KRAFT

Tror EU godtar statlig "månelanding"

Jannicke Nilsen
7. juni 2007 - 16:08

EU-lobbyist og Bellonas mann i Brussel, Paal Frisvold, tror ikke EUs nye konkurranselovgivning vil forhindre statsstøtte til CO 2-fangstplanene i EU og Norge.

– Vi er i diskusjoner med kommisjonen nå om å tyde reglene på den riktige måten, og vi ser en sterk politisk vilje blant kommisjonsmedlemmene om å akseptere statlig støtte for å få CO 2-demonstrasjonsprosjektene på plass. Dette skal vi få til, sier Frisvold.

Må overbevises

Heller ikke Enoksen frykter kræsjlanding for prosjektet som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har kalt «Norges månelanding». Han har allerede tatt opp problemstillingen i to møter med EUs energikommissær Andris Piebalgs.

Frisvold sier imidlertid at problemstillingen er høyst reell.

– EU-kommisjonen må overbevises at støtte til Mongstad eller de andre prosjekter ikke vil stjele fra satsingen på fornybar energi.

For tidlig

EU har som mål å få på plass 10-12 demonstrasjonsanlegg for CO 2-håndtering fra kull- og gasskraftverk innen 2015.

Samtidig jobbes det med å få på plass nye regler for statsstøtte til miljø- og energiprosjektet. I dag er statsstøtte til bedrifter forbudt av hensyn til like konkurransevilkår bedrifter og land imellom.

I dag ble det kjent at EUs konkurransemyndigheter mener det er for tidlig å lage retningslinjer for anlegg med CO 2-håndtering, på grunn av manglende erfaring med slike prosjekter.

Blir forslaget som medlemslandene nå diskuterer banket igjennom, blir CO 2-håndtering omfattet av de generelle reglene for statsstøtte.

– Tale til makten

Mongstad-prosjektet vil strande dersom EU-reglene hindrer store statlige bidrag, sa olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) til Aftenposten i dag. De nye retningslinjene skal tre i kraft 1. januar neste år.

– Vi trenger å vise hvordan CO 2-håndteringsprosjektene skal fungere i praksis. Dette er kroneksempelet på hvor viktig det er å ha politisk representasjon her i Brussel. Olje- og energiministeren må sitte i Brussel og fortelle hvorfor dette er viktig å få til, han må si det rett til folkene med makten, sier Frisvold.

Statlig støtte kan gis på bestemte vilkår, men da må prosjektene defineres som spesielt interessante i europeisk sammenheng.

Men Norge har ikke meldt inn verken Mongstad eller Kårstø til godkjennelse hos EFTAs overvåkingsorgan for EØS-avtalen, ifølge NTB.

– Det ville ha hjulpet. Da hadde de hatt noe konkret å jobbe med, sier Frisvold.

– Ikke følg EUs krav

Organisasjonen Nei til EU reagerer sterkt på utkastet til retningslinjer for statsstøtte i EU, og mener regjeringen må se bort ifra EUs krav.

– Denne saken demonstrerer med all tydelighet hvor håpløst det er at EU prioriterer såkalt "lik konkurranse" foran hensynet til klimaet og kloden. Vi er et selvstendig land. Klimaet er viktigere enn rigide konkurranseregler, sier leder Heming Olaussen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.