T2

TEST: Playstation Vita

Den er en kraftpakke av de sjeldne, men holder Sonys nye håndholdte mål?

Stein Jarle Olsen
10. feb. 2012 - 14:52
Vis mer

Det er ikke hver dag det dukker opp en ny spillkonsoll, og Sony har i stor grad blitt overskygget av Nintendo på håndholdtfronten i ganske mange år.

Stor konkurranse

Nintendo har solgt rundt regnet dobbelt så mange enheter av de ulike DS-utgavene som Sony har klart å selge av Playstation Portable.

Nintendos 3DS ser også ut til å bli en suksess, så det er ikke akkurat dekket bord Sony kommer til når spesifikasjonsmonsteret Playstation Vita kommer for salg 22. februar.

Her finner vi en firekjernet ARM Cortex A9-prosessor, firekjernet grafikkprosessor, 512 MB RAM og 128 MB videominne – noe som bør være mer enn nok til å drive spill på den fem tommer store OLED-touchskjermen.

1200001608.jpg

Superskjerm

Skjermen har en oppløsning på 960x544, som gir relativt solide 221 piksler per tomme.

Og siden skjermen utgjør 80 % av overflaten på en Vita, er det kanskje mest naturlig å si det først som sist: Vita har en svært god skjerm, selv om oppløsningen ikke er veldig imponerende når mange mobiler nå har 1280x800 på mindre skjermer enn dette.

Den har først og fremst svært livlige farger, dyp sort og gnistrende hvitt, ikke helt ulikt skjermene på Samsungs AMOLED-telefoner. Skjermen er blank, men fungerer likevel fint også i dagslys, og innsynsvinklene er generelt gode.

Det dukker imidlertid opp et visst grønnskjær så fort du vinkler den noen få grader vekk fra ansiktet.

Vi skulle gjerne sett at det var mulig å skru lysstyrken enda litt høyere, og kunne ønsket oss dedikerte maskinvareknapper for styring av baklyset.

At det heller ikke finnes noen autofunksjon for lysstyrken føles dessuten litt 1995-aktig ut.

Les også: TEST: Fabelaktig mosjons-moro

Asus med "Kinect-kopi"

Styr PC-en med øynene

Glatt

Ergonomien er stort sett god, men Vita er bygget i blank, glatt hardplast, og det gjør at den ikke alltid ligger like godt i hendene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sony har riktignok plassert to små gummigrepspaneler bakpå konsollen, men de er små og tilfører veldig lite friksjon, så vi føler iblant at maskinen glir sakte ut av hendene våre mens vi spiller.

Vekten er drøyt 260 gram, som føles helt riktig for en maskin av denne størrelsen.

Vi føler aldri at Vita er spesielt tung eller uhåndterbar på noen måte, men det skyldes sikkert også at den er ment for bruk med to hender.

Samtidig er den såpass stor at du skal være litt av en sagger for å få plass til den i lomma.

1200001604.jpg

Kraftpakke

Grafikkmulighetene og -kraften i Vita er rett og slett imponerende.

Vi har riktignok bare lekt med noen få spill som fulgte med testutgaven vår, deriblant nye Wipeout 2048 og Uncharted: Golden Abyss, men det er ingen tvil om at selv de første spillene på Vita ser lekre ut.

Vi lar oss imidlertid bekymre og irritere litt av til dels ekstremt lange lastetider i noen spill, til tross for at spillene ligger inne i minnet til konsollen.

Særlig banelastingen i Wipeout er en prøvelse for tålmodigheten.

Mange kontrollmuligheter

Vita er fullstappet av måter å styre og kontrollere spillene dine på.

Vi nevner doble analoge spaker, piltaster, touchskjerm foran og touchpanel bak, i tillegg til gyrosensorer som merker når du vipper og snur på konsollen.

Det gir helt sikkert muligheter for innovative spill i fremtiden, men på spillene vi testet syntes vi mest disse funksjonene var unødvendig “pynt”.

Styrespakene virker dog presise og knappene i all hovedsak responsive.

Vi synes imidlertid de fire kommandotastene (kryss, firkant, trekant og sirkel) i noen tilfeller blir litt for små, særlig i spill som krever at du bruker den venstre styrespaken samtidig.

TV-selgerne kan for lite om TV

TEST: Macbook Pro 15 "

TEST: Samsung Series 7

Strømmehelt

Har du en Playstation 3, kan du også streame spill fra den til Vita, slik at du selv kan ligge i senga og spille PS3-spill på Vita mens TV-en i stua er okkupert av noen andre.

Du kan også streame over internett når du ikke befinner deg på det trådløse nettet hjemme, men dette har vi ikke hatt anledning til å teste, da det krever at du er logget inn på begge maskiner med samme Playstation-konto.

Hjemmestreamingen fungerer imidlertid upåklagelig, og er nærmest å regne for en wow-funksjon.

1200001600.jpg

Tungdrevet

Streamingen suger imidlertid batteri, og vi opplevde at halve batteriet forsvant bare på en knapp time med Final Fantasy VIII streamet fra PS3 til Vita.

Heldigvis har du vanligvis laderen i nærheten om du befinner deg hjemme.

Uansett er det også praktisk at alle spill til Playstation Portable du eventuelt måtte ha nedlastet fra Playstation Store også vil fungere på Vita. Det samme gjelder PS One-spill og minis.

Dugelig lyd

De to små høyttalerne gjør så godt de kan med å gjengi lyd, og det fungerer faktisk helt greit, tross relativt metallisk klang og tynn dynamikk.

Med konsollen foran ansiktet kan vi til og med merke en viss stereoeffekt, og selv i kaotiske skytescener i Uncharted klarer vi å få med oss hva partneren skriker.

Høyttalerne er selvfølgelig veldig små og kan ikke konkurrere med dedikerte hodetelefoner på noen som helst måte, særlig ikke på bass, men til en kjapp runde holder det i massevis.

1200001609.jpg

Enkel navigering

Grensesnittet er enkelt, med ti og ti ikoner på hvert skjermbilde vertikalt.

På samme måte som i iOS kan du holde fingeren over et ikon noen sekunder, og så spretter ikonene opp og lar deg rearrangere dem slik du ønsker.

Særlig i navigeringen er det tydelig at det ligger masse maskinkraft under panseret – det går lynkjapt unna, og det gjør det litt mindre frustrerende å komme seg rundt i Sonys litt omstendelige menyer.

Vi skulle gjerne sett at den våknet fra hvilemodus litt raskere – Vita bruker akkurat så lang tid fra du trykker på knappen at du rekker å lure på om du må trykke en gang til.

TEST: Apple TV

Samsung går i OLED-strupen på LG

– 12 timers batterilevetid bør være overkommelig

Ubrukelige kameraer

Konsollen har også kameraer både foran og bak, riktignok bare med VGA-oppløsning.

Det kommer sikkert ikke som noen overraskelse på noen at bildene den tar ikke er spesielt imponerende.

Vi har uheldigvis ingen kabel til å overføre dem med, men ser tydelig, selv på Vita-skjermen, at fargene er ekstremt blasse og skarphet totalt fraværende.

Disse bildene duger ikke til noe annet enn kjappe snapshots hvor du absolutt ikke har noe annet kamera tilgjengelig, og det er egentlig litt synd, for utløserforsinkelsen er svært lav og det føles naturlig å ta bilder med skulderknappene.

Ikke akkurat Chrome

Nettleseren er også åpenbart en litt halvhjertet funksjon.

Den støtter ikke verken Flash, HTML5 eller Silverlight, så all form for nettvideo kan du bare glemme.

I tillegg rendrer den de fleste nettsider helt merkelig, og det gjør at svært lite ser ut som det skal.

Skjermformatet gjør også savnet etter en portrettmodus stort – i dette brede formatet fungerer ikke landskapsmodus særlig bra.

Skjermtastaturet er imidlertid godt og responsivt, så det er behagelig å navigere mellom nettsteder.

1200001607.jpg

Greit batteri

Batteritiden vil vi si er middels.

Vi hadde riktignok lysstyrken på maks gjennom hele testperioden, men opplevde at Vita holdt ut i mellom fire og fem timer med spilling.

Det er greit, men slår neppe pusten ut av noen. Du bør definitivt ha laderen i nærheten om du planlegger langvarige spilløkter.

Ikke voldsomt til utvalg

En av de største utfordringene for Vita vil nok i begynnelsen være at spillutvalget er ganske begrenset.

Vita mangler foreløpig ferdige spill i de helt store franchisene – lanseringslista består blant annet av nevnte Uncharted og Wipeout og ModNation Racers direkte fra Sony, i tillegg til en del tredjepartsspill som Dynasty Warriors Next, FIFA Soccer, Rayman Origins, Touch My Katamari og Virtua Tennis 4: World Tour Edition.

Uncharted er riktignok en velrenommert serie, men utenom det synes vi ikke det er mye å skryte av – og vi har prøvd en rekke av spillene vi nevnte.

Playstation Store har riktignok en del innhold å by på, men vi vil tro Sony vil slite med å selge mange av disse før de får opp spill som drar inn de store massene.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Playstation Vita er en god opplevelse, og at Sony har løst sine saker på en stort sett god måte.

Den er eminent på det den skal være best på, nemlig spill, med et grafisk nivå som ligger mange, mange hakk over hva Nintendo 3DS kan by på.

Noen ting har vi likevel å utsette: Spillutvalget er så langt ekstremt magert, Vita er halvhjertet på det som ikke involverer spill og batteritiden er middels.

Der Nintendo 3DS er den sjarmerende og kreative jenta med de store brillene, ligner Vita mer på den litt keitete muskelgutten som ikke har så mange venner.

Det bør være plass til dem begge, tross at Vita vil koste mer enn hva samtlige andre av konsollene nå koster, med sin startpris på cirka 2390 kroner.

NB: Importør Nordisk Film har i etterkant av testen presisert overfor Teknisk Ukeblad at det vil komme en patch på lanseringsdagen som skal gjøre nettleseren bedre og lastetidene i Wipeout langt kortere.

1200001612.jpg

Les også: Han: Får tilbud om sjokolade
Hun: Får tilbud om te

Acer lanserer verdens tynneste ultrabook

Her er Samsungs nye luksus-PC

TEST: Shure SRH440

TEST: Bose OE2 hodetelefoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.