PRODUKSJON

Tysk styring med norsk vri

7. sep. 2000 - 12:23

Norske automatiseringsingeniører høster anerkjennelse langt utover landets grenser: I automatiseringskolossen Siemens' nye kontrollsystem PCS 7 brukes teknologi fra selskapets olje- og gassdivisjon i Oslo. Det norske bidraget kan ha stor betydning for mottakelsen kontrollsystemet får av konsernets mange industrikunder. Tidligere generasjoner Siemens-system er solgt i enorme mengder verden over siden introduksjonen på syttitallet.

Ingeniørmiljøet i Oslo har videreutviklet viktige deler av PCS 7, slik at systemet kan benyttes som et sikkerhets- og automatiseringssystem (SAS). Bakgrunnen er at olje- og gassindustrien stiller spesielle krav til sikkerhet og funksjonalitet.

– Siemens jobber intenst med å globalisere forretningsområdet olje og gass. Kompetansen skal hentes der den finnes. I Norge har vi nesten 25 års erfaring i offshoremarkedet. Derfor er vi Siemens' kompetansesenter på verdensbasis for dette markedet, forteller Per Otto Moe, administrerende direktør i Siemens AS Oil and Gas Division.

Viktig norsk bidrag

Automatiseringssystem fra Siemens benyttes ikke bare i olje- og gassindustri. Brukerne finnes i alle verdensdeler og i nær sagt alle typer teknologisk industri.

Forventningene er enorme hver gang Siemens lanserer nye systemgenerasjoner.

– Teknologien som er utviklet her i Norge – og som benyttes i våre prosjekter, skal implementeres i neste versjon av PCS 7, forteller fagsjef ved avdeling Forskning og Utvikling, Roy Skogsrud. Det nye systemet er i stor grad basert på standardkomponenter fra Simatic S7, som har vært på markedet i noen år.

– Fordelen med det er at kvaliteten fremmes ved at komponentene er installert i stort antall over hele verden. De benyttes i stort sett alle teknologiske bransjer, sier Skogsrud.

Tilpasset kommunikasjon

Et offshoretilpasset kommunikasjonskonsept er blant de viktigste delene som er utviklet i Norge. Den objektorienterte, hendelsestyrte kommunikasjonsløsningen som skal implementeres, er ikke helt ny; – konseptet har vært brukt i SAS-leveranser basert på Simatic-seriene S5 og S7, og det er nå tilpasset den nye systemgenerasjonen.

En rekke nye funksjonsblokker er også utviklet i Norge: PCS 7 har i standardutgave et omfattende bibliotek med funksjonsblokker for forskjellige anvendelser. Disse blir supplert med 40-50 offshoreblokker. Blokkene er 100 prosent tilpasset Norsoks systemkontrolldiagram – System Control Diagrams (SCD). SCD er basert på prosess- og instrumenttegninger, og de kombinerer alle designkrav i et felles dokument.

Sammen med Siemens i Tyskland har ingeniørene i Norge også utviklet et supplerende verktøy, som kalles Productivity Database Tool (PDT). Verktøyet sørger for at data som er utviklet med spesifiseringsprogramvaren, kan overføres automatisk til databasen i PCS 7. Manuelt rutinearbeid blir dermed minimalisert. Engineeringskostnadene kan reduseres vesentlig, og kvaliteten på arbeidet kan heves.

Ny visualisering

Operatørgrensesnittet Win CC er gjort helt om for å tilpasses offshorebruk. Norsok-baserte objektsymboler er lagt til det ordinære objektbiblioteket. Brukergrensesnittet minner om Microsofts velkjente programvare Utforsker. Manøvreringsfeltet er plassert til venstre i skjermbildet.

– Vi har basert oss på tilbakemeldinger fra operatører på oljeplattformer i Nordsjøen, og anbefalinger fra Institutt for energiteknikk (IFE), forteller Skogstad. IFE har egne avdelinger som jobber med kontrollromsystemer, visualiseringsteknologi og menneske-maskin grensesnitt .

Skogstad og hans kolleger har hatt som utgangspunkt at de fleste vesentlige elementer i operatørsystemet skal nås i løpet av maksimalt tre museklikk , mens skjermbilder kan nås med ett museklikk.

Alarmfilosofien baserer seg på anbefalingene i Norsok og IFE. Det er syv alarm- og informasjonsklasser, og alle alarmer kan individuelt legges inn i de forskjellige klassene. Systemet kan maksimalt håndtere 192.000 alarmer.

Miljøet i Norge har også evaluert og testet sikkerhetssystemet, samt utviklet arbeidsprosedyrer og retningslinjer for implementering av systemet i henhold til sikkerhetsstandarden IEC 61508.

Mye på gang

For to-tre år siden jobbet Siemens kompetansesenter i Oslo mest med olje- og gassprosjekter i Norge. Over 20 av de store plattformene i Nordsjøen har sikkerhets- og automatiseringssystemer fra Siemens. Nå foregår hovedaktivitetene på Eldfisk, Huldra, Snorre B, Tune og Stena Don.

Men aktivitetene i norsk sektor er dalende. Fremtidige utbygginger vil hovedsakelig skje i Østen, Latinamerika, Afrika og andre europeiske land enn Norge.

– Det har aldri før vært så mange prosjekter i verden som står foran utbygging. Jeg kjenner til over 400 anlegg som er aktuelle, hevder direktør Per Otto Moe, og nevner eksempler fra Angola, Brasil, Canada, Mexico, Nigeria, Korea, Tyskland og Vietnam.

– En stor del av aktivitetene vil gå ut fra Norge, sier Moe. I prosjektene dannes kjernelag med folk som kjenner metodikken for å bygge offshoreanlegg. Så fylles det på med lokale folk og folk fra spesialiserte samarbeidspartnere. For at kompetansen skal overføres, suppleres kjernelagene noen ganger med personer fra de landene anleggene skal installeres.

Sterk vekst utfordrer

En stor utfordring under kraftig organisk vekst er å få infrastrukturen til å henge med, mener direktør Moe. Organisasjonen er hele tiden under stort press. I løpet av de neste fem årene skal den årlige omsetningen i olje- og gassdivisjonen økes fra 600 millioner kroner til mellom 1200 millioner og 1800 millioner kroner – den samme vekstraten som selskapet har hatt de siste fem årene.

– For oss er konstruksjon av automatiseringssystemer en del av hverdagen. Vår strategi er å tilby kundene det ypperste av dagens teknologi. Det krever kontinuerlig utviklingsarbeid. Posisjonen i markedet er resultatet av over ti års kontinuerlig innovasjon på dette feltet, fremfører Moe.

Siemens-divisjonen har lagt mye arbeid ned i utvikling av verktøy som gjør prosjektengineeringen effektiv. De bruker videokonferanser, Internett og Intranett aktivt. Ingeniørene som er ute i verden, kan holde seg oppdatert ved å koble seg på nettverket i Oslo via en lokal server.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.