KRAFT

Tysk vindkraft går til havs

Norge er ikke den eneste nasjonen som drømmer om store offshore vindparker.
Norge er ikke den eneste nasjonen som drømmer om store offshore vindparker. Bilde: StatoilHydro
Jannicke Nilsen
30. juli 2008 - 07:02

Tyskland tar sats og vil bli opp stafettpinnen i kappløpet om å utvikle store offshore vindparker.

Vindentusiaster mener landet kan beholde sin status som suveren vindnasjon ved å gå til havs.

Store mål

Den tyske regjeringen ser for seg vindparker med tusenvis av vindturbiner langs kysten, og har en visjon om å oppnå 10 000 MW installert vindkraft fra havet innen 2020.

Målet er at 15 prosent av elektrisitetsbehovet skal dekkes med havvind innen 2030.

Allerede i august starter byggingen av den første havvindparken. Alpha Ventus består av 12 turbiner à 5 MW og vil ligge hele 45 kilometer nord for den tyske øya Borkum i Nordsjøen, med en havdybde på 30 meter.

I første omgang skal seks turbiner føres opp i Alpha Ventus-prosjektet, som finansieres av tyske E.ON og EWE, samt svenske Vattenfall.

Ikke flytere

Foreløpig er imidlertid alle de tyske havvindprosjektene basert på såkalte bunnfaste vindturbiner.

Det vil si at vindparkene skal bygges på relativt grunt vann slik at vindturbinen kan festes til havbunnen, i motsetning til de tre norske prosjektene Hywind, Sway og nykommeren Windsea.

Formålet med de norske havvindprosjektene er å forsøke å utvikle flytende vindturbiner som kan plasseres hundrevis av meter ut i havgapet - hvor vinden er enda kraftigere.

Langsiktig arbeid

Tyskerne har imidlertid jobbet med havvindprosjekter i ti år, og støtt på utfordringer som tekniske problemer, mangel på kapital og ikke minst, manglende strømnett som kan føre havvindkraften til land.

Mange tror nå innsatsen endelig er i ferd med å bære frukter, symbolisert med at byggingen av Alpha Ventus nå setter i gang.

Fortsatt vindsjef?

Selv om det ikke er mangel på skeptikere som tror at myndighetenes planer er for vidløftige, tror den tyske vindkraftforeningen, German Wind Energy Association, at Tyskland kan beholde sitt lederskap innenfor vindkraft ved å satse stort til havs.

- Vi trenger både landbasert vindkraft og offshore vindkraft, sier talsann Ulf Gerder til Deutche Press Agentur.

Spiegel Online har laget en oversikt over tyske havvindprosjekter:

  • Tidligere nevnte Alpha Ventus utvikles av tyske Bard Engineering, og blir den første av mange tyske havvindparker i Nordsjøen og Østersjøen. Vindparken skal etter planen starte opp og kobles opp mot strømnettet i oktober.
  • Vindparken Meerwind skal ligge nordvest for den tyske øya Helgoland, og skal i første omgang bestå av 80 vindturbiner som skal stå klare innen 2011/2012. I andre fase skal ytterligere 186 turbiner reises. Eierne er tyske Windland Energieerzeugungs GmbH og amerikanske Blackstone.
  • Park Baltic I er det mest utviklede vindprosjektet i Østersjøen. Prosjektet består av 21 turbiner som skal settes opp ved kysten av Fischland-Darss-Zingst, en øy langst den østtyske kysten.
  • Mange av de store energiselskapene har i tillegg uttrykt interesse for offshoremarkedet. Tyske EnBW alene vil reise 260 turbiner over de neste årene.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.