KLIMA

Tiltalt for dumping av gift i Oslo havnebasseng

Det skal ha blitt dumpet gift i deponiet på Malmøykalven i Oslofjorden.
Det skal ha blitt dumpet gift i deponiet på Malmøykalven i Oslofjorden. Bilde: Rusten, Ole Berg
27. apr. 2009 - 12:11

Giftdumpingen har ifølge tiltalen skjedd ved deponiet ved Malmøykalven i Bunnefjorden fra mars 2006 til desember 2007.

– Etterforskningen viser at det skal ha vært deponert inntil 33.000 kubikkmeter masse i overflaten. Dette er masser som det har vært problemer med å få deponert på lovlig måte. I tillegg skal halvparten av 1.160 loggførte deponeringer være utført med manglende eller mangelfull overvåking, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Secora AS gjennomførte selve deponeringen som var gitt i oppdrag fra Oslo Havn KB, mens NGI var leid inn for å overvåke prosjektet.

– En gledens dag

Hotell-eier Petter Stordalen engasjerte seg tungt mot deponering av masser utenfor havnebassenget for tre år siden.

– Dette er en stor dag for meg og alle oss ildsjeler som sto på. Tre års beinhard kamp er kronet med seier. Det er bare å takke Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt, sier Stordalen til E24.

Også Norges Miljøvernforbund, som leverte anmeldelsen, er fornøyd med tiltalen.

– Det er en gledens dag for demokratiet at det nå er tatt ut tiltale i en av norgeshistoriens verste miljøskandaler, sier regionleder Snorre Sletvold i en pressemelding.

– Falsk forklaring

I tillegg til selve dumpingen, er NGI og det kommunale foretaket Oslo Havn også tiltalt for falsk forklaring:

Fra januar til mai i 2007 avdekket NGI ifølge tiltalen at de ikke hadde mottatt inntil 49 av cirka 200 målinger i tilknytning til deponeringen.

Oslo Havn KF var kjent med den manglende loggføringen, men rapporterte likevel til Statens forurensningstilsyn at man hadde mottatt alle måledata for deponeringen.

Secora er dessuten tiltalt for å ha pumpet ut kloakk fra sine skip i fjorden til tross for at avstanden til land var under 300 meter.

Tas til etterretning

Styreleder Bernt Stilluf Karlsen i Oslo Havn KF påpeker at de selv har bidratt til å få saken gransket.

– Det er bra at politiet nå har kommet til en konklusjon, og vi tar til etterretning at den konklusjonen har endt med en tiltale. Vi registrerer at tiltalen opererer med et høyere mengdemål på den ureglementerte dumpingen enn det Veritas fant å kunne bekrefte i desember 2007, sier han.

Entreprenørselskapet Secora sier også at de vil bruke litt tid på å gå gjennom detaljene.

– Sammen med våre jurister vil vi gå mer detaljert gjennom tiltalen. Vi har ikke hatt tid til å gjøre noen vurdering, men vil se nærmere på hva den bygger på, sier administrerende direktør Ole-Johnny Johansen til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.