TESTER

Test: null

Test av Samsung Galaxy S Plus

Vi har sjekket om den nye Samsung Galaxy S Plus er sterkere enn sin forgjenger.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. nov. 2011 - 14:36
Vis mer
Høydepunkter

God skjerm, kjapp maskinvare, fortsatt en god telefon.

Ulemper

Kameraet er litt tregere til å ta bilder. Vi har opplevd noen bugs.

Veldig kort sagt

Samsung imponerte med Galaxy S i fjor, og har tatt oss med storm med Galaxy S II i år. Nå har de sluppet Galaxy S Plus, som er en liten oppgradering av fjorårets slager. Her er det aller meste som før, men nykommeren har fått litt større muskler. Det gjør at den fint klarer ett år til.

Test av Samsung Galaxy S Plus

Samsung Galaxy S Plus er den nye versjonen av den originale Galaxy S. Dette er et produkt som i bransjen kalles en "midlife kicker", noe som betyr at Samsung sparker nytt liv i en telefon som har nådd middagshøyden.

Galaxy S Plus er til forveksling lik den første Galaxy S. Skjermen er like stor, designen er den samme og telefonen er lik i bruk. Legger du de to ved siden av hverandre er det umulig å se hvilken som er hvilken med det blotte øye.

Det er under dekselet endringene har funnet sted. Samsung har skiftet ut systembrikken og skrudd opp prosessorhastigheten, slik at telefonen i teorien skal være kjappere til det meste.

Sterkere maskinvare

Samsung har satt systembrikken Qualcomm MSM8255T i telefonen. Den har en 1,4 GHz prosessor, og grafikkbrikken Adreno 205. Arbeidsminnet er som før 512 MB. Dette er den samme maskinvaren som står i Sony Ericsson Xperia Arc S.

Forgjengeren hadde systembrikken Samsung-Intrisity S5PC110 med 1 GHz prosessor og grafikkbrikken PowerVR SGX540.

Videre er batteriet oppgradert fra 1500 mAh til 1650 mAh, noe som skal gi deg noe lengre batterilevetid enn på originalen. På den annen side er prosessoren også raskere, så det spørs om vinninga går opp i spinninga.

Samsung hevder uansett at oppgraderingene skal gi en 36 prosent raskere telefon og 24 prosent bedre batterilevetid.

Utover dette har Galaxy S Plus fått støtte for nedlasting via mobilnettet i inntil 14,4 Mbps, noe som er en dobling fra forgjernerens 7,2 Mbps. I Norge selges kun 8 GB-varianten av Galaxy S Plus, men det er støtte for minnekort på inntil 32 GB.

Som to dråper vann

I praksis er de to telefonene helt like i bruk. Så like at vi har store problemer med å skille dem fra hverandre i det hele tatt. Det vi legger merke til er at skjermen har noe kaldere fargetoner. Rammen rundt skjermen er noe blankere. Bakdekselet har ikke lenger Google-logo. Og det er stort sett det.

Vi ba derfor en Galaxy S-eier om å teste ut Galaxy S Plus for oss og rapportere om hva de faktiske forskjellene er. Også hun slet med å se de helt store forskjellene, med unntak av et par ting.

Bugs (oppdatert)

Og disse tingene var ikke bare positive. Det første er at telefonen periodevis nekter å sende ut SMS. Brukeren får beskjed om at meldingen ikke er sendt, og må forsøke å sende flere ganger før den faktisk går ut. Denne bugen har vi funnet ut at andre også sliter med.

Det andre var at telefonen plutselig nekter å laste inn nettsider. Det som skjer er at fremdriftsindikatoren i nettleseren indikerer at siden er lastet ferdig, men det vises ikke noen nettside.

Nøyaktig hva dette skyldes skal vi ikke spekulere i, men vi har i alle fall klart å gjenskape begge problemene i Mobili-laboratioriet. 

OPPDATERT: Vi har hørt med Samsung, som er kjent med bugene. Oppdateringen skal allerede være tilgjengelig via PC-programvaren Kies som følger med telefonen. 

Ellers god

Utover akkurat dette var tilbakemeldingene gode. Telefonen har god batterilevetid, og holder typisk et par dager per lading. Den er kjapp og god i bruk, og i praksis samme telefonen som før.

Vi legger til grunn at Samsung tar seg sammen og fikser bugene, og med det forbeholdet konkluderer vi med at Galaxy S Plus fortsatt er en flott telefon som vi kan anbefale. 

Som før

Utover dette er skjermen den samme gode som før. Du får her en Super-AMOLED-skjerm på 4 tommer med 480 x 800 pikslers oppløsning. Den har nydelig respons og et godt bilde.

Telefonen har god byggekvalitet og en hendig utforming. Vekten på 119 gram er ikke avskrekkende.

Ellers har telefonen alt av teknologi som du kan forvente å finne på en telefon i mellomklassen.

Dessverre betyr dette også at kameraet ikke er blant de beste. Det fungerer ikke spesielt bra i dårlig lys, mye takket være at det mangler kameralys.

SE BILDER TATT MED TELEFONEN HER

Du kan lese deg til mer om Galaxy S Plus dersom du tar turen over til vår test av den originale Galaxy S. Vær da oppmerksom på at testen ble skrevet i fjor sommer.

Ytelsestester

Så er det store spørsmålet hvor mye Samsungs oppgraderinger har hatt å si for ytelsen. Vi har derfor kjørt noen praktiske tester og noen ytelsesmålinger.

For ordens skyld: Den originale Galaxy S vi har testet mot er oppdatert til siste tilgjengelige programvare.

Nettleserytelse

I videoen ser du Galaxy S til venstre og Galaxy S Plus til høyre. De er koblet til samme nettverk, og det er åpenbart at Galaxy S Plus laster sider langt raskere enn forgjengeren.

Ytelsestesten forteller samme historie:



Sunspider JavaScript Benchmark måler nettleserens ytelse ved kjøring av Java-skript. Lavere tall er bedre.

Som vi ser i denne ytelsestesten har Galaxy S Plus en god del bedre ytelse enn originalen, men den er som ventet ikke i nærheten av å puste storebror Galaxy S II i nakken. Uansett er dette et rimelig godt resultat for Galaxy S Plus.

Maskinvare- og kameraytelse

I videoen ser du Galaxy S til ventre og Galaxy S Plus til høyre. Som ventet starter kameraet raskere på Galaxy S Plus ved første oppstart, eller "kald oppstart" om du vil. Det vil si at kamera-appen ikke allerede ligger tilgjengelig i bakgrunnen.

Ved andre oppstart, eller "varm oppstart", går det raskere på begge telefoner, og forspranget til Galaxy S Plus er ikke like stort.

Det overraskende her er imidlertid at originalen er raskere enn Galaxy S Plus på å fokusere og lagre bildet. Faktisk er nykommeren godt over et sekund tregere. 

Dette er imidlertid det eneste stedet vi har funnet at Galaxy S Plus er merkbart tregere. Ytelsestestene våre gir nemlig et ganske annet bilde.



Ytelsestest gjort med Quadrant Professional. Måler en rekke aspekter ved maskinvaren til telefonene.

Det er ingen voldsomme forskjeller i ytelsen til Galaxy S og Galaxy S Plus. Vi har sammenlignet med Galaxy S II, som naturligvis gruser de to mindre heftige telefonene på alle områder. Det eneste området i testen Galaxy S går seirende ut er på minnehastigheten, men forskjellene er ikke monumentale, og du vil i praksis ikke merke store forskjeller i bruk.



Ytelsestest gjort med Linpack for Android. Linpack måler prosessorens evne til å gjøre tunge utregninger.

Vi vurderte å droppe å ta med denne testen i det hele tatt, da den har noen svakheter. For det første har Samsung Galaxy S I9000 et svært dårlig tall. Det er fordi Hummingbird-prosessoren til denne telefonen alltid kommer dårlig ut i Linpack-tester. Den andre svakheten er at appen vi bruker kun måler én prosessor. 

Så selv om det kan se ut til at Galaxy S Plus er raskere enn Galaxy S II er dette fordi testen er gjort på én prosessorkjerne. Galaxy S Plus har raskere prosessorhastighet enn Galaxy S II, men du kan på sett og vis si at Galaxy S II egentlig har dobblet så stor kapasitet.



Electopia måler hvor mange bilder per sekund telefonenes grafikkbrikker klarer å tegne opp i en intensiv grafikktest.

Ingen overraskelser her heller. Galaxy S II har voldsomt mye sterkere grafikkmaskinvare med sin Mali 400MP-grafikkbrikke. Den har den beste ytelsen vi har målt i Electopia-testen.

Galaxy S Plus har noe bedre ytelse enn Galaxy S med sin Adreno 205-grafikkbrikke. Galaxy S er utstyrt med PowerVR SGX540, som også er en god grafikkbrikke, men denne og Adreno 205 er gode på noen forskjellige områder. Uansett stikker Galaxy S Plus av med seieren her.

Konklusjon

Dersom du lurer på om du skal oppgradere fra Galaxy S til Galaxy S Plus er svaret et klart og tydelig nei. Her er ikke oppgraderingene store nok, rett og slett.

Om du lurer på å bytte ut Galaxy S med en ny Samsung-telefon er det en "no brainer" å gå for Galaxy S II.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy S II

Om du derimot er ute etter en god Android-telefon i prisklassen under 3000 kroner er Galaxy S Plus en telefon du absolutt bør vurdere. Det er det nemlig fortsatt gode grunner til.

En av de største er skjermen. Samsung Super-AMOLED er nemlig en skjerm som fortsatt står seg snart halvannet år etter at vi testet Galaxy S. Den har godt bilde, god kontrast og fungerer bra i sollys.

Ytelsen er fortsatt mer enn god nok til det aller meste du kommer til å bruke telefonen til. Du skal i bunn og grunn ha ganske harde krav for ikke å klare deg med en enkjerneprosessor på 1,4 GHz.

Batterilevetiden er ellers god, og lydkvaliteten under samtaler også godkjent. For øvrig skal det nevnes at vi ikke har opplevd noen av lydproblemene under samtaler som vi vet at Galaxy S hadde.

Dette er enkelt og greit en kjekk oppdatering av fjorårets store Android-hit. Den er maskinvaremessig på høyde med alle andre Android-telefoner med én prosessorkjerne i dag, som HTC Desire S og Sony Ericsson Xperia Neo. Dermed klarer fjorårsmodellen glatt et år til.

Når alt dette er sagt så får du bedre kamera om du går for sistnevnte Xperia Neo. Denne er også billigere. Så det klart beste kjøpet i prisklassen er nok ikke Galaxy S Plus, men den er fortsatt en telefon vi trygt kan anbefale.

GÅ TIL:



Bilder tatt med Samsung Galaxy S Plus



Hele spesifikasjonslisten



MER INFO: Les test av forgjengeren, Galaxy S I9000
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.