TESTER

Test: null

TEST: Doro PhoneEasy 622

Doro PhoneEasy 622 er telefonen for deg som vil ha det enkelt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. sep. 2013 - 18:04
Vis mer
Kort oppsummert

Doro PhoneEasy 622 er enkel å bruke, har god lyd og skjerm med god kontrast. Her er det mange nyttige funksjoner, som støtte for høreapparat, integrert kamera, og mulighet for å organisere kalender og kontakter på internett. Men er du bare ute etter en enkel telefon å ringe med er den ganske dyr.

TEST: Doro PhoneEasy 622

Mobiltelefoner har etter hvert blitt synonymt med smarttelefoner med trykkskjerm, lager for å konsumere innhold. Svenske Doro har funnet sin nisje i markedet. De har valgt å gå motsatt vei.

Det er ikke uten grunn at tester av deres telefoner til det kjedsommelige får vinklingen "Mobiltelefon for bestemor". Disse telefonene er laget for å være enkle å bruke, med tydelig skrift på skjermen og store taster. 

Dette er ikke egenskaper du må ha barnebarn for å sette pris på. En rekke andre faller også inn under Doros målgruppe, som folk med syns- eller hørselshemmelse, barn, eller rett og slett de som ønsker seg en telefon å ringe med og lite annet.

LES OGSÅ:

Test av Doro PhoneEasy 510

Test av Doro PhoneEasy 615

 

Utforming

Doro 622 er en "klapptelefon" med en 2,4 tommers fargeskjerm som har god lysstyrke og kontrast. På innsiden finner du taster som måler 1 x 1,5 cm, så de er altså store. De har lys skrift mot mørk bakgrunn, og dermed høy kontrast.



Telefonen har store taster.

I tillegg er det tre snarveistaster over nummertastene. To av disse kan programmeres til å ringe to kontakter, og de andre to er snarveier til kameraet og SMS. Det er også egne taster for å svare og legge på, og piltaster og menyvalgtaster.

På siden av telefonen er det volumtaster, og på baksiden en alarmtast vi skal komme tilbake til.

På utsiden av telefonen er det et kamera, et kameralys, varsellys for SMS og batteri, og en liten skjerm som viser klokken og hvem som ringer.

I bruk

Menyen er av det enkle slaget. Du har valgene telefonbok, meldinger, anropslogg, kamera, organisator, vær, ICE, status, innstillinger og "mer". Under det siste finner du FM-radio, lommelykt, kalkulator og et knippe spill.

Dette er for øvrig ingen smarttelefon, så du kan ikke installere apper, surfe på nettet eller slike ting. Men siden telefonen har kamera kan du ta bilder og sende disse som MMS. En annen snedig funksjon er at du kan sjekke værmeldingen. Dette krever internettforbindelse, så telefonen bruker noe datatrafikk.

Doro har en egen synkroniseringstjeneste, som gjør at du kan synkronisere kontaktliste, telefonbok, kalender, påminnelser og bilder med Doro Experience Manager. Du oppretter konto på telefonen, og logger deg inn på internett. Dette krever også dataforbindelse, og det kan være lurt å undersøke hvor mye data du har inkludert i abonnementet ditt før du tar den i bruk,

Det er mulig å legge til kontakter, kalenderoppføringer, bilder og annet via nettjenesten. Lurt dersom du administrerer telefonen for noen.

Funksjonene til telefonen er enkle å sette seg inn i, med vi syns også den oppleves noe komplisert. Det har nok mest med å gjøre at vi er vant til store trykkskjermer, og at det er lenge siden vi brukte en telefon uten. For den som ikke er farget av dette tror vi telefonen vil fremstå som ganske enkel å bruke.

Men det vil selvsagt være et diskusjonstema om for eksempel SMS er enklere å skrive med taster i stedet for på et skjermtastatur. Vi er ikke helt sikre på akkurat det.



Skjermen har god kontrast og lysstyrke.

Basisfunksjoner

Det aller viktigste er at telefonen er god å prate i. Lyden er høy og klar, mikrofonen er god, og i det hele tatt har vi ingenting å klage på. Høy lyd er viktig for den som har nedsatt høresel. Doro 622 fungerer dessuten med høreapparater, og er rangert M4/M4 og M4/M3.

Ringelyden er oppgitt til 89 dB ved 1 meter, og kan dermed stilles plagsomt høyt. Det gir mindre fare for tapte anrop.

Du kan også stille skriftstørrelsen til ekstra stor størrelse. Om du ønsker bedre kontrast har telefonen flere tema å velge mellom, for eksempel lys gul skrift mot sort bakgrunn.



Om uhellet skulle være ute kan du trykke på denne tasten.

Sikkerhet

På baksiden er det som nevnt en egen alarmtast. Hensikten er å få tak i hjelp dersom en situasjon skulle oppstå. Når du trykker på tasten vil telefonen lage en høy alarmlyd, og deretter sende SMS til en eller flere forhåndsdefinerte kontakter. Den kan også ringe opp flere numre i tur og orden til noen svarer på ett av dem.

Når telefonen ringer opp, aktiveres høyttalerfunksjonen automatisk. Ikke dumt.

Ekstrafunksjoner

Utover dette byr Doro 622 på en del nyttige ekstrafunksjoner. Bluetooth er på plass, slik at du kan bruke trådløs håndfri. Telefonen har minnekortstøtte, først og fremst for å lagre bilder og video du tar med kameraet.

Kameraet har en oppløsning på 2 megapiksler, og bildene holder kanskje ikke akkurat super kvalitet, men de duger til å dokumentere det ene og det andre. Her er det også kameralys, slik at du kan ta bilder i svak belysning.

FM-radio er på plass, og telefonen har uttak for vanlig 3,5 mm minijack. Det betyr at du kan koble til de fleste vanlige hodesett.



Telefonen leveres med en ladestasjon.

Konklusjon

Alt i alt er Doro 622 en god telefon for deg som vil ha noe enkelt og greit. Vi liker at den kommer med nyttige ekstrafunksjoner, og da spesielt at den kan synkroniseres mot internett.

Den har god lyd, skarp skjerm og et menysystem som er lett å sette seg inn i. For den som vil ha ekstra trygghet tror vi alarmtasten vil være kjærkommen.

Du får med alt du trenger i esken, inkludert en borlader du kan sette telefonen i. Akkurat som en vanlig trådløs telefon, med andre ord. Om du benytter høreapparat er dette også et godt valg.

Prisen er imidlertid litt stiv dersom du bare er ute etter en enkel og grei mobil. I skrivende stund går den for 1400 kroner. Vi syns det er greit dersom du har behov for mulighetene Doro 622 tilbyr.

Skal du bare ha en enkel telefon får du en Nokia 100 for 100 til 200 kroner. Det er nesten gratis, det. Men så får du ikke spesialfunksjonene Doro tilbyr.

LES OGSÅ: Slik kapper du mobilutgiftene



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.