KRAFT

USA leder på vindkraft

VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg.
VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg. Bilde: Colourbox
3. feb. 2009 - 08:05

Amerikanerne bygget nok vindmøller til å produsere 25 gigawatt energi, og gikk dermed forbi Tyskland, opplyser Global Wind Energy Council.

Global storm

Økende interesse for fornybar energi og bekymring for de globale klimaendringene førte til at verdens vindkraftkapasitet økte med hele 29 prosent i 2008. Samlet har industrien nå en verdi tilsvarende 323 milliarder kroner.

Kina doblet sin kapasitet til 12 gigawatt i fjor, og regner med en ny dobling det kommende året.

Les også: – Skal de få ødelegge dette landskapet?

Økonomisk krise

Alle piler peker likevel ikke oppover, og finanskrisen har gjort det vanskelig å skaffe midler til nye prosjekter.

Global Wind Energy Council mener det er viktig for vindkraftindustrien at verdens regjeringer viser at de mener alvor når de sier de vil bevege seg bort fra fossile energikilder. Dette kan de vise gjennom sin innsats i forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale, ifølge organisasjonen.

Forhandlingene skal etter planen lede fram til en ny avtale på et FN-møte i København i desember.

Så langt har samtalene gått trått, men om det skulle bli et gjennombrudd i løpet av året, så vil det gi et kraftig signal om at landene er villige til å bruke ressurser på å legge om energiproduksjonen.

Bremser nedtur

Regjeringer over hele verden har kommet med tiltakspakker for å bremse den økonomiske nedturen. En ny pakke i Australia til en verdi tilsvarende 184 milliarder kroner ble tirsdag det siste skuddet på stammen.

Amerikanske vindkraftprodusenter håper på en bit av president Barack Obamas krisepakke som til sammen omfatter tiltak for nesten 5.700 milliarder kroner.

Hendene fulle

Også andre typer fornybare energikilder vil trolig bli tilgodesett når midlene skal fordeles.

Det er ventet at pakken vil inneholde over 100 milliarder kroner i støtte og lånegarantier til lokal produksjon av fornybar energi og energieffektivisering.

– Det vil være nok til å sørge for at alle som utvikler fornybar energi har hendene fulle, sier entreprenør Jigar Shah, grunnlegger av solcelleselskapet SunEdison.

Les også: Biodrivstoff er verst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.