NYHETER_BYGG

Usikre haller også i Norge

Leif Haaland
4. jan. 2006 - 15:14

Avdelingsdirektør Lisbet Landfald i Statens bygningstekniske etat (BE) sier at BE gjennom ulykker og undersøkelser kjenner til at store haller i Norge kan ha mangler som kan føre til fare for personer.

Den tragiske hendelsen i Bad Reichenhall i Tyskland der taket på ishallen knakk sammen, er en påminnelse til halleiere i Norge om at ethvert bygg skal tåler den bruk den er tiltenkt og det klima den utsettes for.

Tabber avslørt

I 2003 undersøkte rådgiver Michael Blümlein tilstanden i en rekke norske haller på oppdrag fra BE. Han skrev blant annet at "de prosjekterende ikke i nødvendig grad har tatt hensyn til liv og helse til menneskene som måtte oppholde seg i hallen". (TU 09.12.2003) .

Undersøkelsen avdekket ulike tabber. Kontroll av Finnmarkshallen viste eksempelvis at hallen kunne ha kollapset når som helst. Senest ved påføring av snølast. Heldigvis avverget kontroll under byggingen at dette skjedde.

Ingen respons

Etter at rapporten forelå, ba BE kommunene om å kontrollere sikkerheten i hallene i sine områder. De ønsket også å få tilsendt kontrollresultatene slik at det eventuelt kunne settes inn riktige tiltak.

Nå, nesten tre år senere, sier Landfald til Teknisk Ukeblad at BE ikke har fått en eneste tilbakemelding.

Måke eller rømme?

Lindfald viser til BEs hjemmesider der det nå er linker både til brevet til kommunene fra 17. februar 2004 og til en temaveileder: Råd om snø på tak. Når må du måke og når må du løpe.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I 2001 kom det en ny standard med krav om dimensjonering for 50 års returlast. Tidligere var kravet 5 års returlast.

Måke?

Rapporten i 2003 viste for øvrig at i to av tre tilfeller visste verken halleier eller driftsansvarlig at taket tidvis måtte måkes!

Buetak og skalltak er dessuten følsomme for lastfordelingen på taket. Feil utført måking kan føre til katastrofale skjevbelastninger. Hvis man måker en halvdel og setter seg ned med en kaffekopp, kan det hende man slipper å måke resten.

Landfald sier at det ikke er tilfredsstillende at sikkerheten er basert på at taket tidvis må måkes. Det må foreligge en plan og den må følges.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.