FORUM

Umoden havkraft

31. aug. 2008 - 14:01

ENERGI:Teknisk Ukeblad nr. 2608 hadde et stort offshore-bilag, og kraft fra havet som ett av mange temaer. Paul Thomassen er post. doc i offshore havvind ved NTNU, og kanskje den som vet mest om dette temaet. Han mener at det ennå gjenstår mye teknologiutvikling før vindkraft til havs blir konkurransedyktig. Da gjelder det å utnytte kompetanse fra oljevirksomheten, uten å dra med seg kostnadsnivået der.

Hovedproblemet synes å være at det er vanskelig å utligne merkostnader med utplassering av vindturbiner til havs med større kraftproduksjon der enn på land. Dette gjelder nok for alle de tre pilotprosjektene Hyvind, Sway og Windsea. Et felles problem for vindturbiner på land og til havs er at de må ha stor og tung girkasse mellom selve turbinen og generatoren. Dette problemet kan muligens takles med hydraulisk kraftoverføring fra turbinen til generator på bakken eller lavt nede flytende tårn; men også det er ny og umoden teknologi.

StatoilHydro satser på bølgekraft i tillegg til vindkraft, sammen med et selskap i Skottland. Det har utviklet en «sjøorm» av liggende stålsylindere, og med et hydraulisk system som overfører kraft fra bevegelser i ledd mellom sylinderne til generator. Kan det være mulig å sette sammen to «sjøormer» og to vindturbintårn til én flytende konstruksjon, med hydrauliske kraftoverføringer til enten to eller bare én relativt stor generator? Kan denne konstruksjonen bli noe billigere å bygge og holde ved like enn fire separate konstruksjoner?

Det er vanskeligere å utnytte bølgekraft enn vindkraft. Det kan likevel være mulig å bruke midtdelen av en relativt stor «sjøorm» som flytelegeme og fundament for et vindturbintårn, så denne funksjonen dekker en del av byggekostnaden for «sjøormen». Da blir tårnet noenlunde stabilt bare i «sjøormens» lengderetning, og må stabiliseres på tvers av den med stag til/fra en annen slik konstruksjon. En slik konstruksjon kan bygges ferdig ved et spesialverksted og slepes ut dit den skal ligge, som Windsea-konstruksjonen.

Undertegnede mener som Thomassen at flytende vindturbiner ennå ikke er noe reelt alternativ til slike turbiner på fast fundament, og at det kan gå 10-15 år før de blir det. I denne ventetiden bør det utplasseres mange vindturbiner på faste fundamenter, for å gjøre kraftforsyningen mindre avhengig av gasskraft og importert kraft. Også konstruksjoner som utnytter både vind og bølger bør vurderes, som antydet her.

Jo Heringstad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.