KLIMA

«Tjuvstartet» København-møtet

PÅVIRKER ALLE: - Dette vil påvirke hver eneste næringsgren i hvert eneste land, fra småbrukere i Afrika til storselskaper som Toyota og Exxon. Det er mye tautrekking, sier Erik Solheim fra pre-klimamøtet i København.
PÅVIRKER ALLE: - Dette vil påvirke hver eneste næringsgren i hvert eneste land, fra småbrukere i Afrika til storselskaper som Toyota og Exxon. Det er mye tautrekking, sier Erik Solheim fra pre-klimamøtet i København. Bilde: Johannessen, Sara
Kjetil Malkenes Hovland
17. nov. 2009 - 08:15
Vis mer

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er en av de utvalgte.

I en utvalgt gruppe av miljøvernministre og FN-folk er han til stede under pre-COP15-møtet i København, en slags «tjuvstart» for klimatoppmøtet i desember.

Her skal de prøve å legge grunnlaget for en tøffest mulig politisk klimaavtale i desember.

– Dette påvirker alle

– Dette er den største forhandlingsprosessen noensinne, sier Solheim til Teknisk Ukeblad.

– Dette vil påvirke hver eneste næringsgren i hvert eneste land, fra småbrukere i Afrika til storselskaper som Toyota og Exxon. Det er mye tautrekking.

Det blir ingen juridisk bindende avtale i København, men klimatoppmøtet blir likevel viktig.

– Jeg mener det, for det er til syvende og sist politikken som er viktig. Man klarer å finne en juridisk form etterpå, sier Solheim.

– Kan det bli flere klimatoppmøter etter København?

– Det er helt usikkert. Under enhver omstendighet blir det nytt møte i Mexico 2010, men ingen vet om det blir et nytt toppmøte i mellomtiden også.

Nye lovnader på bordet

Den norske miljøvernministeren ser flere positive trekk ved forhandlingene så langt.

– Det er mange positive enkeltelementer her. Men det er en svær og enormt komplisert materie å få til en ny klimaavtale. Mange land, som Brasil og Indonesia har kommet med nye lovnader nå, Sør-Korea lover også mer, og Kina varsler nye forpliktelser, sier han.

Vil ha tøffe krav

Hensikten med den såkalte ”pre-COP-en” er å bringe sammen miljøvernministre fordi selve forhandlingsprosessen går så sakte framover.

– Det går i retning av en politisk avtale i København. Vårt mål er å fylle den med så tøffe mål og så mye innhold som mulig, sier Solheim. – Det svakeste punktet er at løftene om utslippskutt som de rike landene har gitt, i sum ikke er nok til å sette kloden på et annet spor.

Håper på Obama

Nå er det bare én mann som kan redde verden, mener mange av landene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er en forventning om at Obama skal levere. Noen land gjemmer seg også bak USA, som Canada, sier Solheim.

– Fester man ikke altfor stor lit til Obama her?

– Det amerikanerne sier er at det viktigste er det USA gjør på hjemmebane med teknologisk utvikling. De tror at en vesentlig pakke kan vedtas i senatet alt tidlig neste år. Da kan USA være med, og så kan man jobbe for å få til en juridisk bindende avtale. Det er jo satt fram et tverrpolitisk initiativ mellom den demokratiske senatoren John Kerry og den republikanske senator Lindsey Graham fra Sør-Carolina som gir håp.

– Må følge opp

– Men hvis de ikke blir enige i USA, da kan det vel bli enda mer utsettelse?

– Jeg tror alle her er skjønt enige om at man ikke må miste driven i klimaforhandlingene. Møtet i København må umiddelbart følges opp med nye forhandlinger fram mot en bindende avtale i 2010, sier Solheim.

Og Norge holder fortsatt fast på målet om at kloden ikke skal bli mer enn to grader varmere fra førindustrielt nivå i år 2100.

– Togradersmålet må vi fortsatt holde fast på, sier Solheim.

Følg også Teknisk Ukeblads klimablogg Teknisk Blogg fram mot klimatoppmøtet i København.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.