T2

TEST: Samsung Series 7

En bunnsolid Macbook-utfordrer med svært få kompromisser.

Stein Jarle Olsen
16. nov. 2011 - 10:41
Vis mer

Å si at Samsung henger i halen til Apple er ingen overdrivelse, verken når det gjelder mobiltelefoner, nettbrett eller PC-er.

Den ultratynne (og ditto lekre) Series 9 markerte seg som en svært god Macbook Air-klone allerede lenge før ultrabookbølgen slo inn over oss, og vi kjenner alle patentsagaen som ser ut til å fortsette i all evighet.

Luksus-PC

Nå har vi sett nærmere på det Samsung har kalt Series 7 – en påkostet “standardbærbar” med utførelse i aluminium og svært solid innmat hvor Samsung også har maktet å barbere bort viktige millimeter i tykkelsen.

Resultatet er svært vellykket, etter vår mening.

Den børstede overflaten gir et lekkert og fingermerkeresistent inntrykk, og kombinert med en lyssterk og behagelig matt skjerm er forutsetningene absolutt til stede for en utmerket PC-opplevelse.

Det er dog litt synd at Samsung har valgt ikke å bygge hele PC-en i metall. Plast på alt utenom skjermlokket tar vekk noe av luksusfølelsen vi forventer på en PC til nærmere ti store lapper i dag.

TEST: Samsung QX412

Pen

Byggekvaliteten er likevel solid, og den minimale skjermrammen skriker lekker lang vei.

Vi kunne kanskje ønsket oss noen dedikerte medietaster, men designet er både stilrent, industrielt og minimalistisk.

TU2011111620111116-TU-PC-test-01-4100310_48_40 1111160953.jpg

Kraftig innmat

Spesifikasjonsmessig er Series 7 for en habil PC å regne. En kraftig Intel Core i7-2675QM-firekjerneprosessor, hele 8 GB RAM, 750 GB harddisk og Radeon HD6750M-grafikk gjør at 7 Series vil hevde seg godt på det aller meste.

Harddisken er i tillegg kombinert med 8 GB flashminne på hovedkortet, noe som skal gi nær SSD-lik ytelse for eksempel på oppstarten av operativsystemet.

Og rett nok – 7 Series starter relativt raskt, om enn ikke helt på linje med rent SSD-baserte systemer.

Vi målte drøyt 45 sekunder fra helt kald maskin til vi hadde et fungerende skrivebord, noe som ble redusert med cirka fem sekunder etter å ha gjennomført Samsungs “Boot Optimization”-program.

Syntetisk

Vi mistenker at maskinen av en eller annen grunn underpresterer i våre syntetiske tester, for opplevelsen av maskiner er i alle fall langt bedre enn tallene PCMark spytter ut kanskje skulle tilsi. Vantage-varianten gir oss 6399, mens PCMark 7 nøyer seg med middelmådige 2420 poeng.

Da er Geekbench-ytelsen mer på linje med vår egen opplevelse, med 6423. 7 Series håndterer nemlig alt vi slenger etter den på en svært god måte – prosessordödaren Civilization 5 fungerer utmerket selv på 1600x900 (som er oppløsningen på skjermen) og med alt av visuelt snadder aktivert.

Vi merker dog en viss dropp i bildefrekvensen ved 8x antialiasing, men ikke mer enn at det fortsatt er fint spillbart.

Windows Experience Index forteller oss det samme – den roterende harddisken er den største flaskehalsen, sammen med en grafikkløsning som vel kan omtales som middels pluss.

TEST: Bowers & Wilkins C5

TEST: Asus NC1

TU2011111620111116-TU-PC-test-01-3100210_48_39 1111160953.jpg

Svært utholdende

Vi må imidlertid berømme Samsung for å ha utstyrt Series 7 med et batteri på hele 84 Wh (5800 mAh). Det gjør at den holder ut i relativt nøyaktig seks timer med full HD-video og 60 % lysstyrke på skjermen, alternativt ni timer og 12 minutter uvirksom.

Det må sies å være ganske bra for en såpass kraftig maskin, og vitner om god strømstyring fra både Intel og Samsungs side. Med begrenset lysstyrke og ikke altfor krevende oppgaver kan du nok skvise ut sju timer fra Series 7.

Vi liker også at Samsung fortsatt har fokus på levetiden til selve batteriet. 1500 ladinger skal batteriet tåle før det dukker under 80 prosent kapasitet. Det er noe annet enn for eksempel Apple, som nekter å erstatte batteriet ditt om det har vært gjennom skarve 250 ladesykluser.

Du kan også velge å begrense oppladingen til 80 prosent av maksimal kapasitet, noe som skal bevare batteriet enda lenger.

Stille

Støymessig må vi også si oss svært fornøyde. Series 7 lager nærmest ikke en lyd om den ikke blir presset, mens vifta slår inn ganske fort når vi starter Civilization.

Den spinner fort, men med en relativt lavfrekvent lydsignatur, noe som gjør at det ikke blir spesielt irriterende likevel. Det virker ikke som om maskinvaren utvikler spesielt mye varme, heller.

Megaplate

Tastaturet er godt og baklyst, mens pekeflaten i utgangspunktet lider litt av samme syndrom som andre pekeflater på Windows-baserte systemer vi har testet tidligere.

Selve flaten er enorm, og kan i sin helhet brukes til å klikke med, men standardinnstillingen ender opp med bare å irritere oss. Uten noen synlig avdeling ender vi konstant opp med å høyreklikke når vi vil venstreklikke.

Heldigvis har Elan-driveren konfigurasjonsmuligheter, så vi endte opp med en tilnærming ganske lik den som brukes på Macbook, med klikking over hele flaten og høyreklikking ved hjelp av tofingertapping. Dette er uansett en smakssak, og ikke noe som er galt med maskinvaren i seg selv.

TEST: Mac mini (2011)

TEST: Lenovo Thinkpad X1

TU2011111620111116-TU-PC-test-01100010_48_39 1111160953.jpg

God skjerm

Skjermen er som tidligere nevnt av den matte typen, med en oppgitt lysstyrke på 300 nits (9 Series har hele 400 nits).

Vi synes skjermen er god, kanskje med unntak av vertikal innsynsvinkel. Her skal det svært lite til før lysstyrken og kontrasten forsvinner fullstendig.

Ellers er farger og sortnivå fullstendig på akseptabelt nivå, og matt belegg gjør at problemet med refleksjoner er minimalt. 1600x900 er dessuten en finfin oppløsning til en 15-tommer.

Vi irriterer oss litt over Samsungs noe påtrengende ekstrafunksjoner, men disse kan heldigvis deaktiveres om du vil. Mengden “bloatware” for øvrig er heldigvis relativt liten.

Tilkoblinger

Tilkoblingsmessig er Series 7 relativt gjennomsnittlig utstyrt. Vi finner tre USB-porter, hvorav to er av den potensielt raskere 3.0-typen, HDMI-, ethernet og hodetelefonport.

VGA er også på plass, men kun gjennom en adapter, da maskinen rett og slett ikke er dyp nok for en vanlig utgang. Ikke spesielt praktisk, men VGA er heldigvis en standard som er på vei ut.

Series 7 har også optisk drev, men bare den noe aldrende DVD-varianten. I en såpass påkostet PC burde bluray vært et absolutt krav. Vi savner også eSATA.

Konklusjon

Alt i alt er Samsung Series 7 en bærbar hvor du er nødt til å gjøre svært få kompromisser.

Til en pris under 10000 kroner får du en maskin med spesifikasjoner ikke helt ulikt den dyreste basismodellen av Macbook Pro i 15-tommer-utgave, som koster 17990 kroner.

Batteritiden er også strålende, støynivået behagelig lavt og skjermen god og relativt høyoppløst.

Vi skulle gjerne sett mer utstrakt bruk av aluminium, og grafikkbrikken henger ikke med på de aller mest krevende spillene, men ellers er dette en svært solid PC.

Som vanlig en solid pakke fra Samsung - og vi krangler litt med oss selv. Den ene hjernehalvdelen vil gi toppkarakter, mens forsiktigheten holder igjen. SamsungSeries7_tabell 1111160925.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.