MOBIL

Test: null

Stor oppdatering til Lumia ute

Mange nye funksjoner på plass. Vi har prøvekjørt den nye Pro Camera-appen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. aug. 2013 - 16:47
Vis mer

Det har lenge vært kjent at Nokia skulle slippe en real overhaling til sine Windows Phone 8-modeller. Oppdateringen, kalt Amber, er nå ute, og kommer med en rekke mer eller mindre spennende funksjoner.

Samtidig leveres også en oppdatering fra Microsoft kalt GDR2. Denne har begynt å rulle ut på telefoner fra andre produsenter også.

Foreløpig er det kun Lumia 920 og 820 som har fått oppdateringen. De øvrige WP8 Lumia-modellene skal få oppdateringen innen utgangen av september.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

Dette er nytt

Her er de viktigste nyhetene i oppdateringene. Vi har markert de som hører til GDR2, og som dermed kommer på alle Windows Phone 8-telefoner i tillegg til Lumia-serien.

  • FM-radio aktiveres (GDR2)
  • Tale- og SMS-filter (GDR2)
  • Oppdatert Xbox Music (GDR2)
  • Forbedringer i HTML5-støtten i Internet Explorer (GDR2)
  • Stabilitetsforbedringer i Skype (GDR2)
  • Dataforbruksmåleren Data Sense
  • Glance Screen, klokke og varsler vises når telefonen er låst (ikke Lumia 520/625)
  • Dunk to ganger på telefonen for å vekke den
  • Smart Camera-appen tilgjengelig
  • Pro Camera-appen tilgjengelig
  • Snu telefonen for å dempe anrop
  • Nye versjoner av Here-appene

Vi tipper mange vil sette stor pris på at telefonen nå får FM-radio. Mange Windows Phone 8-modeller har nemlig maskinvaren som trengs på plass, men ikke noe programvare for dette.

Flere av nyhetene, som Glance Screen, krever at du åpner Store og laster ned oppdateringer herfra. Disse finner du nederst på startsiden til Store.



Nokia Pro Camera gir deg mange nye muligheter.

Pro Camera

Flere av de nye funksjonene ble vi kjent med da vi testet Lumia 925. Men en har vi hatt til gode å få prøvekjøre: Nokia Pro Camera.

Dette er en ny kameraapp som gir deg usedvanlig god kontroll på kameraets innstillinger. Her er de viktigste mulighetene:

  • Eksponeringskompensasjon fra -3 til + 3.
  • Lukkertid fra 1/16000 til 4 sekunder.
  • ISO fra 100 til 3200.
  • Manuell fokus.
  • Hvitbalanse (forhåndsinnstillinger).
  • Utløserforsinkelse.
  • Alternativ eksponering, tar 3 eller 5 bilder med forskjellig eksponering.

Det vi savner er mulighet for å justere blenderåpningen, men dette er uansett ikke mulig da denne er fast. Det gjelder stort sett alle mobiltelefoner med unntak av Samsung Galaxy S4 Zoom, så vidt vi vet. Vi kan ikke huske å ha sett noe lignende av muligheter på andre telefoner enn nevnte Samsung-telefon.

Slik fungerer det

Pro Camera er en enkel app å ta i bruk. Første oppstart får du en gjennomgang av funksjonene. På toppen av søkerbildet finner du de tilgjengelige innstillingene for blits, hvitbalanse, fokus, ISO, lukkertid og eksponeringskompensasjon. Trykker du på en av disse får du opp en bue du trekker i for å justere innstillingen opp og ned.

Trekker du utløserikonet mot venstre får du opp alle innstillingene i hver sin bue. Det gjør det enkelt å justere flere innstillinger samtidig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er for øvrig også mulig å gjøre justering av hvitbalanse og fokus i videomodus, men du kan ikke endre disse mens du filmer.

En sak vi virkelig savner er forhåndsvisning av resultatet før du tar bilde. Altså, at søkeren viser omtrent hvordan resultatet blir med innstillingene du har valgt. Dersom du velger for kort lukkertid vil bildet bli veldig mørkt, og motsatt om du velger for lang. Siden det ikke er noen indikasjon kan det oppleves litt tilfeldig hvordan resultatet blir. Spesielt dersom du ikke er helt sikker på hva disse innstillingene rent faktisk betyr. Unntaket er når du justerer eksponeringskompensasjon.

På den annen side får du antakelig en idé om hvilke innstillinger som vil fungere best etter litt bruk. Det er også en brukerveiledning innebygget. Her får du bedre forklaringer på hva de forskjellige innstillingene gjør.

Noen kjappe eksempler

Vi har knipset litt med Pro Camera på Lumia 920. Her er noen av bildene.



Muligheter med forskjellig fokus.



Samme motiv med forskjellige ISO-hastigheter.



Lukkertid på maksimale fire sekunder.

Vi syns dette er en flott app å ha tilgjengelig, selv om de fleste situasjonene vi føler for å fiske frem mobilkameraet kanskje er de spontane øyeblikkene. Men når du først ser et motiv du kunne tenke deg å få noe mer ut av, har du absolutt muligheten her.

Du kan lese mer om oppdateringen på Nokia Conversations.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.