ROMFART

Tysk satellitt med norsk debut

FØRSTE: De mindre øyene Nordkvaløya, Helgøya og Burøya omkranser Vannøya i Karlsøy kommune i Troms. Radarbildet er det første tatt av TerraSAR-X.
FØRSTE: De mindre øyene Nordkvaløya, Helgøya og Burøya omkranser Vannøya i Karlsøy kommune i Troms. Radarbildet er det første tatt av TerraSAR-X. Bilde: DLR / Astrium GmbH / Infoterra GmbH
Mona StrandeMona StrandeJournalist
25. juni 2007 - 11:38

Det er øyer i Karlsøy kommune, noen mil nord for Tromsø, som satellitten har foreviget.

Viktig for norsk havovervåking

- De første bildene er veldig lovende og viser faktisk godt både båter og strukturer på havoverflaten. Dette åpner for at disse dataene også kan bli viktige innen havovervåking, hvor Norge daglig bruker satellitter, sier seksjonssjef for jordobservasjon, Guro Dahle Strøm, Norsk Romsenter.

Bildene er svært detaljerte, men fortsatt må det gjøres korreksjoner på topografien - siden fjellere ser høyere ut enn det de er i virkeligheten.

Avansert sivil satellitt

TerraSAR-X er en ny generasjon radarsatellitter, med avanserte instrumenter som kan gi høyoppløselige og svært detaljerte radarbilder av byer og tettsteder.

Satellitten, som er utviklet og sendt ut i rommet med finansiering fra den tyske stat og tysk industri, ble skutt opp 15. juni. Målet er å kartlegge alle jordens landområder de neste fem årene.

Dataene fra TerraSAR-X vil hovedsakling bli brukt på land, og radaropptakene vil være de mest detaljerte som er gjort fra en sivil satellitt så langt, skriver Norsk Romsenter på sine nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.