INDUSTRI

Trådløs fremtid i industrien

Truls Tunmo
27. nov. 2008 - 08:55

NÜRNBERG: Profinet-standarden startet i 2004. Siden den gang er produktene blitt optimalisert og mer effektive enn da standarden ble lansert.

– Nå finnes det et meget bredt produktspekter, og vi har mer effektive verktøy ved idriftsettelse enn tidligere, sier markedsansvarlig for Profinet i Siemens i Tyskland, Manfred Fürsattel til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at på engineeringssiden har Profinet satt parameterne sentralt.

– De overføres automatisk til IO-moduler. En trend er at PC-teknologi blir mer og mer vanlig på PLS-nivå, sier Fürsattel.



Gigantmesse

Ethernet og trådløs teknologi innen automasjon er blant hovedtemaene ved årets automasjonsmesse på Messezentrum Nürnberg – gigantmessen som skal være den største i sitt slag i Europa.

– Kommunikasjonsstandarden Ethernet er basisen, men vi legger på industriell funksjonalitet med Profinet. Ved å bruke Profinet er man sikret at all kommunikasjon kommer frem til riktige maskiner i praksis, sier sivilingeniør Håkon Rem, salgssjef i Siemens Automatisering.



Videreutvikling

Tidligere hadde industrien en egen kommunikasjonsstandard som heter Profibus med fokus på kommunikasjon på feltnivå.

– Profinet er en videreutvikling av Profibus som tilfredsstiller både kravene til kommunikasjon mellom maskiner og til sanntidskommunikasjon, sier Rem.



Skepsis

Det har vært, og er fortsatt, skepsis i industrien til bruk av trådløs teknologi innenfor automasjon. Men dette er i ferd med å snu, mener Fürsattel.

– Årsaken er usikkerhet i forhold til om kommandoene fra operatørene virkelig blir utført. Men nå er den trådløse teknologien kommet såpass langt, at skepsisen til å bruke denne løsningen stadig blir mindre også når det gjelder automasjon, sier den tyske Siemens-sjefen.

Håkon Rem er heller ikke i tvil om at trådløs automasjon vil ta over mer i industrien.

– Vi har flere og flere systemer i Norge som vi ser at fungerer. Det er ingen tvil om at den trådløse teknologien er fremtiden innenfor automasjon.



Sikkerhetsnormer

Et must for å konvertere til trådløs automasjonsteknologi, er at sikkerhetsnormene blir ivaretatt.

–Teknologien er derfor i henhold til IEC-normene. SIL3 etter IEC61508, og kat 4 i forhold til EN9541. Om man mister den trådløse forbindelsen på mobilen i to minutter, så kan man leve med det. Men dersom en maskin ikke gjennomfører en nødstopp ved et uhell, kan det få alvorlige konsekvenser, sier Håkon Rem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.