T2

TEST: Sagemcom Spiga
Mislykket mikro-PC

Stein Jarle Olsen
28. mai 2010 - 13:44
Vis mer

Franske Sagem er i Norge mest kjent for å levere digital-tv-bokser, men prøver også å få en aldri så liten fot innenfor pc-markedet med enheten Sagemcom Spiga.

Sagemcom kaller Spiga for en ”Pocket Internet Device”, eller internettenhet du kan ha i lomma. Og liten er den – med sine 15,8 x 9,4 centimeter og 315 gram er den ikke større enn en litt massiv smarttelefon.

Den trykkfølsomme skjermen er på 4,8 tommer og oppløsningen den samme som på de fleste 10-tommers netbook-maskiner, nemlig 1024 x 600.



Gammeldags

På en så liten skjerm gir denne oppløsningen veldig små ikoner, og det hjelper heller ikke at maskinen leveres med Windows XP Home, som er alt annet enn optimalt for touch-skjermer. Heldigvis er navigeringen, som utføres med stylus, relativt presis, og det hjelper noe på problemet.

Høyreklikking utføres med å holde stylusen helt stille i en periode, og det kan være veldig vanskelig om du bare så mye som skjelver litt på hendene. Resultatet er at det er komplisert å komme frem i de små menyene i Windows, og at å treffe riktig valg og hake av i små bokser ikke alltid er like lett.

LITEN: Sagemcom Spiga er ifølge produsenten den "minste PC-en med Windows XP" på markedet.

Minitastatur

Tastaturet er også noe vanskelig håndtert. Å skrive touch er uaktuelt, så det spørs litt hva man sammenlikner med. Er det mobiler med QWERTY-tastatur er ikke dette så aller verst, mens den får bank av selv de dårligste netbookene. Antall taster er lite, og prioriteringene noe rare.

For eksempel er Q-tasten dobbelt så stor som de andre, og sitter der man vanligvis vil finne tab. Konsekvensen er pekefingerskriving som høyst sannsynlig resulterer i en del feil, i alle fall i en noe lang innkjøringsfase.

Testmodellen vår hadde i tillegg engelsk tastatur, og den nordiske modellen har derfor mest sannsynlig enda et par taster spredt utover den lille plassen. Sagemcom har samtidig utnyttet plassen dårlig, med tanke på at det er godt med plast på begge sider av tastaturet.



Lettvekterinnmat

På innsiden finner vi den svakeste Atom-prosessoren, nemlig Z510, på 1,1 GHz. Den akkompagneres av en SSD-disk på 8 GB og 512 MB RAM. Selv om prosessoren er svak, oppleves operativsystemet og programkjøring som relativt responsivt, grunnet flashdisken.

Ytelse i tyngre programmer er selvfølgelig begrenset, men med tanke på størrelsen er det vel lite trolig at du vil ønske å kjøre noe veldig ressurskrevende uansett. SSD-disken gir også ganske kjapp oppstart. Vi målte cirka 47 sekunder fra vi trykket på knappen til Windows Live Messenger-vinduet poppet opp i Windows.

Scoren i PCMark 05 er likevel ikke mye å skryte av – harddisken får magre 2377, minnet 1446 og CPU-en 797. Netbooken Asus Eee 1005PE hadde til sammenlikning henholdsvis 4779, 2598 og 1544 poeng.

Batteritiden fra det 2400 mAh store batteriet målte vi til cirka fire timer i Battery Eater, og til cirka en halvtime mindre med kontinuerlig videoavspilling i standarddefinisjon. Spiga har ingen vifte, og siden harddisken heller ikke har noen bevegelige deler, er den i praksis helt lydløs. Konsekvensen er dog at den blir ganske varm etter langvarig bruk.



Knotete

For å få plass til USB-port, har Sagemcom sett seg nødt til å utstyre Spiga med en egen adapter – selve pc-en har nemlig bare mini-USB-inngang. Det er ikke særlig praktisk, og det hjelper heller ikke at du må benytte de medfølgende hodetelefonene med proprietær plugg om du vil ha annen lyd enn den fislete lyden de små høyttalerne kan levere.

Det er heller ikke helt lett å operere maskinen om du har en minnepinne tilkoblet, grunnet den noe keitete utformingen.

I tillegg hadde vi en mildt sagt dårlig opplevelse av wifi-støtten på mikromaskinen. Verken hjemme eller på kontoret klarte Spigaen å finne det trådløse nettet vårt. Det dukket riktignok opp et par andre trådløse nett, men på langt nær så mange som for eksempel iPod Touch-en eller mobiltelefonen klarte å finne. Det er rett og slett for dårlig, og tyder på meget laber kvalitet på wifi-brikken.

Heller ikke 3G/HSDPA-modemet er all verden å skryte av – vi fikk titt og ofte både ”Device not found” og ”SIM card is not inserted”, tross at kortet satt pent på plass i SIM-kort-porten. I teorien burde tilkoblingsmulighetene til Sagemcom Spiga være enorme, men etter vår opplevelse var ikke det tilfellet i det hele tatt. Kanskje fikk vi bare en svært kranglete enhet.

MINDRE PRAKTISK: Å måtte ha adapter for å kunne bruke en minnepinne er ikke særlig brukervennlig - eller portabelt. (FOTO: Jørgen Skjelsbæk)

Konklusjon

Alt i alt er det ikke all verden av positive ting å si om Sagemcom Spiga. Den er svært liten, både på godt og vondt, men noen sære designvalg gjør den noe komplisert å bruke. Dessuten er wifi-problemet litt for alvorlig til ikke å trekke for.

Harddisken er dessuten minimal (men en microSD-port gjør at du kan utvide minnet med opptil 32 GB) og Atom-prosessoren svak. Gadget-faktoren er likevel enorm, noe som kanskje holder for mange?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.