OLJE OG GASS

Tilsynet skal ha satt foreløpig stopper for Goliat-prosjektet

Topptungt møte fredag.

Det flytende hotellet Floatel Superior er koblet til Goliat-plattformen med en gangbro og brukes til å innkvartere alle arbeiderne som klargjør plattformen.
Det flytende hotellet Floatel Superior er koblet til Goliat-plattformen med en gangbro og brukes til å innkvartere alle arbeiderne som klargjør plattformen. Bilde: Eni Norge
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
27. sep. 2015 - 20:44

Korrigering: I den opprinnelige utgaven av denne saken, ble Petroleumstilsynet beskyldt for å ikke ha tillit til Eni som selskap og at tilsynet føler seg ført bak lyset av selskapet. Dette avviser Petroleumstilsynet.

Fredag var det et møte på høyt nivå mellom Goliat-operatør Eni Norge og Petroleumstilsynet (Ptil).

Her skal det ha kommet frem at Ptil av flere årsaker ikke har til hensikt å gi det trøblete Goliat-prosjektet i Barentshavet samtykke til å starte produksjonen med det første.

Det var Ptil som inviterte til møtet, ifølge Teknisk Ukeblads kilder, som har god kjennskap til utbyggingen.

– Har ikke tillit

Etter hva Teknisk Ukeblad forstår skal det ha vært dramatisk innhold på agendaen, der både Eni Norges toppsjef Ruggero Gheller og Goliat-sjefen Matteo Bacchini skal ha vært til stede.

Blant annet dreier dette seg om at fremdriftsplanene som er fremlagt fra operatøren er urealistiske, samt at det har kommet mange varsler og bekymringsmeldinger til Ptil, både fra ansatte og andre parter.

Dersom Goliat-prosjektet ikke får produksjonstillatelse med det første, betyr det ytterligere en forsinkelse av prosjektet, som allerede er kraftig forsinket.

Les også: Dette bildet får det til å gå kaldt nedover ryggen på norsk offshorenæring

Platåproduksjon i år ryker

I tillegg til forsinkelsene har Goliat overskredet budsjettene med minst 15 milliarder kroner sammenlignet med den opprinnelige planen. 

Sjefen for Eni Norge, Ruggero Gheller, har tidligere fortalt Teknisk Ukeblad at de har forventet at Goliat i løpet av 2015 kommer til å nå platåproduksjon på om lag 100.000 fat olje om dagen.

Etter alle solemerker ryker nå dette målet.

Etter hva en av kildene forteller skal det ikke være i nærheten av at prosjektet kan starte produksjonen sin i løpet av dette året.

Som Teknisk Ukeblad fortalte i forrige uke, har Eni søkt om å få utvidet tillatelse til å benytte seg av flotellet Floatel Superior, som huser personellet som klargjør plattformen for drift.

Denne nyheten indikerer at det produksjonsstarten – som opprinnelig skulle ha funnet sted i sommer – blir enda mer forsinket.

Les også: – De som begynner på oljestudier nå har truffet perfekt

Ptil: Eni er åpne

I møtet skal det ha blitt pekt på at Ptil ikke har tillit til hvordan Eni følger opp arbeidet som Ptil har bedt dem om å gjøre før produksjonen kan starte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ptil skal ha fortalt at de ikke har tillit til at Eni følger opp arbeidet sitt slik de skal. Det forsvinner to-do-punkter som har blitt påpekt av tilsynet, forteller kilden.

Teknisk Ukeblad har i helgen vært i kontakt med Petroleumstilsynet, som bekrefter møtet på fredag.

Først ville ikke Ptil kommentere møtet, men i etterkant av at saken ble publisert ønsker de å presisere en ting

– Vi har ingen konflikt med Eni. De er åpne om at de har en del utestående arbeid og vi er klare på at vi ikke kommer til å gi dem samtykke før de er klare til å starte opp, sier pressekontakt Eileen O´Connell Brundtland til Teknisk Ukeblad.

– Det er ikke Ptil som forsinker prosjektet, legger hun til.

Brundtland mener også at bruken av ordet tillitt kan misforstås.

– Tillitsbegrepet henger sammen med definisjonen rundt dette med å gi samtykke. Der heter det at med et samtykke uttrykker myndighetene sin tillitt til at operatøren kan gjennomføre aktiviteten innen rammene i regelverket. Det betyr altså ikke at vi ikke har tillitt til Eni som selskap, sier hun.

Les også: – Det sa «pling» da jeg så den. Den krana må vi bare ha

Eni: - Det er å forvente

Andreas Wulff i Eni Norge, sier til Teknisk Ukeblad at det har tatt lenger tid å få ferdig det utestående arbeidet enn hva de først hadde sett for seg.

– Ptil skal ha følt seg ført bak lyset, blant annet med tanke på fremdriftsplanen for Goliat, og dere ikke kommer til å få produksjonstillatelse med det første. Hva er deres kommentar til det?

– For å ta det siste først. Vi har en del utestående arbeid. Det er naturlig at Ptil ikke gir oss samtykke før dette er ferdigstilt. Det er jo å forvente, sier Wulff.

Han sier at de nå jobber med å ferdigstille det arbeidet som fremdeles gjenstår

Det har tatt lenger tid enn vi hadde forutsett. Vi tar den tiden som trengs for å få ferdig plattformen slik at den er sikker og forsvarlig å ta i bruk. Dette er i alles interesse. Det jobbes med dette nå, og det arbeidet har tatt lenger tid enn først forutsatt.

Les også: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger

– Bruker mer tid enn forutsatt

– Hva er den nye fremdriftsplanen?

– Som sagt så bruker vi den tiden det kreves for å få en sikker oppstart. Det er vanskelig å gi en nøyaktig tidshorisont på dette. Det viktigste er å komme i drift på en sikker og god måte. Vi bruker den tiden som trengs for å få dette til, og vi bruker gjerne ekstra tid.

– Vi har opplysninger om at Ptil ikke har tillit til at det dere har kommunisert til dem stemmer overens med virkeligheten.

Når det gjelder tidsplanene, så ser jo vi at vi bruker mer tid enn først forutsatt. Vi har hyppig dialog med Ptil, og i fredagens møte la vi frem og diskuterte utestående arbeider. Vi håper at det er en tilstrekkelig plan for å vise Ptil at vi jobber med å få lukket de utestående elementene.

Stemmer det at Ptil ikke hadde tillit til dere på flere punkt?

– Ptils tillit til oss må du nesten spørre dem om. Vi har sagt klart fra til Ptil at vi kommer til å gjøre det som skal til for å lukke utestående arbeider. Vi bruker den tiden som skal til.

Les også: – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.