ARKIVNYHETER

Tre tiltalt for korrupsjon etter E39-bygging

Jarle Skoglund
4. mai 2010 - 08:38

Politiet mener å ha rullet opp en grov korrupsjonssak som delvis skjedde i forbindelse med utbyggingen av E39 mellom Lyngdal og Feda.

Ved hjelp av falske fakturaer, dobbeltfaktureringer og falske underskrifter, ble nærmere 300.000 kroner overført til en av de tiltaltes privatkonto.

— Juridisk sett er 100.000 kroner grensa mellom korrupsjon og grov korrupsjon, sier politiadvokat Hilde Almåsstø til Farsunds Avis.

Til sammen står tre menn tiltalt for korrupsjon og medvirkning til korrupsjon. Saken kommer opp for Lister tingrett etter sommeren.





— Grovt tillitsbrudd

Tiltalte nummer 1 var anleggsleder (59) i VKR-gruppen, et arbeidsfellesskap bestående av Veidekke Entreprenør AS, Kruse Smith AS og Brødrene Reme AS. VKR-gruppen var hovedentreprenør for E39-utbyggingen i Lister.

Ved hjelp de to andre tiltalte - en daglig leder (64) og en regnskapsfører (64) hos en underentreprenør for VKR-gruppen - svindlet anleggslederen til seg 298.100 kroner.

De to tiltalte hos underentreprenøren overførte deler av beløpet rett inn på anleggslederens privatkonto. Deretter sendte de både falske fakturaer og dobbeltfakturerte VKR-gruppen.

— Forholdet anses som grovt, på grunn av tillitsbrudd. Det har gitt betydelig økonomisk fordel, det er registrert uriktige regnskapsopplysninger, og det er utarbeidet uriktig dokumentasjon, heter det i tiltalebeslutningen fra Statsadvokatene i Agder.





— Gjenytelser

Ifølge Farsund Avis overførte underentreprenøren 215.000 kroner rett inn på anleggslederens privatkonto. I tillegg ble 83.100 kroner betalt for en dobbeltgarasje, som anleggslederen fikk levert privat.

Overføringene ble blant annet merket «erstatning for veg og skog», «rep. naust» og «resten kommer om få dager».

Ifølge politiet, skjedde forholdene i tidsrommet august 2005 til mars 2007.

Politiet mener daglig leder og regnskapsfører hos underentreprenøren medvirket til korrupsjonen.

— Regnskapsføreren utarbeidet fiktive fakturaer, foresto overføringene og bokførte dette i regnskapet, heter det i tiltalen.

Som takk skulle de få gjenytelser fra anleggslederen, mener politiet. Hva slags gjenytelser det er snakk om, vil ikke politiet gå nærmere inn på.



Forfalsket signaturer

Den tiltalte anleggslederen i VKR-gruppen skal ved to anledninger ha forfalsket underskrifter. Blant annet underskriften til en verkstedmester fra Kvinesdal, samt en timeliste. Disse skulle fungere som dokumentasjon for utbetalingene mannen mottok.

Anleggslederen skal også ha videresolgt stein og pukk for 55.000 kroner. Steinen og pukken tilhørte VKR-gruppen, og anleggslederen beholdt pengene selv. Deler av dette ble solgt til den daglige lederen hos underleverandøren.

— Av allmenne hensyn kreves det påtale også for dette, heter det i tiltalen.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om inndragning av alle pengene anleggslederen har mottatt, til sammen 353.100 kroner.

Ifølge Farsunbd Avis blir det trolig også lagt ned påstand om rettighetstap for alle de tre tiltalte, samt erstatning til VKR-gruppen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.