KRAFT

Ut med steinfiltrene

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
6. mars 2007 - 07:30

Oljegruven er ment å fange opp oljen i tilfelle lekkasjer. Tradisjonelt har man brukt steiner for å hindre flammene å spre seg ved en eventuell brann i gruven.

Nå åpner Forskrift om elektriske forsyningsanlegg (FEF) fra 1. januar 2006 for alternative løsninger.

Med et steinfilter i gruven under transformatoren blir strømningsmotstanden så stor at oljen renner andre veier og kan forurense det ytre miljøet.

– Jeg har lenge hevdet at aldri har noen lovbestemmelse kostet så mange penger for kraftselskapene uten å ha noen reell funksjon. Hvis vi tenker på at de største transformatorene i Norge kan ha 100 tonn olje, er det snakk om store mengder olje som kan komme på avveie, poengterer Westberg.



Arbeidskrevende

På Brannforum ble det redegjort for en løsning med flammefilter over gruven i stedet for steinfilter. Statkraft gjorde forsøk på If sikkerhetssenter på Ringvoll i Høbøl. I en branntest ble 200 liter transformatorolje forvarmet til 95 grader og tent på med åpne flamme og tømt brennende ned i et oppsamlingskar.

I første forsøk var flammenettet festet i en løs ramme av firkantrør og lagt løst oppå oppsamlingskaret. Men det viste seg at oljen fremdeles brant under flammenettet. Derfor ble rammen tettet med brannbestandig silikon for å hindre tilgang på oksygen.

– Nå slukket oljen etter at den hadde passert flammenettet, sier Knut Ove Lien i Statkraft. Resultatene viser at det er viktig at flammenettet blir festet til transformatorgruven på en slik måte at det ikke blir tilgang til oksygen på undersiden av nettet. Vi fant også ut at flammenettet strakk seg noe på grunn av temperaturen. Derfor må det være tilstrekkelig mellomrom mellom nettet og overflaten på oljen som har rent ut og slik at nettet blir avstivet mekanisk på en skikkelig måte, påpeker Lien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.