ENERGI

Trådløs strømsparing

Finn Halvorsen
22. jan. 2003 - 08:52

To forskere og en student ved Høgskolen i Agder samt fem gründere fra Ericsson etablerte i november selskapet Smart Energy Applications AS. Forretningsideen er Bluetooth-styrte stikkontakter.

Systemet gjør i prinsippet det samme som dagens ledningsbundne strømstyringssystemer gjør. For eksempel kan temperaturen senkes om natta, på dagtid eller når det måtte passe. Gjerne forskjellig fra rom til rom.

Det kan kjøres statistikk på hvert enkelt rom, man kan optimalisere energibruken, og lys og radio kan bli slått på og av på forskjellig tid når huseieren er på ferie. Og selvsagt kan brannvarsling, tyverialarm og andre funksjoner kobles til.

En annen mulighet er automatisk avlesning av strømmåleren, eller at kraftleverandøren, etter spesiell avtale, kan redusere strømforbruket i knapphetsperioder.

Enklere og billigere

Den store forskjellen er at man kan kutte store deler av installasjonskostnadene. Det blir mye enklere og billigere å få systemet på plass. Et hus av normal størrelse vil kunne få en full installasjon for 15.000-20.000 kroner.

En grunnpakke for å styre det mest nødvendige vil være betydelig billigere. Dagens løsning - ledningsbasert datastyring - koster flere ganger så mye.

Styreenheten koster mest. De små Bluetooth-modulene i stikkontaktene vil bare koste rundt hundrelappen i starten.

- Vi kan også regne med at systemet blir billigere etter hvert som volumet øker, sier Arild Haglund, forsker ved Institutt for IKT ved Avdeling for teknologi i Grimstad. På deltid jobber han som teknisk leder i den nyetablerte bedriften.

Studentprosjekt

Det hele startet som et Bluetooth-studentprosjekt med tre studenter skoleåret 2001-2002 ved Høgskolen i Agder i Grimstad. Haglund var veileder, og prosjektet ble støttet av kompetansemiljøet rundt Bluetooth hos Ericsson. En av studentene, Dinko Hadzic, jobber nå videre i Smart Energy Applications ved siden av sivilingeniørstudier.

FORNY-programmet (Forskning for Nyskapning) har bidratt til prosjektet fra starten.

- Dette har gjort det hele mye enklere, særlig den økonomiske støtten i starten mens prosjektet ble vurdert og etablert. Gjennom FORNY har Smart Energy Applications fått økonomisk hjelp til reiser, til innkjøp av utstyr for å utvikle demonstratoren og til patentkostnader, sier Haglund.

Sørlandets Teknologisenter (STS) har vært en viktig katalysator og kontaktformidler. Bedriften sitter nå i inkubatoren ved STS og mottar stipend fra SND.

- Uten støtten fra SND, FORNY og STS ville ikke dette prosjektet blitt realisert, sier daglig leder Kåre Thoresen Spissøy. Han kommer fra Ericsson i Grimstad og satser nå på egen virksomhet i det nystartede firmaet.

Sent ute

Den største haken ved prosjektet er at selve produktet først vil være på markedet mot slutten av året. Den perfekte timing ville vært de nedbørfattige tidene vi er inne i nå.

- Vi må nå finansiere videre utvikling før produksjonen kan starte og vurderer å søke midler fra Enova i påvente av investorer for å klare denne fasen, sier Haglund. Han regner med at opptrappingen av utviklingen vil bety 10-15 ansatte i løpet av en toårsperiode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.