KRAFT

- Trenger ikke norsk vindsatsing på land

KAN KJØPE VINDKOMPETANSEN: Administrerende direktør Per Bull Haugsjøen i Owec Tower AS viser til Norges inntreden i oljemarkedet på 70- tallet, når han avviser at Norge må satse på landvind før vi tar skrittet ut på havet.
KAN KJØPE VINDKOMPETANSEN: Administrerende direktør Per Bull Haugsjøen i Owec Tower AS viser til Norges inntreden i oljemarkedet på 70- tallet, når han avviser at Norge må satse på landvind før vi tar skrittet ut på havet. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
12. nov. 2007 - 07:03

Vi må lære å krabbe før vi kan gå, er omkvedet i kraftbransjen når det kommer til olje- og energiminister Åslaug Hagas varslete storsatsing på offshore vindkraft.

Sintef-forsker Jon Olav Giæver Tande mener, som TU.no skrev i forrige uke, at Norge må sikre bred kompetanse på vindkraft på land før vi bygger og drifter utbygging av vindkraft til havs.

Divisjonsdirektør Kenneth Brandsås i NTE mener på sin side at Hagas visjoner om vindkraft til havs er en avsporing av debatten om bedre støtteordninger til vindkraftproduksjon på land.

Men ikke absolutt alle er enige i at et havvindeventyr forutsetter kunnskap og erfaring fra landprodusert vindkraft, og snakker dermed Norsk Vindkraftforening midt imot.

Amerikansk hjelp

Per Bull Haugsøen er administrerende direktør i Owec Tower som produserer bunnfaste konstruksjoner for havvindturbiner.

Han mener erfaringene og ekspertisen kan hentes fra land som allerede har satset og kommet langt i utbyggingen av vindkraft til havs.

– Da vi begynte med olje- og gassproduksjon på 70- tallet hadde vi ikke erfaring fra oljemarkedet i Norge. Vi var avhengige av amerikanerne og deres ekspertise. Med deres hjelp kom vi fort opp i verdenstoppen, og vi har blitt der siden, sier Haugsøen.

Kunnskap finnes

Han mener havvinddebatten i Norge har dreid for mye rundt flytende havturbiner som ligger mange år inn i framtiden, og påpeker at det allerede er nok av erfaringer fra fastmonterte vindturbiner til havs på grunnere vann, bare norske bedrifter er villige til å ta utenlandsk ekspertise i bruk.

Haugsøen viser til at det allerede er installert til sammen rundt 1000 MW offshore vindkraft på opp til 15 meters vanndyp i Storbritannia, Danmark, Nederland, Sverige og Irland. Tyskland har planer for flere vindparkfelt på 30-40 meters havdyp.

Toget går

– Det vil ta år for Norge å få tilsvarende erfaring med ulike turbintyper. Det er flott å bygge opp erfaring på land hvis man greier å unngå typiske landkonflikter, men vi kan ikke vente med å bygge offshoreanlegg når mye av denne kunnskapen allerede er tilgjengelig. Da vil Storbritannia og Tyskland innta hegemoniet, og det vinduet vi har nå vil lukke seg, advarer Haugsjøen.

Norsk Vindkraftforening (Norwea) er sterkt uenig.

Tekniske problemer

– Jeg spør bare: Hva hvis turbinene ikke virker? Hva skjer med de bunnfaste vindturbinene i Europa nå? De har store tekniske problemer. Vi har sikkert råd til å kjøpe erfaringene fra utlandet, men vi må lære å gå før vi lander på månen, sier generalsekretær Øyvind Isachsen, som legger til at det ikke vil være havvind som vil bidra til å innfri målet om 30 TWh fornybar energiproduksjon innen 2012.

Flere vinnere

Leder for Hywind-konseptet i StatoilHydro, Sjur Bratland, mener Norge må satse på tre hester.

- Vi er enige i at det ikke er noen grunn til å vente med å satse på havvind, men det er ingen grunn til å slå hånden av en satsing på land eller på vindkraft nærmere land av den grunn. Vi må klare å fokusere på alle tre områdene på en gang, sier Bratland.

- Klarer vi å balansere denne satsingen, vil det være viktig kompetanse vi kan dra nytte av i videreutviklingen av våre flytende vindturbiner. Vi tror ikke det vil være bare en vinner i denne satsingen, her kan det bli mange vinnere, sier han.



Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.