T2

Test: MILWAUKEE M12 JS

Stikksag med pistolgrep

TEST: Milwaukee M12 JS.

I det røde hjørnet: Milwaukee M12-JS er den største og tyngste saga. Tyngden rett over sagbladet har sine fordeler når man sager fordi saga blir mer stabil. Men det er samtidig en ulempe når man sager nedenfra og opp. I pistolgrepet finner vi batteriet og en bryter som trinnløst regulerer slagtallet fra 0 til 2800.
I det røde hjørnet: Milwaukee M12-JS er den største og tyngste saga. Tyngden rett over sagbladet har sine fordeler når man sager fordi saga blir mer stabil. Men det er samtidig en ulempe når man sager nedenfra og opp. I pistolgrepet finner vi batteriet og en bryter som trinnløst regulerer slagtallet fra 0 til 2800. Bilde: orv
13. juli 2014 - 15:05
Vis mer

Milwaukee M12 JS er en stikksag i samme klasse som Verdens letteste batteridrevne stikksag , men bygget ut fra en helt forskjellig designfilosofi.

I stedet for grep på toppen eller rundt saga har den et pistolgrep. Umiddelbart virket det litt spesielt, men grepet gjør jobben mye bedre enn førsteinntrykket tydet på.

Det var lett og behagelig å føre saga og det var minst like lett å føre den presist som konkurrenten fra Bosch, selv om grepet er lenger unna sagbladet.

Toppen av motorhuset har en gummikappe som gjør tohåndsgrep behagelig.

Hurtiggrep

Hurtiggrep er fine saker. Spesielt ved bytte av sagblad. De kan være glovarme og med et lite napp i en hendel faller de ut. Her er bladlåsen på plass i form av en hendel som føres ut til siden slik at bladet løsner.

Den samme presedyren gjentas ved innsetting, men ikke like genialt som hos Bosch, hvor låsen står åpen og smekker om bladet som settes inn.

Men Milwaukee stopper ikke med bladet. Denne saga har også hurtiggrep på fotvinkelen også. Det er helt genialt når du skal skjære skrått.

Å fikle med en unbrakonøkkel, som sjelden er der den bør være, er noe herk og tar mye lenger tid.

Også Milwaukee har utstyrt foten med en plastsko som kan klipses på for å beskytte og gli lettere over underlaget.

Les også: Nå kan også batteriverktøy lades induktivt

Tyngre

Saga til Milwaukee veier litt mer enn utgaven fra Bosch. Med en totalvekt på 1,8 kilo er den 300 gram tyngre. Det er ikke bare en ulempe.

Litt ekstra vekt gjør at saga kjennes veldig stabil under saging. Minuset er selvfølgelig når du sager nedenfra og opp. Da er hverken den ekstra vekten eller pistolgrepet noen fordel.

Det vi liker godt er den trinnløse bryteren som håndteres med pekefingeren og som regulerer slagtallet fra null til 2 800 i minuttet. Det gir mer kontroll enn en ren av- og påbryter.

TEST: Bosch GKS 10,8 V-Li: Duger markedets minste sirkelsag?

Lett å vinkle foten: Milwaukee har utstyrt stikksaga med en spak som løsner foten slik at den lett kan justere bladvinkelen. Foran finner vi en spak som løsner og fester sagbladet.
Lett å vinkle foten: Milwaukee har utstyrt stikksaga med en spak som løsner foten slik at den lett kan justere bladvinkelen. Foran finner vi en spak som løsner og fester sagbladet.

Mye støv og spon

Saga fra Milwaukee har, som Bosch-saga, heller ikke en mekanisme for blåsing av spon. Den her heller ikke mulighet til å sette på sponavsug.

På samme måte blir den transparente platen, som kan settes på for å beskytte underlaget mot oppflising, så fullt av spon at det blir nesten umulig å holde kursen.

Det som verre er at den ikke har bladpendling. Det har jo så å si alle sager i dag, og vi lette lenge og vel etter en bryter som styrte pendlingen. Men nei. Ingen slik ble funnet, og det er synd, for bladpendling er en slags servo for sagingen.

Ved å dytte bladet inn i treverket med hjulet som fører det før det trekkes opp øker farten og man slipper å mate saga så hardt.

Nesten i mål

Milwaukee M12 JS er en aldeles utmerket sag, som vi i mange tilfeller foretrekker fremfor konkurrenten fra Bosch.

Spesielt godt liker vi grepet og slagtallreguleringen med en finger. Og muligheten til å regulere fotvinkelen med en spak.

Men. Det er et men her. Saga har ikke pendling som vi forventer av en moderne sag. Det blir som en moderne dieselbil uten turbo, og det ødelegger vinnermuligheten til saga.

Hadde den hatt pendling ville vi gjerne betalt de kronene ekstra den koster også, for Milwaukee M12 JS er et svært hyggelig bekjentskap.

De som allerede har kjøpt seg inn i Milwaukee batteriserie trenger ikke være lei seg. Forskjellen er ikke stor, og i en del situasjoner vinner også saga på stabiliteten og reguleringsmulighetene.

Les også:

TEST: Små batteridrevne skrudriller

TEST: Proff høvel på batteri mot billig med ledning

TEST: Driller til boring i mur og stein  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.