GUIDER

Test: null

Slik kommer du deg trygt på nett i utlandet

Her er noen enkle triks for deg som vil fortsette surfingen når du reiser på ferie i utlandet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. juli 2013 - 15:40

Du har helt sikkert hørt historier om nordmenn som kommer hjem til en gigantisk mobilregning etter å ha brukt mobilen til surfing på ferie i utlandet. De siste årene har det blitt færre av disse tilfellene, ettersom operatørene gradvis har innført makspriser og varsling når du nærmer deg en øvre grense for surfing.

Det sørger for at du har bedre kontroll, men det er samtidig greit å vite at det ikke gis noen garantier for at du varsles i tide. Dersom mobilen din skulle finne på å laste ned en stor programvareoppdatering kan du fort ende opp med en lite hyggelig regning.

LES OGSÅ: Så mye koster det å surfe i utlandet (tu.no)

Det finnes imidlertid løsninger som gir deg fred i sjelen. 



Pass på at dataroaming er deaktivert på telefonen din.

Skru av roaming

Du har sikkert allerede hørt at det er lurt å deaktivere dataroaming på telefonen din. Dette er en smal sak, siden det sørger for at telefonen ikke vil koble seg til internett når den tilkoblet et utenlandsk mobilnett.

Det kan selvsagt tenkes at du bare vil bruke roamingen til å sjekke Facebook en gang i blant, men husk på at en telefon med dataroaming aktivert vil kunne oppdatere apper, laste ned e-post og utføre andre operasjoner uten at du er klar over det.

De fleste telefoner er som standard stilt inn til å deaktivere datatrafikk i utenlandske nett, men av forskjellige årsaker kan det hende at dette ikke gjelder din telefon. 

Slik sjekker du det på Android: Gå til innstillinger, velg "flere nettverk", velg deretter "mobilnettverk", og undersøk at valget "Dataroaming" ikke er krysset av. Merk at fremgangsmåten kan være noe annerledes fra telefon til telefon.

Slik sjekker du det på iPhone: Åpne innstillingene, gå til "generelt", velg "mobil", deaktiver valget "dataroaming".

Slik sjekker du det på Windows Phone: Gå til "Innstillinger", velg "Mobilnettverk". Velg "Alternativer for dataroaming", og sett denne til "ikke bruk roaming".

LES OGSÅ: Slik bruker du mobilen som "svart boks" i bilen

Bruk kun Wi-Fi

Om du vil koble deg til internett for å lese e-post, sjekke Facebook eller lese avisene er det smart å bruke trådløse nettverk der du er. Dette koster deg ingenting på mobilregningen.

Mange kaféer, hoteller og restauranter tilbyr dette. På mange offentlige steder er det også trådløse nettverk tilgjengelig. 

Om du vil sjekke muligheten for å koble seg til nettet søker du opp trådløse nettverk som vanlig. De tilgjengelige vil som oftest være åpne - altså vil du ikke trenge passord for å koble deg på.

Mange tilbydere har trådløse soner mange steder, og lar deg kjøpe tilgang for fra en time til flere dager. Kjøper du en slik løsning vil du kunne koble deg til internett alle steder hvor tilbyderen har trådløs sone.

Vær imidlertid oppmerksom på at noen nettverk kan settes opp for å tappe deg for informasjon. Koble deg derfor bare til nettverk fra tilbydere du stoler på. Nettverk med navn som "Free Wi-Fi" og lignende kan være lurt å unngå, uansett hvor fristende det måtte være. Koble deg i alle tilfeller ikke til nettbank og lignende om du kobler opp mot slike nettverk.



Et lokalt SIM-kort kan gi deg internetilgang for en neve euro/dollar/yen.

Kjøp et lokalt kontantkort

Vår favorittmetode for å komme oss på nett i utlandet er å kjøpe et lokalt kontantkort med internettilgang. Mange av de store europeiske operatørene, som Vodafone og Orange, tilbyr slike løsninger. Dette får du også på andre kontinenter.

Ta med deg passet ditt, og tropp opp i en av operatørenes butikker. Forklar at du trenger internettilgang, og at du vil ha et forhåndsbetalt abonnement.

Vår erfaring er at det kan være lurt å lære seg, eller skrive ned en frase som forklarer hva du er ute etter. Da unngår du misforståelser eller skuldertrekk.

Kontantkortet kan settes i mobilen din, men i mange tilfeller kan du ikke ringe med det. Et smart triks er å ta med en ekstra smarttelefon du setter dette SIM-kortet i, og bruker denne til å dele internettilgangen via Wi-Fi med andre telefoner og enheter du vil koble til internett. Pass i så fall på å sette et passord slik at andre ikke kobler seg til din personlige trådløse sone.

Pass på databruken

Selv om et lokalt SIM-kort og en personlig trådløs sone kan være en god idé, er det smart å tenke over hvor mye data du bruker.

Mange telefoner og nettbrett er stilt inn til å automatisk laste opp bilder til en skytjeneste, oppdaterer apper automatisk, og sjekker operativsystemoppdateringer når de er koblet til Wi-Fi-nettverk.

Om du så har kjøpt et kontantkort med 1 GB data, så vil en telefon som ikke har oppdatert seg på en uke fort kunne spise opp brorparten av dette på noen minutter.

Det er derfor lurt å deaktivere automatisk sjekk at operativsystemoppdateringer ikke lastes ned automatisk. Det samme gjelder for apper, noe du kan stille inn i app-butikken på telefonen. For å være på den sikre siden er det smart å skru av tilkoblingen når du ikke skal være på internett.

Ha også i bakhodet at noen internettaktiviteter er mer dataintensive enn andre. Å se på YouTube-video og spille musikk fra Spotify spiser fort opp selv en relativt stor datakvote på kort tid.

LES OGSÅ DISSE GUIDENE:

Alt du trenger å vite om mobilstråling

Disse Google Play-triksene burde du kunne

Slik får du bildene automatisk over på PC-en

Blir bankkortet egentlig avmagnetisert av mobilen? 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.