Skjult Android-meny lar deg holde appene i ørene

Android 4.3 gir deg mulighet til å begrense hvilke tillatelser appene dine skal få.

Da Google lanserte Android 4.3 tidligere denne uken snakket de mye om de nye funksjonen i den nye utgaven. Men en sak har de av utelatt å snakke om. Skjult i Android 4.3 ligger nemlig en funksjon som lar deg bestemme hvilke tillatelser appene skal ha. Dette kan være alt fra å koble seg til internett til å lese telefonlisten din.

Bekymring rundt manglende kontroll på hvilke tillatelser en app krever er noe som med jevne mellomrom dukker opp. Selv om tillatelsene appen ber om vises før du laster den ned, er det antakeligvis mange som ikke ser igjennom dette. Du er dessuten nødt til å godta alle tillatelsene appen ber om dersom du vil installere den.

Du kan tross alt ikke vite hvordan appen bruker tillatelsene. Det kan være den hamstrer informasjon fra telefonen din for å hamre kontaktene dine spam, eller at den bedriver uønsket overvåkning i bakgrunnen.

Fjern tillatelser

Med den nye funksjonen "App Ops", eller "Appkjøring" som den heter på norsk, kan du nå begrense enkeltappers tillatelser til forskjellige funksjoner. Det vil si at du for eksempel kan nekte apper du ikke stoler helt på tilgang til posisjonen din.

Det er likevel et par ulemper med løsningen, og det kan kanskje også være grunnen til at Google ikke har inkludert den i menyene enda.

For det første kan du ikke se hvilke tillatelser appen har tilgang til å bruke slik at du kan hindre dette i utgangspunktet. Først etter at en tillatelse er bedt om etter at appen har startet vil den vises i oversikten, sammen med tidspunktet den ba om eller brukte den den på. Hvis appen har en tillatelse, men ikke har bedt om å bruke den, vil dette ikke vises i oversikten i det hele tatt.

Det andre er at du ikke kan nekte apper tillatelse før du installer dem. AndroidPolice.com har imidlertid kikket i kildekoden og avdekket at det ser ut til å bli mulig senere.



Etter at vi installerte denne appen, tok det ikke lang tid før den hadde bedt om å bruke flere tillatelser som et antivirusprogram gjerne ikke trenger å bruke.

Vi testet

Vi fant en luguber app i Google Play, som ber om tillatelse til langt mer enn det man skulle tro den trengte for å vise bilder av lettkledde japanske damer. Den viser seg også å ville lure oss til å installere en "antivirus"-app som helt tydelig er noe mer enn den utgir seg for å være. Vi spilte med, og installerte denne også (men passet på å sette telefonen i flymodus før vi installerte den).

Våre lekre japanske damer ønsket kun å sende oss et varsel om at vi burde laste ned antivirus-appen. Altså ser appen bare ut til å være et verktøy for å få deg til å installere de virkelig skumle sakene. "Antivirus"-appen måtte lastes ned fra en nettside som ser ut som en tidligere versjon av Google Play, og for et utrent øye kan det se ut til å være en offisiell app-butikk. Vi fikk dessuten en god beskrivelse av hvordan vi tillater installasjon av apper fra usikre kilder. 

Etter installasjon ble det klart at sjarlatanappen ønsket å sende og motta SMS, og å lese kontaktlisten. Og som vi trodde viste det seg at appen vil starte et SMS-abonnement som koster 30 kroner pr SMS. Deretter ber den om posisjonen din, og videre ber den om å sende deg push-varsler.

Nå er det riktignok slik at du vil advares før en app får sende SMS på vegne av deg. I dette tilfellet måtte vi også godta en sluttbrukeravtale som gjorde det klart at det koster penger. Men hvordan den behandler for eksempel kontaktlisten din eller hva den bruker posisjonen din til er ikke godt å si.

Enklere å ha kontroll

Men Appkjøring er det enklere å finne ut hva en app holder på med i bakgrunnen. Men vi skulle altså gjerne hatt mulighet til å bestemme hvilke tillatelser som gis før vi kjører appen, og i alle fall før tillatelsen er brukt.

Bruksområdene er for øvrig nyttig til andre ting enn å sjekke skumle saker. Dersom en app stadig vekk bruker GPS-en din til å finne ut hvor du er - for eksempel Facebook Messenger - er det lett å få en slutt på dette ved å deaktivere lokasjonstillatelsen for den appen.

Den nye funksjonen er veldig kjekk å ha, spesielt dersom du har installert noe, og du plutselig begynner å motta irriterende reklamemeldinger i varselmenyen.

Men vi regner med at Google skal pusse litt mer på de før den rulles ut som en lett tilgjengelig funksjon i Android. Slik den fremstår nå er den litt uoversiktlig.

Om du har Android 4.3 kan du laste ned en snarvei til funksjonen fra Google Play.

Kilde: AndroidPolice.com