OLJE OG GASS

Trådløst nett på havbunnen

OVERVÅKING: Forskningsprosjektet Nordområdenes Nye Nervesystem skal bidra til bedre og mer automatisert overvåking av tilstanden i havet.
OVERVÅKING: Forskningsprosjektet Nordområdenes Nye Nervesystem skal bidra til bedre og mer automatisert overvåking av tilstanden i havet. Bilde: Ill: Havforskningsinstituttet
Finn Halvorsen
22. mai 2007 - 10:38
Vis mer

Nordområdenes Nye Nervesystem er navnet på et norsk IT-prosjekt som skal utvikle et trådløst undervannsnettverk.

Hensikten er å måle og overvåke havet kontinuerlig på samme måte som jordoverflaten og atmosfæren overvåkes.

Satellitter over

Takket være satellitter, meteorologiske stasjoner og radarer har man lenge kunnet følge utviklingen av landjordas og atmosfærens helsetilstand.

Men verdenshavene blir fortsatt stort sett overvåket manuelt med måleskip. Dette er kostnadskrevende, og hvert enkelt fartøy klarer bare å dekke en liten del av havflaten.



Effektiv kommunikasjon

Det trådløse undervannsprosjektet, som har en budsjettramme på 21 millioner kroner, startet i fjor høst og skal løpe frem til 2010.

Men allerede nå har Sintef etablert en akustisk link på cirka to kilometer mellom NTNUs biologiske stasjon på Trolla og Sjøbadet i Trondheim havn. Den vil bli benyttet til å utvikle protokollene og kommunikasjonskanalene for mest mulig effektiv kommunikasjon.



Vil øke rekkevidden

– Det kan være vanskelig, og ikke minst dyrt, å vedlikeholde noe som både er langt til havs og under havoverflaten. For å finne en løsning på dette, vil et av målene i tiden fremover være å utvikle metoder for å øke rekkevidden på kommunikasjonssystemer under vann samtidig som strømforbruket holdes på et minimum, sier Knut Grythe hos Sintef IKT

Dersom prosjektet går som planlagt, skal sensorene i nettverket plasseres i havet i løpet av 2008. Offshorenæringen er svært interessert i at det utvikles slik teknologi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.