TESTER

Test: null

Test: NetCom 4G-ruter

Huaweis 4G-ruter B593 gjør at du kan klippe ledningen til ADSL-linjen din en gang for alle.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. juli 2012 - 14:25
Vis mer
Høydepunkter

Enkel å bruke, gode hastigheter, fungerer som en vanlig trådløs ruter.

Ulemper

Fortsatt mengdebegrensning på datatrafikk

Veldig kort sagt

Huawei B593 i kombinasjon med NetCom 4G er et flott alternativ for deg som ikke har tilgang til en rask fastlinje, eller som vil ha muligheten til å ta med deg internettlinja di.

TEST: Huawei B593 + NetCom 4G

En av de mer interessante teknologiene som har blitt tilgjengelig i mobilverdenen de siste par årene er LTE. Dette er en teknologi som muliggjør mobilnett med datahastigheter på inntil 100 Mbps. 

NetCom er foreløpig den eneste operatøren i Norge som tilbyr LTE, og de markedsfører det som NetCom 4G. Siden operatøren begynte å bygge ut LTE-nettet sitt har hastigheter på opp mot 80 Mbps blitt tilgjengelig flere steder i landet. Slike hastigheter gjør det praktisk mulig å bytte ut ADSL og andre internettforbindelser hjemme.

Vi har allerede testet ut LTE som erstatning for ADSL hjemme, og vår erfaring var at det fungerte helt utmerket. vi oppnådde gode hastigheter både på opplasting og nedlasting. I praksis fant vi at hastighetene lå på rundt 50 Mbps ned og 20 Mbps opp.

LES MER: TEST: Kan 4G erstatte ADSL?

Ruter med innebygget LTE

For en stund siden lanserte NetCom en egen 4G-ruter. Denne er produsert av Huawei, og har innebygget 4G-modem. Den settes opp hjemme eller på kontoret, og fungerer som en hvilken som helst annen trådløs ruter. 



Huawei B593 ser ut som en vanlig trådløs ruter.

Dette åpner for at du en gang for alle kan kutte ut internettlinjen din. Dette er på mange måter langt mer praktisk enn å bruke et USB-modem du setter i PC-en din. Aller mest fordi du kan dele internettilgang med hele husstanden.

Så er også ulempen at du på sett og vis får en stasjonær internettforbindelse som før. Det er nemlig ikke batteri i ruteren, så du kan ikke uten videre ta den med deg og komme deg på nett overalt.

Selve ruteren ser ut som en hvilken som helst annen trådløs ruter. Den leveres med et par antenner det kan være greit å montere om du sliter med dekningen. Det er standardtilkobling, så om du trenger større antenner er det mulig å montere dette.



Bortsett fra en USB-tilkobling sitter alle tilkoblingene på baksiden.

Tilkoblinger og knapper

Du finner følgende tilkoblinger og knapper på ruteren:

  • 4 x LAN (100 Mbps)
  • 2 x telefoni
  • 2 X USB
  • Strømtilkobling
  • SIM-kort
  • Strømknapp
  • WPS-knapp
  • WLAN-knapp
  • Reset-knapp

Du kan altså koble til kablede nettverksenheter til ruteren i tillegg til trådløse enheter. Vær oppmerksom på at dette bare er 100 Mbps-porter. Om du har behov for gigabit-porter vil altså ikke denne ruteren fungere. Det kan være aktuelt dersom du har en filserver du bruker mye.

Det er ellers også mulig å sette opp flere SSID-er, som i praksis betyr at du kan sette opp flere nettverk.

LES OGSÅ: Slik deler du mobilt bredbånd

USB-tilkoblingen

USB-portene på enheten kan brukes til å koble til USB-lagringsenheter, som harddisker og minnepenner. Dette betyr at flere brukere kan dele en lagringsplass i nettverket. 

Dette går via FTP, så du trenger en form for FTP-klient for å lese og skrive her. Det er mulig å sette opp tilgang til noen få mapper, slik at forskjellige brukere får tilgang til egne områder på disken.



Du setter opp ruteren via et enkelt webgrensesnitt.

Oppsett

Det er lett å sette opp ruteren. Før du skrur den på setter du SIM-kortet i sporet på siden. Deretter skrur du den på. Når ruteren er klar finner du det trådløse nettverket, eller kobler deg eventuelt til med kabel. Nettverkspassord og SSID finner du på baksiden av ruteren.

Før du kan koble deg til internett må du ved første oppstart logge deg på ruteren og taste inn PIN-koden til SIM-kortet. Du åpner nettleseren på PC-en din og går til http://192.168.1.1, og bruker passordet "admin" for å åpne kontrollpanelet.

Du kan for øvrig endre alt dette til ønsket SSID, nettverkspassord og enhetespassord.

Når du har lagt inn PIN-koden er du på nett. Verre er det faktisk ikke. Om du ikke trenger mer enn en fungerende internettforbindelse trenger du ikke gjøre mer enn dette.



SIM-kortet settes inn på siden.

Hastigheter

I praksis er NetComs 4G-nett som vi tidligere har testet kjappe saker. Det blir ikke verre med Huaweis 4G-ruter. De praktiske hastighetene har vært svært gode, og i alle tilfeller langt bedre enn både de teoretiske og opplevde hastighetene vi har på SDSL-linjen vi har installert på Mobili-kontoret.

Vi er lokalisert midt i Bergen sentrum, så 4G-nettet er godt utbygget her. Vi opplever at hastighetene varierer en god del, men de er aldri veldig lave.

I praksis kan vi laste ned med inntil 65 Mbps i de beste periodene. Opplastingshastighetene topper seg på rundt 20 Mbps, og det vanlige er at vi oppnår slike hastigheter tidlig på dagen og på kveldstid.

Jevnt over er det ikke uvanlig at hastightene ligger på rundt 25 Mbps ned og så lite som 6 Mbps opp, og da spesielt midt på dagen. Resultatet i bildet til høyre er ikke uvanlig.

Vil variere

Det er rett og slett ikke så lett å si så mye fornuftig om hvor gode hastigheter du kommer til å oppleve. Det vil nemlig avhenge av en hel del forhold, som dekning, antall samtidige brukere i samme område og hvor mye disse belaster nettet. 

Vår erfaring er likevel at linjen aldri er treg. Vi har opplevd noen få og korte perioder hvor hastighetene har vært særdeles lave (så lave at det tar lang tid å laste inn nettsider). Men dette har vi altså bare opplevd noen ytterst få ganger.

Ping er en annen historie. Denne har variert såpass mye at det er vanskelig å gi noe veldig godt svar på hva du kan forvente deg. Vår erfaring er at den som regel befinner seg på rundt 50 ms, og stort sett mellom 20 og 70 ms. Dette er bra for det aller meste, men du kan oppleve at det ikke fungerer optimalt om du spiller på nett.

For alle praktiske formål fungerer 4G-nettet svært bra. Nettsider laster kjapt, YouTube-videoer starter umiddelbart, og store filer lastes ned på kort tid. 

Vi har spesielt vært fornøyde med opplastingshastighene i praksis. Vi laster ofte opp store filer, som videoer på opp mot 100 MB til YouTube. Disse flyr unna i bra tempo.



Du får oversikt over dataforbruket ditt ved å logge deg på webgrensesnittet til ruteren.

Datamengder

Vi har brukt ruteren over en periode på tre og en halv måned. Vi har i all hovedsak brukt den til internettilgang i Mobili-redaksjonen.

Denne perioden har vi overført til sammen 117 GB, hvorav 98,8 GB er lastet ned og 18,3 GB er lastet opp. Dette gir et gjennomsnitt på omtrent 1 GB per dag. I praksis er det litt høyere, da ruteren ikke har vært i bruk i helgene.

Da vi først begynte å teste Huawei B593 for litt over tre månder siden var vårt største ankepunkt mengdebegrensningen til NetComs 4G-abonnement. Vi regner med at mange vil forbruke langt mer enn 1 GB i snitt per dag, og da kan mengdebegrensningen på 30 GB i måneden bli knapt.

Siden den gangen har NetCom lansert nye abonnement for mobilt bredbånd, hvor den romsligste pakken gir deg 100 GB i måneden. Dette er mer enn en tredobling.

Med de gode praktiske hastighetene vi opplever på 4G fremstår løsningen med 4G-ruter og abonnement som et attraktivt tilbud for deg som bor i et område hvor det er LTE-dekning.

Koster mye

Det er imidlertid langt fra gratis. For 100 GB i måneden må du i skrivende stund ut med 499 kroner i måneden. Dette er en kampanjepris, og normalprisen vil være 599 kroner i måneden. Dette inkluderer ikke prisen for selve ruteren, som med 12 måneders binding koster 799 kroner. 

LES OGSÅ: NetCom skrur opp hastighetene

Bare ruteren uten abonnement koster fra rundt 1900 kroner.

Du får en rimelig heftig ADSL-linje for 499 eller 599 kroner i måneden. Dersom du får internett over kabel-TV-nettet leverer Canal Digital 70/10 Mbps for 499 kroner, mens Get tilbyr 70/5 Mbps for 579 kroner. Og da slipper du å forholde deg til noen mengdebegrensning.

Et annet moment er at du selv må holde oversikten over hvor mye data du bruker.

Dette er ikke spesielt komplisert. Når du logger deg på ruteren får du se hvor mye data som er brukt. Men det gjelder altså å følge med på dette.

Skulle du ha behov for ekstra datamengde en måned kan du kjøpe dette. Den største på 10 GB koster 219 kroner ekstra. Da begynner det å bli en stiv pris per GB - faktisk fire ganger dyrere.

Konklusjon

Huawei B593 og NetCom 4G er til sammen en veldig god løsning for deg som ikke vil installere ADSL eller andre internettlinjer hjemme. Vi har brukt den i flere måneder, og kan enkelt og greit oppsummere dette som en god og velfungerende løsning.

Vi er fornøyde med de praktiske hastighetene vi oppnår, og kan trygt anbefale løsningen til deg som bor i et område hvor NetCom tilbyr 4G. Vær oppmerksom på at det også vil fungere i 3G-nettet, slik at det da kan være aktuelt å ta med seg ruteren på tur.

Vi liker at ruteren erstatter en vanlig trådløs nettverksruter, og at den er så lett å sette opp og ta i bruk. Her trenger du på ingen måte å være noen ekspert.

Ulempen er selvsagt at du ikke får fri bruk. Du kan få opp mot 100 GB inkludert i måneden, og passerer du dette settes hastigheten ned. Skal du fortsette å surfe i full hastighet må du kjøpe noen ganske kostbare ekstra datakvoter.

Dette gjør at løsningen ikke er aktuell for de med tyngst bruk, men for de fleste vil dette trolig være mer enn nok.

Alt i alt kan vi altså anbefale denne løsningen.

LES OGSÅ:

Test av mobilt bredbånd fra ICE (tu.no)

Test av NetCom MiniRuter

Samsungs 4G-nettbrett er i butikk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.