NETTARKIV

Tjener på å produsere i Kina

Camilla Aadland
10. mars 2008 - 13:40
Vis mer

HongKong/Shanghai: For Lycro sto valget mellom å satse i Kina eller å bli utkonkurrert. Den norske produsenten åpnet nylig en ny fabrikk utenfor Hong Kong.

– Våre konkurrenter har allerede etablert seg i Kina, og dette har ført til et kraftig fall i prisene på støpeformer de siste årene. Derfor hadde vi ikke noe annet valg enn å følge etter, sier Ove Høiseth, daglig leder i Lycro.

Ikke nedskjæringer

Lycro lager støpeformer i tillegg til å serieprodusere stolseter, rørdeler og andre plastprodukter basert på formene. Støpeformene som nå skal lages i Qing Xi krever mye arbeidskraft, og med lønninger på sju kroner timen er det umulig å konkurrere med kineserne.

Men for plaststøping er situasjonen motsatt, for når avansert utstyr og kunnskap står sentralt, er Leksvik i Nord-Trøndelag fullt på høyde med Kina. Selv om Kina-planene ble møtt med skepsis blant de ansatte, lover Høiseth at den nye fabrikken ikke vil føre til nedskjæringer i Norge.

– Tvert imot, etableringen i Kina gjør oss bedre i stand til å være gode på plaststøping i Leksvik. Dette er en vinn-vinn-situasjon for Lycro, sier Ove Høiseth.

Vil tredoble omsetningen

Industriverktøy eier en datterbedrift med 480 ansatte, 38 sprøytestøpemaskiner, et verktøymakeri og en lakkeringslinje et par timers kjøring fra Shanghai.

– Målet er å levere plastdeler direkte til de store leverandørene av mobiler og mp3-spillere, forteller salgssjef Frode Nygård i Industriverktøy.

Men for å komme inn i varmen hos de største internasjonale selskapene, er høy produksjonskapasitet avgjørende. Fabrikken er ikke stor nok for de mest interessante kundene, og eierne fra Leksvik har derfor ambisiøse planer for fremtiden.

– Vi satser på å tredoble omsetningen i Kina de neste tre-fire årene, sier Nygård.

Lærevillige kinesere

I 2007 kom en femtedel av alle skatteinntektene i Kina fra utenlandske selskaper, og i dag jobber rundt 25 millioner kinesere for utenlandskeide selskaper. Disse pengene og arbeidsplassene er selvsagt svært viktige, sier Zhou Dunren, professor i økonomi ved Fudanuniversitetet i Shanghai.

– Men minst like viktig som pengene er all teknologien og kunnskapen som de utenlandske selskapene tar med seg til Kina. De fleste kvalitetsproduktene er laget av vestlige firma, sier han.

Både i Lycro og Industriverktøy forteller de hvordan deres ansatte er lærevillige og suger til seg kunnskap. Flere av Industriverktøys kinesiske konkurrenter har faktisk blitt startet av tidligere ansatte.

– På en måte kan man si at vi graver vår egen grav ved å etablere oss i Kina. Men gjennom å være nyskapende håper vi å holde oss i front i den teknologiske utviklingen, sier salgssjef Frode Nygård

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.