PRODUKSJON

Tilbakeviser FoU-kritikk fra Tekna-tillitsvalgt

KLAR STRATEGI: Forskningsdirektør Georg Carlberg tilbakeviser Teknas påstand om liten FoU-interesse hos Norske Skog.
KLAR STRATEGI: Forskningsdirektør Georg Carlberg tilbakeviser Teknas påstand om liten FoU-interesse hos Norske Skog.
Joachim Seehusen
10. okt. 2005 - 10:31

I forrige utgave av Teknisk Ukeblad kom Tekna-tillitsvalgte Steinar Gangsø med krass kritikk og hevdet at Union-konflikten kunne vært unngått med en annen holdning fra Norske Skog. Gangsø hevdet blant annet at Norske Skog har distansert seg fra universitetene og forskningsmiljøene og knapt viser interesse for forskning.

– Dette stemmer ikke, sier Carlberg: – Vi har et godt samarbeid med universiteter og forskningsinstitusjoner verden rundt.

Trondheimsmiljøet er et av stedene Norske Skog satser. Ifølge Carlberg er Papirindustriens forskningsinstitutt, PFI, nå inne i en fireårig omstrukturering der selskapet er omdannet til aksjeselskap hvor 95 prosent av aksjene er overtatt av det svenske STFI-packforsk. Dette skal gjøre PFI og Trondheimsmiljøet til en del av et nordisk kompetanseområde med internasjonal anerkjennelse. PFI får anledning til å videreutvikle og styrke sine felt. Nå blir PFI en del av et miljø med 250 forskere og internasjonalt kundegrunnlag.



Tungt fagmiljø

Kongstanken er å utvikle Gløshaugen, Kungliga Tekniska Høgskulan og STFI til et tungt miljø, sier Carlberg. Han har heller ikke mye til overs for Gangsøs påstand om at Norske Skog er uinteressert i FoU. – Vi er med å finansiere en rekke doktorgradsstipendiater ved NTNU, for øyeblikket fem. I Norge satser vi i Trondheim. Vi vil gjøre miljøet attraktivt for utenlandsk industri.

Denne satsingen har blant annet gitt seg utslag i at PFI, sammen med Sintef, NTNU og STFI-Packforsk nå forbereder søknad om å bli et av de 12 sentrene for forskningsdrevet innovasjon som Norges Forskningsråd har lyst ut.

– Det stemmer, bekrefter administrerende direktør Philip Reme hos PFI. – Det er en langsiktig satsing og om vi når frem har Norske Skog forpliktet seg til å være med i åtte år.

I denne perioden må de tre industrielle partnerne, Norske Skog, Peterson & Søn samt Södra Cell dekke minimum en fjerdedel av kostnadene; det er snakk om millionbeløp.

Carlberg leder en forskningsavdeling med 65 ansatte som har ansvaret for kvalitet, prosessutvikling på kort og lang sikt og produktutvikling. 12 av konsernets 14 fabrikker har FoU-ansvarlige. – Med kun 65 personer må vi prioritere. Vi jobber på kort og mellomlang sikt, de langsiktige prosjektene gjør vi i samarbeid med frittstående institutter eller universiteter og leverandører. Vår oppgave blir å sørge for at resultatene blir implementert.

– Norske Skog er ledende på returpapir, vi har et tett samarbeid med et fransk FoU-institutt som er ledende på feltet. På den sydlige halvkule finnes det helt andre tresorter enn vi har i Norden, der samarbeider vi med et godt institutt med avdelinger i Australia og New Zealand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.