OFFSHORE

Unik Ullrigg

12. okt. 2000 - 10:13

Han påpeker at industrien ikke ønsker brønner hvor de ikke har kontroll med hva som kommer ut av hver gren. Det stiller store krav til pålitelig utstyr. Alfsnes mener boreteknologien nå har kommet langt, og at troen på pålitelighet og gjennomførbarhet er mye større.

– Interessen for flergrensbrønner er økende blant annet fordi selskapene kan være tryggere på at utstyret virker, sier han.

Framtidas løsning

Brønnen ved Ullrigg ble boret som en del av Demo 2000-programmet, og en rekke oljeselskaper har bidratt til finansieringa av prosjektet. I første omgang skal brønnen brukes til å teste ut Halliburtons nyeste flergrensteknologi.

– Testbrønnen er viktig fordi vi kan gjøre mer sjøl lokalt framfor å være avhengige av USA og Canada for å teste utstyr. Dessuten slipper vi å bruke Nordsjøen som testarena. Vi har hatt mye prøving og feiling der, og det er kostbart, sier Egil Aanestad i Halliburton. I tillegg til å teste utstyr, gir fasilitetene ved Ullrigg også muligheten til opplæring av personell.

– Hvis vi får ned risiko og kostnad ved flergrensbrønner, er nok det framtida - spesielt i Nordsjøen, mener Aanestad.

Trykktett kryss

Mot slutten av året er det duket for verdenspremiere i testbrønnen. Etter planen skal et trykktett kryss for første gang installeres i brønn. Krysset er nivå 6, hvilket betyr at hele krysset er ett metallstykke, og ikke er satt sammen av flere deler. Den teknologiske løsningen er utviklet av Halliburton, og baserer seg på en stållegering med spesielle egenskaper. Enkelt forklart blir metallet krøllet sammen, satt ned i brønn og så blåst opp igjen.

– Nå holder de på å bygge fem-seks systemer i Frankrike og testkjører konseptet i benk. Vi må jo ha noen indikasjoner på at det fungerer. Så skal vi foreta den aller første installasjonen i verden - på Ullrigg. Det blir spennende, sier Aanestad. Hvis krysset fungerer som det skal, blir det stående i brønnen slik at ekstrautstyr kan testes i det.

Likhet for alle

Ni ulike selskaper er med på å betale testinga av Halliburtons flergrensteknologi. Rogalandsforskning ønsker seg mer teknologiutvikling framover.

– Vi ønsker at ledende aktører demonstrerer sitt utstyr. Brønnens framtid er fokusert på at annet utstyr også blir testa, opplyser Alfsnes.

Rogalandsforskning eier sjøl testbrønnen, og hele industrien skal ha samme tilgang og prioritet.

– Brønn og utstyr her er tilgjengelig for alle, poengterer Alfsnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.