MOBIL

Test: SONY XPERIA Z3+

Sonys beste har blitt enda bedre

Xperia Z3+ er flaggskipet som tåler en dusj.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. mai 2015 - 19:03
Vis mer

Sony har lenge hatt en forkjærlighet for vanntette telefoner. Det har gjort produktene deres til en god match for mange nordmenn.

Det er tross alt ikke så lurt å bruke telefonen i regnet. Og er det noe vi har mye av i Norge, er det regn.

Selv om mange gjerne ser det som en gimmick, har det mye for seg med vanntett telefon. Det er tross alt en del situasjoner utover bruk i regnvær som kan ta knekken på en dyr smarttelefon. Våte hender kan være nok til å påføre telefonen en fuktskade.

Nye Xperia Z3+ vil derfor trolig vekke interessen hos mange. Ikke bare fordi den er vanntett, men også fordi den ser riktig bra ut og er en fullverdig toppmodell.

Når produsentene slenger på en pluss bak et allerede eksisterende modellnavn, har vi som regel med små oppgraderinger å gjøre. Det er også tilfellet her.

Har du en Xperia Z3 fra før av, kan vi spare deg for resten av artikkelen: Her er det stort sett ingenting som rettferdiggjør oppgradering.

Les mer: Test av Sony Xperia Z3

Rammen er laget i metall. Hjørnene er i plast, for å beskytte skjermglasset mot støt.
Rammen er laget i metall. Hjørnene er i plast, for å beskytte skjermglasset mot støt.

Design og byggekvalitet

Sony skal ha skryt for designen på Xperia Z3+. Metallramme langs sidene og glass foran og bak tar seg tross alt bra ut.

Telefonen har for så vidt blitt tynnere, men en reduksjon på 0,4 millimeter er ikke noe å bli opphisset av. Ved siden av Z3 er det vanskelig å se noen forskjeller i det hele tatt.

I bredde og lengde er den akkurat som før.

Det er likevel noen subtile forskjeller på Z3+ og Z3. Høyttalerene i front er flyttet helt opp til rammen, og er nærmest usynlige. Den digre luken på høyre side er fjernet helt. USB-kontakten er flyttet til bunnen, og krever nå ingen tildekking for å være vanntett.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

En liten, men viktig nyhet, er at USB-kontakten i bunnen nå er vanntett. Ingen luke nødvendig.
En liten, men viktig nyhet, er at USB-kontakten i bunnen nå er vanntett. Ingen luke nødvendig. Marius Valle
På Z3+ er det kun én luke du må passe på. Bak denne sitter en holder for SIM- og minnekort. Det er ikke komponenter man ofte trenger tilgang til. Det betyr at det mer eller mindre er slutt på å fikle med disse lukene.

Det er positivt. Vår erfaring er at lukene kan bli litt slappe i fisken etterhvert, og at støv og rusk gummipakningene etterhvert gjør dem vanskelige å lukke.

Sonys egne magnetiske ladekontakt, som de fleste av Xperia-telefonene har hatt, er fjernet her.

Les også: Bruker du Spotify? Snart kommer store endringer

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vi sier ikke at Sonys Xperia-telefoner er lettknuste, men vi har knust overraskende mange. Fra venstre: Xperia Z1, to Xperia Z3 Compact, Xperia Z3 og en (foreløpig) uknust Xperia Z3+.
Vi sier ikke at Sonys Xperia-telefoner er lettknuste, men vi har knust overraskende mange. Fra venstre: Xperia Z1, to Xperia Z3 Compact, Xperia Z3 og en (foreløpig) uknust Xperia Z3+. Marius Valle
Vi skal ikke si noe om hvor mye glassplatene på Xperia Z3+ tåler. Vi registrerer at mange både i vårt eget kommentarfelt og på Sonys Facebook-side lurer på om Z3+ knuser like fort som de forrige modellene. Sony forteller oss at de har gjort endringer i rammen og kantene som skal gjøre at glasset tåler mer.

Sony bruker et herdet glass med tilsvarende egenskaper som Gorilla Glass og Dragontail, men de vil ikke gå inn på detaljene.

Vi har ikke testet om det tåler mer, men det er et stort pluss om det viser seg at den tåler litt mer juling.

Alt i alt gjenspeiler designen at dette er en noe oppgradert utgave av Z3. Slik vi ser det er dette fremdeles en flott telefon. At den er støvtett, og vanntett ned til halvannen meter gjør at den kan bli en perfekt kompanjong på stranda i sommmer.

Les også: Kameraet kan spare deg for hundretusener - slik får du det på mobilen

Skjermen måler 5,2 tommer, og er av det gode slaget.
Skjermen måler 5,2 tommer, og er av det gode slaget.

Skjerm

Skjermen er fortsatt 5,2 tommer, og har stadig 1920 x 1080 pikslers oppløsning. Det er mindre enn for eksempel Galaxy S6, men for all del mer enn skarpt nok.

Den største forbedringen er lysstyrken, som er økt til maksimalt 700 nits. Det gjør skjermen mer leselig i sollys, og nesten ubehagelig å se på om du glemmer at du har satt den til maks styrke. Det er ikke negativt.

Her benyttes også Sonys Triluminos-teknologi som forbedrer fargegjengivelsen. Den ser som alltid veldig bra ut.

Vi har ingenting å utsette på dette. På samme tid opplever vi at den ikke er fullt på høyde med for eksempel LG G4 eller Samsung Galaxy S6. Ikke at det gjør den dårlig. Dette er en god skjerm alt i alt.

Les også: Koster en fjerdedel av Iphone 6 og har et imponerende kamera

Den eneste luken du trenger å bekymre deg over, er en du ikke trenger å åpne så ofte.
Den eneste luken du trenger å bekymre deg over, er en du ikke trenger å åpne så ofte.

Maskinvare og spesifikasjoner

Det er ingen voldsomme oppgraderinger på innsiden. De største er at systembrikken nå er Snapdragon 810 mot 801 på Z3. Kort sagt betyr dette at Z3+ har åtte prosessorkjerner, mot fire på Z3. Mer sprut, med andre ord.

Sony har oppgradert lagringsminnet til 32 GB. Det er en hyggelig dobling. Støtte for minnekort er som nevnt på plass.

 Basemark OS IIBasemark X
Samsung Galaxy S6 Edge184636201
LG G4171824937
iPhone 6149931725
Samsung Galaxy Note 4129131056
Sony Xperia Z3+121920998
Sony Xperia Z3105124230

Testene tyder på at Xperia Z3+ ikke er like sprek som andre toppmodeller. Basemark OS II måler generell ytelse på flere områder, mens Basemark X er en ren grafikkytelsestest. Som alltid anbefaler vi at du tar slike ytelsestester for hva det er. Mange av produsentene pleier å justere ytelsen på telefonene slik at de skal gjøre det bra i slike tester.

Vi må også ta forbehold om at noen av telefonene er testet med andre versjoner av Android. Slikt kan spille inn.

Realiteten er at Z3+ oppleves sprek.

Les også: Dette er den flotteste Android-klokka du får kjøpt

Xperia Z3+ løser alle vanlige oppgaver på en god måte.
Xperia Z3+ løser alle vanlige oppgaver på en god måte. Marius Valle
Verdt å få med seg er at Z3+ har fått støtte for høyoppløst lyd over Bluetooth. Det forutsetter at du bruker støttet mottakerutstyr.

Batteriet har blitt degradert fra 3100 mAh til 2900 mAh. Skal vi tro Sony, gir det ingen utslag i praktisk brukstid. De hevder fremdeles at du får to dagers brukstid. Det har antakelig blant annet med at Snapdragon 810 kan bruke mindre strøm enn 801. Sony hevder også at forbedringer i strømsparingsprogramvaren hjelper på.

Denne telefonen støtter også hurtiglading, som skal kunne gi deg et døgns brukstid etter 45 minutters lading.

Vi har ingenting å utsette på talekvalitet. Antenneytelsen opplever vi som god, men vi opplever også at Z3+ hekter seg på Edge-nettverk når andre telefoner på samme tid kobler seg til 3G. Vi er ikke sikre på hva det skyldes, ettersom signalstyrken er omtrent lik når Z3+ og Galaxy S6 Edge og LG G4 er koblet til samme basestasjon.

Her støttes for øvrig MIMO over WI-Fi, og LTE-hastigheter opp til 300 Mbps.

Batteritiden later også til å være god, uten at vi har brukt telefonen lenge nok til å sitte med et veldig solid inntrykk av de faktiske forhold.

 Poeng%b/min
Samsung Galaxy Note 49940,3
Sony Xperia Z3+7870,4
Sony Xperia Z37190,5
Samsung Galaxy S6 Edge6680,6
LG G36080,7

Les også Slik får du mobilen til å jobbe for deg

Sony har forhåndslastet en del apper, men mange av disse kan avinstalleres.
Sony har forhåndslastet en del apper, men mange av disse kan avinstalleres.

Programvare og brukeropplevelse

Xperia Z3+ kjører Android 5, som seg hør og bør. Sony har ikke beveget seg så langt fra Googles oppsett, og det liker vi.

Men reelt er det ingen forskjeller i programvaren her kontra Z3, eller Z2 for den saks skyld. Brukeropplevelsen er dermed den samme.

Her får du et minimalistisk uttrykk, mange muligheter for tilpasning av varselmenyen og snarveiene her.

En sak vi alltid har likt med Xperia-modellene, er hvordan de spiller på lag med mange av Sonys øvrige produkter. For eksempel kan du lett som en plett speile skjermbildet til et Xperia-nettbrett, noe som kan være en stor fordel om du skal kjøre langt med unger i baksetet.

Telefonen kan dessuten kobles til PlayStation 4 og brukes som ekstern skjerm via Remote Play-funksjonen til konsollen. Du kan også koble PlayStations Dualshock-kontrollere til telefonen om du vil.

Har du i tillegg et Sony-TV er det enkelt å koble til dette også.

Les også: Verden blir mye morsommere med disse brillene

Oversiktlige hurtigvalg i varselmenyen. Disse er skjult når du åpner varslene, og du trekker en gang til nedover skjermen for å vise disse.
Oversiktlige hurtigvalg i varselmenyen. Disse er skjult når du åpner varslene, og du trekker en gang til nedover skjermen for å vise disse. Marius Valle
Her er det også mange andre smarte funksjoner, som en praktisk metode å holde skjermen påslått så lenge telefonen oppfatter at du holder den. Her brukes bevegelsessensor, og ikke frontkamera slik som på blant andre Samsungs telefoner. Langt mer praktisk, ettersom det fungerer i mørket.

Det er også mulighet for flere brukerprofiler. Ikke unikt for denne telefonen, men det kan være praktisk om du vil overlate telefonen til poden, eller bare ha en profil for jobb og en for fritid.

Telefonen støtter kryptering, og du kan kryptere minnekortet om du vil.

Sony har inkludert en rekke apper, kanskje litt i overkant mange. Alt fra antivirus til navigasjon. Startskjermen er i Sony-tradisjon pepret med widgeter vi ikke har noen interesse av. Heldigvis lar mye av dette seg avinstallere.

Ellers er det ikke store forskjeller på denne og andre Android 5-telefoner. Vi liker at telefonen føles kjapp og fin i responsen. Den er sprek.

Les også: Seks viktige nyheter: Slik blir nye Android

Kameraet i Z3+ er det samme som på forgjengerne siden Z1.
Kameraet i Z3+ er det samme som på forgjengerne siden Z1.

Kamera

Sony har brukt det samme 20,7 megapikslers kameraet som de har brukt i de foregående Xperia Z-modellene.

Altså er det ingen store nyheter på denne fronten.

Frontkameraet er oppgradert til 5 megapiksler, og har en brennvidde tilsvarende 25 mm.

Vi liker fortsatt at Sony har beholdt kamerautløser på siden av telefonen. Den har to steg, slik at du holder den halvveis nede for å fokusere, og helt nede for å knipse. I god Sony-tradisjon er det lynraskt både i oppstart og tid mellom eksponeringer.

Bildene oversamples, det vil si at data fra flere piksler kombineres. Sluttresultatet blir bilder i åtte megapiksler, med god detaljgjengivelse. Du kan ta bilder i full oppløsning om du ønsker det.

Les også: Denne kameradronen følger deg over alt

Du kan velge mellom flere modier i kameraappen. Flere kan lastes ned.
Du kan velge mellom flere modier i kameraappen. Flere kan lastes ned. Marius Valle
Uten at vi har sammenlignet med Z3 direkte, ser det ut til at resultatene blir stort sett de samme her. Godt lys produserer flott kvalitet, og god detaljgjengivelse. Vi har tatt noen veldig flotte bilder med denne telefonen.

I innendøsbelysning blir resultatene litt blasse, og bruk av fotolys har av og til en tendens til å gi overeksponering. I full oppløsning kan vi se at fine detaljer flyter litt sammen under slike forhold.

Svak belysning er et problem for kameratelefoner flest, ettersom optikkens størrelse ikke spiller på lag med lite lys.

Alt i alt er Z3+ en god kameratelefon.

Under ser du noen bilder vi har tatt med Z3+.

Utendørsbilde tatt med Sony Xperia Z3+.
Utendørsbilde tatt med Sony Xperia Z3+. Marius Valle
Innendørsbilde med fotolys tatt med Sony Xperia Z3+.
Innendørsbilde med fotolys tatt med Sony Xperia Z3+. Marius Valle
Utendørsbilde, lett overskyet. Sony Xperia Z3+.
Utendørsbilde, lett overskyet. Sony Xperia Z3+. Marius Valle
Innendørsbilde tatt med Sony Xperia Z3+.
Innendørsbilde tatt med Sony Xperia Z3+. Marius Valle
Bilde tatt med Sony Xperia Z3+. Legg merke til at kameraet har fanget regndråper. Fotolys brukt.
Bilde tatt med Sony Xperia Z3+. Legg merke til at kameraet har fanget regndråper. Fotolys brukt. Marius Valle
Innendørsbilde uten fotolys tatt med Sony Xperia Z3+.
Innendørsbilde uten fotolys tatt med Sony Xperia Z3+. Marius Valle
 

På høyre side har telefonen egen utløsertast for kameraet.
På høyre side har telefonen egen utløsertast for kameraet.

Konklusjon

Det er i grunnen ikke så mye å si om Xperia Z3+. Dette er en Z3 som har fått seg en overhaling, og ikke en fullblåst ny modell.

Interessant nok kalles den Xperia Z4 i Japan, og kommer med støtte for mobil-TV. Det er så vidt vi vet også den eneste forskjellen.

Om du allerede eier en Z3 er det egentlig ingenting med Z3+ som forsvarer å bruke de 6500 kronene Sony skal ha for den.

Det er det samme som du må betale for en Galaxy S6 med 32 GB, 500 kroner mindre enn en 64 GB iPhone 6 koster, og omtrent 500 kroner mer enn den supre LG G4 koster.

Et annet poeng som er verdt å få med seg: Xperia Z3 koster mer enn 2000 kroner mindre enn Z3+.

Når det er sagt: Her får du en flott, vanntett telefon med godt kamera og sprek maskinvare. Nå som lukene er redusert til én, og både USB og minijack tåler vann, er det sytalaust med vanntett telefon. Det er i seg selv noe som taler sterkt til fordel for Z3+.

Alt i alt en liten, men vellykket oppgradering av flaggskipet, som var en av de aller beste telefonene som ble lansert i hele 2014.

Vi skulle likevel ønske at det var flere nyheter her, for Z3+ oppleves tross alt mer eller mindre som den samme telefonen de lanserte i fjor.

Det skal nevnes at Sony i skrivende stund kjører en kampanje. Telefonen kommer i salg i slutten av juni, og de som forhåndsbestiller før det får med et Sony Action Cam Mini HDR-AZ1 på kjøpet. Det koster vanligvis 2000 kroner.

Les også: Lønner det seg å kjøpe mobil med abonnement?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.