OFFSHORE

Tilbake til start

Anders J. Steensen
1. okt. 2003 - 12:29

Trondheim: Skomaker, bli ved din lest, heter det.

At ordtaket fortsatt er gyldig underskriver nylig tilsatt administrerende direktør Øystein Narvhus i Corrocean.

Trondheimsselskapet har det siste året vært gjennom en fullstendig restrukturering etter en sterk vekstperiode fra 1997 til 2002. I fjor hadde selskapet en omsetning på ca 350 millioner kroner. Etter en kraftig innstramming av virksomhetsområdene forventes omsetningen i år å bli rundt 100 millioner.

I løpet av september skilles den siste delen som ikke er direkte relatert til kjernevirksomheten, ut.

- Da får vi riktig størrelse i forhold til det markedet vi skal leve av. Heretter skal vi gå med fortjeneste, sier Narvhus.

Første oktober består selskapet av 56 ansatte i Trondheim og syv personer i Houston. Cirka halvparten av de ansatte er ingeniører eller sivilingeniører. Produksjonen av måleinstrumentene er satt ut til norske underleverandører. Aktiviteten blir utvikling, salg og service og systemtilpasning.

Tøft

Corrocean har vært gjennom en kraftig hestekur. Alt unntatt den egentlige kjernevirksomheten - korrosjonsovervåking, mengdemåling i rør, trykk og temperatur og sandmålinger, er solgt eller avviklet.

- Vi har gått hele sirkelen og er tilbake til start. Dog på et noe høyere nivå enn da vi først begynte. Nå er tiden inne for konsolidering og for å hente ut gevinstene fra mange års forsknings- og utviklingsarbeide, sier Narvhus. I år regner han med at selskapet vil gå i null, mens han venter et overskudd neste år.

Vekstsyke

Kjernekompetansen i Corrocean er metallurgi, fysikk og måleteknikk. Det var dette som dannet grunnlaget da selskapet startet i 1990.

Oljebransjen etterspurte deres tjenester, spesielt innen korrosjonsovervåking av oljeinstallasjonene. Dessuten utviklet de instrumenter for mengde- og sandmåling i brønnstrømmen. Slike målinger er viktige for å kunne stille brønnhodeventilene riktig, enten de står på en plattform eller på en undervanns bunnramme.

Under annen halvdel av 90-tallet strømmet ordrene inn og den daværende ledelsen, i likhet med en mengde andre leverandører i oljeindustrien, så seg om etter andre muligheter i sin salgsportefølje.

Det ene selskapet etter det andre ble kjøpt opp, fra konsulenttjenester til programvare for å overvåke brønnstrømmer. Snart var omsetningen oppe i 350 millioner kroner, men fortjenesten forble lav.

Da oljeprisen en vakker vårdag i 1999 plutselig var på 12 dollar fatet, forsvant markedet. Prisene ble presset, oljeselskapene utsatte planlagte investeringer og underleverandørene møtte bunnen med et smell. Da børsene begynte å falle høsten 2000, forsvant også tilgangen på billig kapital.

Golf-suksess

Etter konsolideringen ser Narvhus optimistisk på fremtiden. En årsak er at mange av produktene er rettet mot undervannsmarkedet. Corrocean har fått store kontrakter i den meksikanske golfen med oljeselskaper som BP og Shell.

Dette er på felt som ligger ned mot 2000 meters havdyp. Flertallet av nye brønner og felt som skal bygges ut, ligger på dyp større enn 1000 meter. Enkelte steder planlegges brønner på 3000 meters havdyp.

- Det krever lang erfaring og spisskompetanse for å få utstyr til å virke og å vedlikeholde det på disse havdypene. Her har vi et fortrinn som vi skal utnytte, sier Narvhus.

Denne kompetansen må også finnes hos underleverandørene. Narvhus ser det som uaktuelt å sette produksjonen ut av Norge.

- For utstyr med høyt kunnskapsinnhold er vi fortsatt konkurransedyktige i Norge, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.