BILDE

Test: DENON AVR-X4000 HJEMMEKINORECEIVER

Receiver med høy X-faktor

TEST: Denon AVR-X4000.

Denon AVR-X4000.
Denon AVR-X4000. Bilde: Denon
24. jan. 2014 - 20:00
Vis mer

Denon har alltid vært synonymt med god funksjonalitet, masse utstyr og en flott byggekvalitet. De har vært med i toppen innen hjemmekino de siste 20 årene, eller så langt jeg kan huske i alle fall.

Personlig har jeg eid flere Denon hjemmekinoprodukter, og de har alltid levd opp til forventningene.

Utvalget

Årets generasjon Denon-receivere kan bokstavelig talt kalles for generasjon X. Modellserien starter med innstegsmodellen X-500, en 5.1 receiver som koster 2.298,-.

Legger man på 700 kroner havner man på X-1000, den rimeligste receiveren med sju effekttrinn. Denon har i tillegg også lansert modellene X-2000 til 4.498,-, X-3000 til 6.998,- og modellen vi skal se på, X-4000 til 9.998,-.

I tillegg til generasjon X kommer også AVR4520 til å fortsette som toppmodell. Det er den eneste modellen fra Denon med ni innebygde effekttrinn.

TEST: Denon X500 og Argon Junior 40: Knallgod hjemmekinopakke til under 4000 kroner

Funksjonelt

Når det handler om brukervennlighet og menyer er Denon på mange måter en referanse. Menyene har strålende layout som både er oversiktlig, og ikke minst lett å manøvrere seg rundt i.

Det samme må vi si om opplevelsen man får når den kobles opp for første gang. Da får man en komplett veiledning, både når det handler om å koble til høyttalere, subwoofere og kilder.

Denon har også en app for iDingser og Android. Den er riktignok ikke laget spesielt for nettbrett, noe som vi håper vil komme i fremtiden.

Denon AVR-X4000 er forspent med Audyssey EQ-XT32 romkorreksjon. I tillegg kommer den med SubEQ HT som er en dedikert kalibrering av subwooferne. Den kan kalibrere to subwoofere individuelt, og får de til å jobbe sammen.

SubEQ HT er ikke en integrert del av Audyssey EQ-XT32, men en tilleggsfunksjon. Med det mener vi at selv om andre receivere har EQ-XT32 så er det ingen automatikk at de har SubEQ HT.

Smart oppsett

Oppsettsmenyen dekker ikke bare oppsett av receiveren. Trykker man på hjelpknappen får man også hjelp til å plassere høyttalerne i rommet, både ved hjelp av bilder og tekst.

Receiveren har høyttalertermineringer for 11.2, noe som i klartekst betyr at man kan koble til både bredde og høydekanaler i tillegg til surround-back. Det den ikke kan er å prosessere 11.2 samtidig.

Den kan prosessere 9.2, men med kun 7 effekttrinn innebygget må man da koble til en effektforsterker eller en integrert forsterker med prosessor/hjemmekino inngang.

Fornuftig nok er det fronthøyttalerne som får gleden av den eksterne effekten. På AVR-4520 kunne man selv definere hvilke kanaler man ville bruke en ekstern effektforsterker på, men vi forventer ikke denne valgmuligheten i denne prisklassen.

I første omgang tar vi i bruk de interne forsterkerne og setter den opp i en klassisk 7.1-konfigurasjon. Litt senere i testen vil vi koble til en integrert forsterker på fronthøyttalerne for å se hvordan dette påvirker lyden fra X-4000.

Selve autooppsettet/romkorreksjonen er det Audyssey EQ-XT32 som står for. Dette er den mest avanserte romkorreksjonen man får fra Audyssey.

Den er i våre øyne/ører meget nøyaktig, og plasserer høyttalerne med en nøyaktighet på én centimeter. Den virker også å ha god kontroll på størrelsen på høyttalerne, og setter en fornuftig delefrekvens.

Selv om systemet setter frontene til store, vil vi alltid anbefale at man også prøver seg med en deling på disse. Grunnen til det er å gjøre belastningen på forsterkerne og høyttalerne mindre, og flytte en del av kraftutfoldelsen over på subwooferen.

På musikk vil man da få mulighet  til å bruke subwoofer om man lar receiveren stå på stereomodus, og man kan få fullrange fronter ved å velge pure direct. På denne måten får man i pose og sekk.

TEST: Parasound P5: Det billigste highend-produktet på en god stund

Nettverk

Receivere som denne skal kobles til hjemmenettverket. Det er ikke det at den ikke virker uten denne tilkoblingen, men den har en mengde funksjoner som trenger nettilkobling.

For eksempel styring via PC, smarttelefoner og nettbrett. Internett-radio, AirPlay og Spotify er også en umulighet uten nettilgang.

AVR-X4000 har det vi vil kalle et klassisk Denon-design. Displayet er høyoppløst og er lett å lese selv fra mange meters hold.

Det kan selvsagt dimmes eller skrus av. Alle tilkoblinger i front er plassert bak en luke under displayet. En inngangsvelger og volumkontrollen er det eneste som stikker ut.

Vi vil anta at de fleste ikke bruker alle de mulighetene som ligger i en avansert receiver som denne. Da tenker vi for eksempel på alle sonene man kan konfigurere.

Med AVR-X4000 kan man sette opp to stereo-soner og en egen sone via HDMI. Med AirPlay kan man spille trådløst fra iDingser. Den kommer også med innebygget Spotify.

Filmlyd på høyt nivå

Øregangene våre er noen fintfølende instrumenter. De legger merke til bittesmå nyanser og forskjeller, og noen ganger er det akkurat her magien ligger. Med AVR-X4000 har Denon åpenbart gjort noen grep sammenlignet med tidligere modeller i samme prisklasse.

Denne receiveren føles og høres mer strømsterk ut. Den har mer dynamikk og hastighet i det den holder på med. Når vi ser gjennom Star Trek Into Darkness blir vi så blåst over ende at vi ender opp med å måtte senke volumet i de «verste» passasjene.

Vanligvis pleier jeg å holde volumet et sted mellom 70 og 75. På denne filmen kan man med fordel legge seg fem klikk under dette.

Det er noe deilig sømløst over hele lydbildet. Lyden panorerer rundt i rommet og bakhøyttalerne får lov til å spille en viktig del av den totale pakken.

Filmmusikken har store dynamiske kontraster, og blir brettet ut i hele rommet på en imponerende måte. Selvsagt bør vi sende en stor takk til de som har mikset lyden på filmen, men X4000 viser at den er kapabel til å ta på seg slike oppgaver på stående fot.

Det Denon også gjør bra, i tillegg til en skjerpet dynamikk, og en nydelig gjengivelse av detaljene i lydbildet, er å gjengi akustikken og rommet eller landskapet med riktige proporsjoner, slik at alt høres ut som det man ser på skjermen.

Denon har virkelig dratt seg selv etter hårene og gitt X4000 større underholdningsfaktor og mer spilleglede. Vi gleder oss til å finne ut om det også gjør seg gjeldende for modellene nedover i serien.

TEST: Onkyo TX-NR929: Årets beste receiver fra Onkyo

Musikalsk

At Denon har musikalske røtter er det lett å høre. Derfor er X4000 en meget velspillende hjemmekinoreceiver når det handler om lyd i to kanaler.

Lydbildet brettes skikkelig ut, og man kan rimelig enkelt peke ut det som skjer på scenen foran oss. X4000 er også dynamisk, men for å utfordre dette koblet vi til en Parasound New Classic 2250, som er et rent effekt-trinn, og kalibrerte opp systemet på nytt.

Dette er en løsning som vi ser blir mye brukt rundt omkring. Fordelen med å benytte en ekstern effektforsterker er at man får enda mer kontroll på høyttalerne. Det gir seg utslag i raskere og mer kontante transienter, bedre dynamisk kontrast, og at man kan hente ut mer av potensialet til høyttalerne.

En bonus er at man også frigjør strøm til de andre kanalene i oppsettet når man ser på film. I de aller fleste tilfellene er frontene de høyttalerne som belaster strømforsyningen mest, og med disse ryddet av veien, er mer kraft ledige til de andre høyttalerne.

En forskjell det er rimelig enkelt å høre, er forskjellen på kontroll i bassen. Array 1400 har basselementer på 14 tommer, og de trenger strøm i mengder for å våkne skikkelig til liv.

Der gjør åpenbart Parasound en bedre jobb, og noe annet burde vel ikke komme som en overraskelse. Den koster tross alt like mye som X4000 alene, og vel så det. Det samme gjelder for øvrig på film hvor vi opplever enda større dynamikk og overskudd.

Konklusjon

Med X4000 har Denon tatt et kraftig løft i riktig retning.

Den er langt mer på hugget sammenlignet med tidligere modeller, og den virker å ha større strømreserver enn noen gang før.

Det betyr mer moro og underholdning.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Sony VPL-HW50: En projektor helt i toppklasse

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

TEST: Asus UX301: Slik er Asus' versting-ultrabook i glass

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.