TESTER

Test: null

Test: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 er en strålende telefon, men den er i godt selskap. 

5. okt. 2012 - 20:39
Vis mer
Høydepunkter

Svært god kvalitetsfølelse, lav vekt, god skjerm, bra kamera, god lyd i samtaler og ved musikkspilling, svært brukervennlig, råsterk maskinvare

Ulemper

Stiv pris, proprietære løsninger, støtter ikke minnekort, mangler NFC, plagsom plassering av høyttaler, halvferdig kartløsning

Veldig kort sagt

iPhone 5 er utvilsomt en av de beste telefonene du får kjøpt i dag. Samtidig er det lite å hente på å oppgradere fra iPhone 4S, og det er verdt å ta en kikk på konkurrentes toppmodeller før du bestemmer deg - samtlige av disse koster mindre enn den rimeligste iPhone 5-utgaven. 

Gå rett til:



Hele testen



Ytelsestester



Kamerabilder og -video



Hele spesifikasjonslisten

Sammendrag

Ingen får like mye oppmerksomhet når de lanserer en ny mobiltelefon som Apple, og i år er det iPhone 5 som har utløst mediespetakkelet. 

I år som i fjor sørget telefonen for lange køer utenfor Apple-butikkene, og den satte flere salgsrekorder i løpet av den første uken. 

Oppgraderinger

Det er gledelig å se at Apple, etter fem år, endelig har bestemt seg for å øke skjermstørrelsen. I iPhone 5 får du fire tommer å boltre deg på, altså en halv tomme mer enn i forgjengerne. Dette gir deg en ekstra rad med ikoner i menyene, mer oversikt når du surfer på nettet og det som ellers følger med av fordeler når skjermarealet blir større. 

Den er nøyaktig like skarp som før, da antall piksler per tomme er like høyt som i iPhone 4S og iPhone 4. Helt lik er den imidlertid ikke. Apple har kastet det vanlige, berøringsfølsomme laget (som befant seg mellom skjerm og glass) på dynga, og fått sensorene inn i selve skjermpanelet. Dette gjør at den ligger bittelitt nærmere glasset enn tidligere. 

Med større skjerm er det også naturlig å anta at selve telefonen har blitt større, men det er faktisk ikke tilfelle. Eller - den er en drøy centimeter høyere enn før, men den er både tynnere og lettere. Faktisk er den slanket med hele 28 gram siden sist, og det merkes når du har telefonen i bukselommen. 

Det er også brukt andre materialer. Baksiden, som tidligere var dekket av en glassplate, er nå byttet ut med en aluminiumsplate. Dette ser bra ut og gir bra kvalitetsfølelse, men vi greide likevel å ripe den opp iløpet av testperioden, så pass på. 

Apple har ellers gjort noen vesentlige oppgraderinger på innsiden. Her finner du Apples nye A6-systembrikke, som skal gi dobbelt så høy prosessor- og grafikkytelse som fjorårets A5-variant. 

Ny kontakt, nye øreplugger

Den karakteristiske kontakten som har fulgt Apple-produktene de siste ti årene er nå byttet ut med en mindre variant, kalt Lightning. Om du har samlet opp dockingstasjoner og annet tilbehør gjennom årenes løp er det altså på tide å skaffe seg en adapter. 

De medfølgende ørepluggene har også fått seg en redesign, og vi opplever dem bedre både når det kommer til ergonomi (dette vil selvsagt variere fra person til person) og lyd. Her er det enkelt og greit et bredere lydbilde enn tidligere, og du får overraskende mye trøkk ut av de små elementene. 

Høyttalerne i bunnen av telefonen leverer også svært bra lyd, muligens den beste i sjangeren. Vi irriterer oss imidlertid over at vi dekker dem til med pekefingrene og dermed kveler lyden hver gang vi holder telefonen i liggende modus. 

iOS 6

Ny iPhone betyr ny versjon av iOS-plattformen. I den nyeste versjonen, iOS 6, er en rekke nye funksjoner kommet på plass. Du får blant annet muligheten til å sende SMS når du avviser et anrop, du kan laste ned nettsteder for å lese dem offline, og du kan endelig bruke Facetime over det vanlige mobilnettet. Facebook-integrasjon er også kjørt inn i koden. 

Ingenting av dette kan kalles nyvinninger, og konkurrentene har hatt funksjonene på plass i årevis, men det er uansett positivt at det kommer på plass også hos Apple. 

Ellers kan vi ikke akkurat si oss imponert over antall forbedringer som er gjort i iOS 6, som i det store og det hele føles klin likt forgjengeren. Samtidig er det langt fra alle som ønsker seg et lass nye funksjoner når i hver eneste versjon av operativsystemet sitt, så det er ikke nødvendigvis et minus. 

Det er også vanskelig å argumentere mot at dette operativsystemet er det mest brukervennlige du finner - ihvertfall for mindre avanserte brukere. Da er det kanskje greit å ikke forandre på for mye av gangen.

LES OGSÅ: 

Oppgradere fra iPhone 4S?

For de mest ivrige Apple-entusiastene vil det ikke være noen alternativer til iPhone 5, som samme hvordan du vrir og vender på det er den beste iPhonen til nå.

Er du blant disse har du sannsynligvis allerede handlet iPhone 5, og er fornøyd med det. 

Det finnes imidlertid en annen, stor målgruppe: De som ikke er sikre på om de skal oppgradere fra iPhone 4S til iPhone 5. 

Om du ikke er opptatt av skjermstørrelsen - eller til og med foretrekker 3,5-tommeren - burde svaret være enkelt. 

Joda, du får vesentlig kraftigere maskinvare her, men vi tviler på at du vil legge merke til dette med det første. Vi har etter ett år fremdeles ikke opplevd at 4S-en vår har oppført seg tregt, og vi mistenker at den vil kunne ta unna alt som dukker opp på App Store uten hikking også i året som kommer. 

På punkter som lydkvalitet i samtaler og musikkspilling, batteritid og pikseltetthet er telefonene også mer eller mindre identiske.

Når det i tillegg er slik at iPhone 4S har fått nøyaktig samme funksjonalitet som iPhone 5 med den nye iOS 6-versjonen, sitter du igjen med to "skikkelige" argumenter for å oppgradere: Skjermstørrelse og design.

Så er spørsmålet om en halv tomme ekstra skjermareal, 28 gram lavere vekt og et litt annerledes utseende er verdt å punge ut mellom 5000 og 7000 kroner for. 

Vår helt klare anbefaling til iPhone 4S-eiere er å legge pengene til side og heller oppgradere neste høst. 

Sterkere konkurrenter enn noensinne

Én ting har ikke forandret seg noe særlig siden den første iPhone-modellen kom på markedet:

  • iPhone 5 16 GB: 5190,-
  • iPhone 5 32 GB: 6090,-
  • iPhone 5 64 GB: 6990,- 

Når du befinner deg i dette prissegmentet har du samtlige av konkurrentene innenfor rekkevidde, og de fleste av disse koster mindre enn den rimeligste iPhone-utgaven.

Her er konkurrentene du bør vurdere: 

Samsung Galaxy S III: Samsungs toppmodell er blant de aller beste telefonene på markedet, og gjør en like god jobb som iPhone 5 på alle områder. Du får også større skjerm, høyere oppløsning og støtte for minnekort. Koster neste tusen kroner mindre enn iPhone 5 16 GB. 

LES TEST AV SAMSUNG GALAXY S III

HTC One X: HTC One X har firekjerneprosessor, svært skjerm og 720p-oppløsning, og har et av de beste kameraene på markedet. Koster i skrivende øyeblikk rundt 4000 kroner. 

LES TEST AV HTC One X 

HTC One S: Muligens den eneste telefonen på markedet som slår iPhone 5 på kvalitetsfølelse. Har ellers en 4,3-tommers skjerm med noe lavere oppløsning enn iPhone. Da får du imidlertid massevis av krutt under panseret, et knall kamera og svært bra batteritid. 

LES TEST AV HTC One S

LG Optimus 4X HD: LGs toppmodell er noe av det kraftigste du får tak i i dag, og leverer en stor 720p-skjerm i en slank innpakning. Prisen på denne er helt nede i 3000 kroner hos de rimeligste nettbutikkene, så her kan du gjøre et kupp. 

LES TEST AV LG OPTIMUS 4X HD

Windows Phone-bølgen: Dersom det brukervennlighet og respons du er ute etter, har du et ras av alternativer på vei. Microsoft lanserer Windows Phone 8 offisielt denne måneden, og i kjølvannet av dette dukker det opp supertelefoner med plattformen fra både Samsung, HTC og Nokia.

LES OM DE KOMMENDE WINDOWS-TELEFONENE

Blant de aller beste

Telefonene vi har listet opp er bare noen få av konkurrentene iPhone 5 må hamle opp med. Foreløpige salgstall tyder på at den ikke får problemer med dette.

En ting er uansett sikkert: iPhone 5 er en av de beste telefonene på markedet akkurat nå, og vi har null problemer med å gi den en varm anbefaling.

Men ta i det minste en kikk på konkurrentene før du bestiller. 

LES HELE TESTEN AV iPHONE 5 PÅ DE NESTE SIDENE
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.