T2

TEST: Samsung QX412

Samsung QX412 har både kraft, batterilevetid og et pent utseende.

Stein Jarle Olsen
4. okt. 2011 - 13:06
Vis mer

Vrimmelet av modeller i markedet for “standardbærbare” gjør gjerne at det blir vanskelig å plukke ut modeller som ikke har noe spesielt ved seg.

Det gjelder for så vidt også Samsungs QX412, men vi lot oss friste av Samsungs påstand om at dette er verdens første 14-tommer i et 13-tommer-skall.

Spesifikasjonene for øvrig er heller ikke til å kimse av – Intel Core i5-2520M-prosessor, 4 GB RAM, to grafikkbrikker med Optimus-styring og 320 GB harddisk.

Pent design

Utvendig er også QX412 en relativt lekker sak. Samsung har brukt børstet aluminium på topplokket og glatt aluminium inni, noe som gir inntrykk av en svært solid maskin.

Den virker også generelt svært godt satt sammen, og fremstår som både stilren og attraktiv. Den er imidlertid ikke helt i Macbook Air- eller Samsung 9 Series-serien rent vektmessig, med sine 2,2 kilo. Da får du til gjengjeld optisk drev, dog kun DVD, ingen bluray.

Ellers finner vi det som etter hvert har blitt ganske standard bærbar-utrustning på tilkoblingsfronten: 3 USB-porter, hvorav to med USB 3.0, ethernet, VGA, HDMI, separate hodetelefon- og mikrofonporter og SD-kortleser.

TU20111003Samsung QX412_330913_41_59 1110031250.jpg

Smal ramme

Så langt ingen overraskelser. Hva med chassiset, som Samsung hevdet skulle være i 13-tommer-format? Vel, sier vi. Vår 14-tommers kontormaskin fra Dell er bare marginalt større enn denne.

Skjermramma er uansett befriende smal, og skjermen ellers veldig lik den svært gode skjermen i nevnte Samsung 9 Series, tross relativt blankt belegg.

Fargedybden og sortnivået er begge gode og innsynsvinklene godkjente. Belegget fører unektelig til en del refleksjoner, og det hadde nok vært å foretrekke med en matt variant. Dette er imidlertid smak og behag, og ikke uten kompromisser uansett belegg.

Lysstyrken QX412 har å by på er også mer enn nok for de aller fleste, men vi skulle kanskje ønsket noen flere justeringsnivåer. Åtte er litt i færreste laget, etter vår mening.

TEST: Samsung 9 Series

God nok

Ytelsen bør også være god nok for det meste av bruksområder. Det skal nevnes at en harddisk roterende på 5400 RPM naturligvis ikke har mye å stille opp med mot en nærmest hvilken som helst SSD, og at grafikkløsningen er heller ikke all verden å skryte av.

Den duger dog i massevis til passe grafikkrevende spill som Civilization 5, men sliter naturlig nok med mer krevende alternativer som avanserte rollespill og skytespill.

Flaskehalsene ser vi også tydelig i PCMark Vantage. Her er det harddisken og de “grafiske” kategoriene spill-, tv- og film som får lavest score. Totalscoren vitner likevel om at dette er en god maskin for massene.

TU20111003Samsung QX412_131113_41_59 1110031250.jpg

Holder lenge

Det som kanskje skiller QX412 mest ut, er batterilevetiden. Undertegnede hadde en meget sløv ettermiddag med PC-en i sofaen, og Samsungen holdt fint følge helt fra litt etter tre til leggetid en stund etter elleve – med litt kapasitet til overs.

Battery Eater viser imidlertid at batteritiden er ekstremt bruksavhengig. På full guffe klarte QX412 nemlig bare én time og 19 minutter, mens den på avspilling av HD-video holdt i fire timer og sju minutter. Uvirksom lignet det mer på vår erfaring med lett bruk – hele 10 timer og 21 minutter er veldig bra for en maskin med såpass god maskinvare.

Som på 9 Series er QX412 utstyrt med en ny type batteri som skal tåle 1000 ladinger før kapasiteten går under 80 %, et tall som skal bli 1500 på relativt kort sikt. Det er vanskelig for oss å teste, men uansett en god utvikling. Apple nekter for eksempel å erstatte batteriet ditt om kapasiteten er borte etter 250 ladinger...

TEST: Mac mini (2011)

TEST: Lenovo Thinkpad X1

TU20111003Samsung QX412_231013_41_59 1110031250.jpg

Stillegående som få

Støymessig er også QX412 en vinner – i alle fall om du ikke spiller avanserte spill eller redigerer HD-video. Vifta går tilsynelatende nesten ikke i det hele tatt, og maskinen produserer følgelig tilnærmet ingen støy ved lett bruk.

Under vår lille Civilization-økt lot vi oss imidlertid irritere litt. Den lille vifta er nemlig litt schizofren – spinner opp og ned i hytt og vær. For all del, det er fint at maskinen ikke blir så varm at vifta må gå på full fres hele tiden, men å gå fra null til hundre og tilbake igjen i løpet av kort tid er vel så irriterende som en jevn, middels støy.

Støyen den produserer er også av den litt høyfrekvente typen, så QX412 kan minne litt om en støvsuger på det verste. Likevel – dette opptrer sjelden, og vi vil definitivt betegne Samsungen som en stillegående laptop.

Godt tastatur

Tastaturet er også av de bedre vi har brukt i det siste. Knappene er naturligvis i full størrelse på denne 14-tommeren, og de gir fra seg et herlig klikk ved hvert trykk.

Pekeplata er kanskje ikke helt på høyde, men den er jevnt over fullstendig brukbar. Gest-responsen er stort sett som forventa, men om du er vant med Mac, når ikke PC-pekeplatene helt opp.

Konklusjon

Alt i alt er Samsung QX412 en meget solid allround-maskin som bør kunne tilfredsstille alle med unntak av de aller mest spillekåte av oss. For forelesnings-, kontor- og reisebruk er den midt i blinken, men vi skulle gjerne sett at den var et par hundre gram lettere og at den hadde noe mer harddiskplass.

Dette er i tillegg et prissegment med ekstrem konkurranse, og Samsung leverer nok ikke mest for pengene her. I 14-tommers-klassen er for eksempel Asus U41 et knallgodt valg om du ikke har bruk for fullt så mye kraft (Core i3-380M, 4GB RAM, GeForce GT425M), og den fås fra 4500 kroner på nett.

Likevel: QX412 ser ut til å være et svært godt kompromiss mellom kraft, batterilevetid og kul design. Den utmerker seg ikke på noe område, men gjør det jevnt over bra.

Her er de første ultrabookene

– Folk flest har ikke råd til en PC til 1000 dollar

Tabell_SamsungQX412 1110031039.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.