OLJE OG GASS

– Trygt og stabilt på Gullfaks

Det er tredje gang på et halvt år at det har oppstått gasslekkasjer og trykkforandringer ved Gullfaks C.
Det er tredje gang på et halvt år at det har oppstått gasslekkasjer og trykkforandringer ved Gullfaks C. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
24. mai 2010 - 11:49

– Situasjonen er stabil og trygg. Vi vil bruke den tiden det tar å finne fram til riktige tiltak som vil sørge for en normal trykksituasjon, sier informasjonssjef Geir Gjervan i Statoil til NTB.

Torsdag så oljeselskapet seg nødt til å hente ut 89 ansatte etter et såkalt brønnspark ved plattformen i Nordsjøen. Om lag 140 personer ble igjen på Gullfaks, og Statoil ser ikke noe behov for å flytte på flere folk nå.

– Vi kommer ikke til å flytte på noen som følge av situasjonen, sier Gjervan.

Les også: – Statoil har ikke kontroll

Ingen rapport

Det er tredje gang på et halvt år at det har oppstått gasslekkasjer og trykkforandringer ved Gullfaks C. Fredag ble det kjent at Statoil ikke orienterte Petroleumstilsynet om hendelse nummer to, som skjedde 30. april.

Det er tilsynet sterkt kritisk til.

– Vi liker ikke at vi finner varslingspliktige hendelser som ser ut til ikke å ha blitt varslet, uttalte pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til TV 2 fredag kveld.

Informasjonssjef Gisle Johanson i Statoil hevdet på sin side at det ikke var nødvendig for selskapet å melde fra og sa hendelsen var av lavere alvorlighetsgrad fordi Statoil hadde to sikkerhetsbarrierer intakt.

Ved å tilføre boreslam med høy vekt skal trykksituasjonen kunne bli stabil, men tap av borevæske har gjort at denne ene av to sikkerhetsbarrierer mot ukontrollert utblåsning nå ikke fungerer som den skal.

Den andre barrieren, den såkalte blowout-preventeren (BOP-en), er det ingenting i veien med.

Les også: Samme problembrønn som i desember

– Ikke kontroll

– Tre alvorlige hendelser på så kort tid viser at Statoil ikke har kontroll. Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved Statoils vurderingsevne og vilje til å ta sikkerhet på alvor, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Alle forsøk med å stabilisere brønnen ved å tilføre boreslam med høy vekt, har vært mislykket. Dermed er man helt avhengig av at BOP-en virker som den skal. Dette er ikke akseptabelt, tillegger han.

Ifølge Hauge er situasjonen på Gullfaks verre enn den var lille julaften i fjor, da gass kom inn i boreslammet og førte til trykkfall under boring – en hendelse som Bellona karakteriserer som den mest alvorlige i 2009.

Statoil tilbakeviser på sin side at sikkerheten på plattformene er for dårlig.

– Vi har et høyt sikkerhetsnivå i våre ledd, og denne situasjonen har vi også god kontroll på. Vi er opptatt av å drive forsvarlig, sa informasjonssjef Gisle Johanson til NTB før helgen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.