ARKIVNYHETER

USA med CO2-avgift

AVGIFTER: USAs nye klimalov åpner for bruk av handelshindringer på varer fra land med svakere klimapolitikk enn USA. Men president Barack Obama vil være svært forsiktig med å svekke internasjonal handel.
AVGIFTER: USAs nye klimalov åpner for bruk av handelshindringer på varer fra land med svakere klimapolitikk enn USA. Men president Barack Obama vil være svært forsiktig med å svekke internasjonal handel. Bilde: YURI GRIPAS
Kjetil Malkenes Hovland
29. juni 2009 - 12:00

Fredag sa Representantenes Hus i USA ja til en ny klimalov, Waxman-Markey Clean Energy and Security Act.

Loven sier at USA skal kutte CO2-utslippene sine med 17 prosent fra 2005-nivå innen 2020.

Den åpner også for avgifter på import fra land som ikke kutter CO2-utslipp.

Scana Industrier oppgraderer sine svenske stålverk. Bildet er fra smelteprosessen ved Scana Steel Stavanger.
Den åpner også for avgifter på import fra land som ikke kutter CO2-utslipp. STÅLINDUSTRI: Den nye klimaloven kan føre til at produksjonen blir flyttet til land med svakere CO2-krav enn USA, frykter kraftkrevende industri. I siste liten fikk loven inn en passasje om at USA kan kreve avgift på varer som stål fra land med svakere CO2-regime. Scana Industrier

Rustbeltet vant fram

Forslaget om en tariff på visse handelsvarer er en av hestehandlene som måtte til for å få loven gjennom med 219 mot 212 stemmer.

Representanter fra det såkalte Rustbeltet i nordøst-USA frykter for jobbene i stålindustrien, og fikk gjennom et forslag om en tariff eller avgift på import fra land som dropper CO2-kutt. Slik kan de sikre seg mot å bli utkonkurrert av land med slappere CO2-lover.

– Vi må forsikre oss om at kraftkrevende industri i USA ikke får ulemper som ikke finnes i land som ikke forplikter seg til å redusere klimagassutslippene, sier Sander M. Levin (D) fra Michigan, en av forfatterne av lovteksten, ifølge New York Times.

Her hjemme har partiet Høyre åpnet for handelshindringer mot land som USA, som nøler med å innføre strenge CO2-kutt: Les saken her

Frykter proteksjonisme

Men presidenten i USA er ikke spesielt ivrig etter å begrense internasjonal handel.

– Jeg tror vi må være forsiktige med å sende ut signaler om proteksjonisme, sier Barack Obama til New York Times. – Økonomien er fremdeles i dyp resesjon, og verdenshandelen har stoppet opp.

Obama utsatte søndagsgolfen for å snakke med noen utvalgte reportere om den nye klimaloven. En slik avgift kan være både ulovlig og kontraproduktiv, mente presidenten. Han forstår at stål-, aluminiums-, papir- og glassindustrien er utsatt.

– Jeg tror det finnes andre måter å gjøre dette på enn med en tariff, sier Obama.

– Har gjort mye

Obama er ifølge New York Times enig i at målene om kutt i den nye klimaloven er beskjedne, og forstår at mange land og miljøvernere ikke er fornøyde. Men presidenten vil bygge på disse målene videre, og ønsker å lage et mer «robust» klimaregime på sikt.

Regjeringen er i ferd med å snu klimapolitikken i USA, mener Obama. Han har blant annet fått gjennom tiltak for å effektivisere bilparken og gitt krisepakkemidler til å etterisolere hus.

– Jeg tror det er rimelig å si at over de første seks månedene har det skjedd mer for å fjerne avhengigheten av utenlandsk olje og fossile brensler enn noen gang på flere tiår, sier Obama.

Må gjennom senatet

Den nye loven inneholder også et system for kvotehandel med CO2, og støtte til forbedret energieffektivitet og til vind- og solenergi, kjernekraft og det som blir kalt ren kullkraft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hele 44 demokrater stemte imot klimaloven. Mange av disse kommer fra delstater hvor kull er en viktig kilde til elektrisitet.

Skal loven bli endelig vedtatt, må Senatet si ja. Det er ventet at dette blir svært vanskelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.