verktøy for offentlig planlegging.

Strategi

Ett av virkemidlene for Norge 2030-scenarioet vil være en prosedyre for å utrede de økonomiske og administrative konsekvenser av store prosjekter, blant annet bygd på arbeidet med prosjektevaluering. Et annet virkemiddel er å søke assistanse fra de fire utvalgte firmaene innen prosjektledelse for alle prosjekter med budsjettrammer på over 500 millioner kroner. Firmaene som ble plukket ut, er Dovregruppen, Holteprosjekt, Metier og TerraMar.

Norge 2030 skal legges frem i form av en stortingsmelding våren 2001. På samme tid kommer Finansdepartementets strategiplan for en fireårsperiode, det vil si den nye stortingsperioden. Også den kommer som en melding. Begge meldingene vil inngå i regjeringens valgkamp neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.