MOBIL

Test: null

Slik var mobilåret 2013

De gamle gigantene snublet, og den nye vinen tok det roligere. Men det var langt fra kjedelig.

Marius ValleMarius ValleJournalist
31. des. 2013 - 14:28

Når 2013 nå går mot slutten, er tiden kommet for å oppsummere. Hva har skjedd i mobilbransjen, og hva var de store overraskelsene?

Var det egentlig noen overraskelser i det hele tatt? Det første vi tenker på er Microsofts oppkjøp av Nokias mobilavdeling, men dette kom i grunn ikke som noe sjokk. Det har gått rykter om at Microsoft har ønsket seg en stor eierandel i Nokia i lang tid. Nokia har tapt markedsandeler i et heseblesende tempo, og det var lite som tydet på at de ville klare å klatre tilbake til toppen. Microsoft sliter på den annen side med et PC-marked som sakte men sikkert er i ferd med å smuldre opp til fordel for mobil og brett. Oppkjøpet er trolig til det beste for begge parter

2013 ble året da de alvorlige nedturene for de gamle gigantene virkelig satte fart. RIM, eller BlackBerry som de nå heter, rapporterte katastrofale tall i kvartalet som endte i november. Veien videre er usikker, men det er ikke sikkert at de er klare for å legge ned arbeidet riktig enda. De undertegnet nylig en avtale med Foxconn om produksjon av enhetene sine, slik at de kan fokusere mer på programvare enn maskinvare.



HTC tenkte nytt i starten av året, men det hele dabbet av mot slutten.

Steg for steg

Blant mobilprodusentene for øvrig har det ikke vært de store revolusjonene heller. Årets nye telefoner kan best beskrives som naturlige oppdateringer av eksisterende produktporteføljer.

HTC One var kanskje den kjekkeste nyheten i år, og har fått mye skryt i tester. De lanserte nytt menysystem, valgte å gå for lavere kameraoppløsning og utstyrte den med gode høyttalere. Likevel måtte HTC rapportere om underskudd i sitt tredje kvartal. Lite annet har skjedd på produktfronten hos produsenten. En mindre utgave vi syns var så som så, og en større utgave vi ikke helt så noe poeng med. Og husker du Facebook-telefonen HTC lanserte i april? Kansellert. Når vi tenker på det, så har det ikke vært mye snakk om Facebooks forsøk på å lage sitt eget menysystem heller den siste tiden. En titt på vurderingene av Facebook Homer på Google Play viser side på side med negative anmeldelser. Med rette, spør du oss. Vi liker Facebook, men vi vil ikke at alt skal handle om Facebook hele tiden.

Samsung og Apple fortsatte sin nærmest totale dominans av mobilmarkedet i 2013. Det til tross for at nyhetene fra selskapene ikke var av det direkte revolusjonerende slaget. Apples iPhones 5S var en alt i alt naturlig oppgradering av fjorårets iPhone 5 med noen nye funksjoner. iPhone 5C var en iPhone 5 med plastdeksel. iPad Air er praktisk talt det samme produktet som iPad 4, bare i mindre innpakning.

Samsung Galaxy-serien har også fått sine oppgraderinger, og Galaxy S4 har gjort det bra. De største innovasjonene var en mengde nye metoder for å kontrollere telefonen uten å ta på den. De fleste av dem var først og fremst en kilde til stadig irritasjon for vår del, og mange av de nye funksjonene bar preg av at markedsavdelingen hadde gitt utviklerne beskjed om å finne på noe nytt de kunne markedsføre som innovativt.

Joda, Samsung og LG har lansert hver sin bøyde telefon i år. Teknologien som ligger til bunn kan antakelig fostre spennende telefoner i 2014, men det er neppe noen som vil ligge i kø for å få en kurvet mobiltelefon med det første.

Mens vi snakker om LG: Endelig fikk de dreisen på sakene og laget en skikkelig toppmodell som kan konkurrere med de beste. Det til tross for at også LGs produktutviklere har fått beskjed om å finne på noe lurt. De kom opp med taster på baksiden av telefonen i stedet for på siden, og en større skjerm. Det kan også virke som om de har fått utlevert hver sin Galaxy S4 med beskjed om at «dette må vi også ha».

Sving på sakene har det blitt hos Sony, som i våre øyne står bak årets beste smarttelefon, Xperia Z1. Men også her er det snakk om de naturlige, små stegene. Xperia Z1 er og blir en Xperia Z med bedre kamera, raskere maskinvare og bedre vannsikring.

Nokia trakk sløret av sin 41 megapikslers Windows-mobil. Det var på tide. Da de lanserte kamerateknologien i Symbian-telefonen 808 PureView i 2012, lurte alle på når det skulle komme en Windows Phone-telefon med kameraet. Overraskelsen er vel heller at Nokia brukte nesten halvannet år på å lansere Lumia 1020. Når det er sagt: Den var verdt å vente på.

Vi skal ikke glemme Ubuntus forsøk på å lansere den ultimate smarttelefonen Edge. De gikk høyt ut, med et finansieringsmål på 32 millioner dollar via crowdsourcingtjenesten Indiegogo, men klarte ikke å oppnå dette. Ubuntu er imidlertid ikke ferdige i smarttelefonmarkedet. De har fortsatt mål om å bli en av aktørene på operativsystemfronten. Det samme gjelder Firefox, og andre større og mindre aktører. 



Smartklokker var på alles lepper, men kanskje ikke så mange armer.

Teknologi på kroppen

I 2013 var det mye snakk om «wearable technology», altså dingser du bærer på kroppen i tillegg til en mobiltelefon. I september lanserte Samsung sin smartklokke Galaxy Gear. Men dette var kanskje ikke smartklokken verden har ventet på. Et armbåndsur som må lades hver dag oppleves ikke som spesielt praktisk. Etter å ha brukt den føler vi at teknologien fortsatt ikke er moden nok til at dette er noe alle bør ha på armen. Likevel - Samsung har gjort det rimelig bra med Gear. Ifølge tall fra november hadde de sendt 800 000 eksemplarer ut til butikker.

Smartklokker er uansett ikke noe nytt i seg selv. Sony slapp sin første i 2012, og Pebble ble lansert samme år. Foreløpig er det ingen av disse produktene som har imponert stort. Kanskje smartklokken «alle» må ha kommer i 2014.

Og Google Glass? Fortsatt ikke i vanlig salg, og vi ser ikke helt for oss at det blir noe for alle før de klarer å designe dem på en slik måte at du ikke ser ut som kommunens største nerd når du har dem på. Så skal det selvsagt sies at den endelige versjonen av Glass fortsatt ikke er lansert.

Hvorfor alt dette ikke betyr noe

Nå høres vi gjerne veldig negative ut, men det er vi egentlig ikke. Hvor mange store, omveltende nyheter har det egentlig vært de siste årene? Kan man egentlig forvente at teknologien skal ta sjumilsteg hvert eneste år?

Selvsagt ikke.

I mobilverdenen tas det små steg, og neste modell er en oppgradering av forrige. Se bare på den første Samsung Galaxy S-modellen, og sammenlign den med Galaxy S4. Eller sammenlign iPhone 5S med den første iPhone-generasjonen. Det har skjedd mye på de årene serien har eksistert, og sammenligner du med noen generasjoner tilbake fremstår de plutselig som store hopp i utviklingen.

Og selv om det kan være langt mellom de store nyhetene, er det ikke sikkert at det blir noe ut av det når det først dukker opp store nyheter.

Tenk bare på 2011 - året da enkelte mobilprodusenter mente at fremtidens telefoner skulle ha 3D-skjermer. Vi lot oss imponere av disse telefonene, som nå har funnet sin plass på den teknologiske søppeldynga. I alle fall inntil videre.

Om du ikke er imponert over årets nye smartklokker, kan det hende du blir det neste år. Den første utgaven er ikke den ultimate og beste utgaven. Neste år blir det garantert presentert produkter som er litt bedre enn forrige, og enda litt bedre etter det. Eller så finner vi ut at dette er noe vi egentlig ikke er interesserte i, og så er det ingen som lenger snakker om det i 2015.

Til tross for en lang spedbarnstid, er det fortsatt Google Glass vi er aller mest spente på. At det tar tid er egentlig greit. Hvorfor slippe et produkt som ikke er ferdig?



3D-skjerm på mobilen var et stort teknologisteg i 2011. Ingen savner det i dag.

De største hoppene

Mer eller mindre sprø idéer og store hopp har vi sett tidligere.

I 2009 lanserte NetCom som en av verdens første operatører LTE. I 2010 ble både Windows Phone og Meego lansert. I 2011 lanserte LG den første telefonen med 3D-skjerm og 3D-kamera, og Nokia annonserte at de gikk for Windows Phone. I 2012 viste Nokia frem en telefon med 41 megapikslers kamera, og Samsung lanserte en telefon med innebygget projektor som faktisk kom i salg. 

Så er mobilåret 2013 året da de sprø idéene og store stegene uteble fullstendig? Ikke helt. Vi har fått bøyde telefoner, smartklokker, og Ubuntus spektakulære forsøk på å lansere en egen mobil. Vi skal heller ikke glemme iOS 7, som er den største overhalingen av Apples mobile operativsystem noen gang. Apple har etter alt å dømme også sørget for å sette fart på 64 biters Android-telefoner, og vi håper andre kopierer fingeravtrykkleseren deres neste år.

Flere og flere av oss går rundt med smarttelefoner i lomma, og mange erstatter PC-en til fordel for nettbrett. Dette toget har fortsatt å rulle i 2013. Gode smarttelefoner blir billigere, og den nye teknologien har blitt tilgjengelig for enda flere. Ifølge en artikkel i Business Insider, vil 22 prosent av verdens befolkning eie en smarttelefon innen vi skriver 2014. Seks prosent vil eie et nettbrett. Til sammenligning eier 20 prosent av verdens befolkning en PC. I løpet av året har altså flere mennesker fått tilgang til kommunikasjon og informasjon rett i hånda.

Så selv om teknologinerder som oss gjerne kan klage vår nød over at smarttelefoner fortsatt ikke kan trakte kaffe eller inkluderer en barbermaskin er ståa alt i alt god.

Vi ser uansett frem til 2014, nye løsninger og spennende nye tjenester. Godt nyttår!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.