SAMFUNN

Turnering i å lage robot

12. okt. 2000 - 16:19

Godt hjulpet av sponsorer i næringslivet er stiftelsen First Scandinavia etablert. 25. november arrangerer de sin første turnering for ungdom, som går ut på å konstruere en robot. First betyr i denne sammenheng For Inspiration and Recognition of Science and Technology. Stiftelsen er basert på et amerikansk konsept for å spre glede og entusiasme rundt vitenskap og teknologi i tidlig alder.

I USA er slike turneringer blitt en kjempesuksess, og flere land har startet sine egne organisasjoner på samme lest. Norge er først i Norden, men det arbeides med å etablere organisasjonen i Sverige og Danmark. Etter hvert vil det bli arrangert mesterskap i Norden, i Europa og til slutt er målet å etablere en First Lego League Olympiade.

Pilotarrangement

Den første norske First Lego League, som turneringen heter, skal gå av stabelen på Bodø lufthavn, der Luftfartsverket har stilt lokaler til disposisjon. Turneringen er et pilotarrangement og omfatter 13 lag fra ulike skoler i Norge. Turneringen skal legge grunnlag for et bredt nasjonalt arrangement neste år.

Entusiasmen er stor i Bodø for arrangementet, godt hjulpet frem av entusiasten Per-Arild Konradsen, som også er leder for stiftelsen First Scandinavia. Frem mot turneringen i Bodø vil lagene ha hver sin veileder, som nylig fikk instruksjoner på Statoils forskningssenter i Trondheim.

Tidkrevende

Robotturneringen i Bodø er basert på Legos robotbyggesett. Åtte uker før turneringen får de konkurrerende lagene utdelt oppgaven de skal løse. I denne tiden skal lagene organisere seg og gjennomføre konstruksjonsprosjektet. De skal bygge roboten og programmere den så den på kortest mulig tid gjennomfører oppgaven.

Akkurat som i næringslivet går det raskt for barna å konstruere den første prototypen. Men som de fleste produktutviklere vet, er det en tidkrevende jobb å raffinere et konsept med vinnersjanser. De mange konstruksjoner som har dukket opp i slike turneringer, viser at barnas fantasi er i behold. Selv profesjonelle utviklere fra Lego blir ofte overrasket over mange innovative designløsninger de selv ikke har tenkt på.

Lek og alvor

De deltakende lagene blir bedømt på hvor bra roboten gjennomfører løpet rundt banen. I tillegg intervjues og bedømmes laget også av dommere fra utdanning og næringsliv i hvordan de tenkte da de konstruerte roboten – og hvordan de har gjennomført prosjektet rent organisatorisk. Selv om det hele er en lek, er oppgavene svært lik det som kreves av ingeniører i arbeid. Deltakerne skal ha det moro, men de skal også få en ballast som vil bli viktige for dem når de senere skal vurdere realfag og studieretning.

Bedrifter og organisasjoner støtter opp om virksomheten til First Scandinavia, som har Sports for the mind som et av sine slagord. De fleste sponsorene ser nytten i å stimulere barna interesse for realfag gjennom lek og kontakt med næringslivet. Organisasjonen støttes av Statoil, TBL, Norges forskningsråd, NIF, HP og Microsoft, mens flere store bedrifter er i tenkeboksen.

Vil du vite mer om First Scandinavia, kan du se på www.hjernekraft.org. Internettsiden brukes aktivt for å besvare spørsmål underveis, slik at alle kan ha glede av informasjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.