Testikkelkreft av gris?

  • naturvitenskap

Menn mellom 15 og 34 er spesielt utsatt for testikkelkreft, og særlig i Nord-Europa. Toksiner som finnes i nettopp korn, gris og kaffe kan være årsaken.

Dette toksinet, Ochratoksin A (OTA), er et biprodukt av mugg som gror på korn, spesielt rug, og planter, og er et kjent kreftfremkallende middel i dyr.

Danskene spesielt utsatt

Grisekjøtt viser seg å være spesielt forurenset av OTA.

Dette har forskerne ved Wake Forest University satt i sammenheng med at danskene har den største andel krefttilfeller i Europa og er samtidig de største svinekjøtt- og rugkomsumentene.

Allerede i mors mage kan vi få i oss OTA, og opptaket fortsetter gjennom hele oppveksten. Så snart OTA er tatt opp i kroppen tror forskerne at toksinet skader testiklenes DNA. Dette ligger latent i kroppen fram til puberteten da testiklene begynner og vokse og kreften sprer seg skriver Scientific American.