FTLYDBILDE

TEST: Panasonic TX-P65VT30

GAMMEL FAVORITT BLIR ENDA BEDRE: Panasonic TX-P65VT30.
GAMMEL FAVORITT BLIR ENDA BEDRE: Panasonic TX-P65VT30. Bilde: Panasonic
3. mars 2012 - 07:41
Vis mer

Både 50 og 55 tommer er størrelser som begynner å bli mer og mer vanlig.

Vi skal ikke så mange årene tilbake før 40 tommer var ansett som en relativt stor TV. Gjennomsnittsstørrelsen øker og i dag ligger nok snittet nærmere 46 tommer. I Norge er vi spesielt glad i store skjermer, så det er ikke langt mellom hjemmene som har en TV på 50 tommer. I 2011 ble 55 tommer også en helt normal størrelse.

Både Sony, Samsung, LG og Panasonic har satset stort på denne størrelsen.

65 tommer er der i mot fortsatt ikke et dagligdags syn. TV-er i denne størrelsen er forbeholdt entusiaster.

Gledelig designskifte

En av de store kjepphestene vi og mange andre har hatt mot Panasonic, er det litt kjedelige designet. Det har lenge virket en smule traust sammenlignet med mange av konkurrentene.

Det samme sa vi også om Sony, men de tok en real 360 i 2010, og landet med et brak. Deres monolithic design var fjorårets største designgrep, og det lykkes!

I år har endelig Panasonic gjort noe av det samme, i alle fall på VT30 og til dels GT30.

Årets utgave av VT-serien er totalt forvandlet i forhold til VT20. Nå ligner den nesten litt på Sony med et helt frontglass uten noen form for synlig ramme rundt selve panelet. Det betyr ikke at den ikke har ramme for når man får bilde på skjermen ligger det en sort ramme rundt bildet, men den ligger under det heldekkende glasset. Denne rammen er fortsatt relativt stor, noe som gjør at det denne skjermen har et relativt sett større avtrykk på veggen enn Samsungs 64 tommer, som i tillegg til å være en tomme mindre også har en betydelig slankere ramme.

Glasset har dekker også et kontrastfilter som skal undertrykke refleksjoner. Det fungerer til dels, men dette er tross alt en blank skjerm, så har man lysende objekter som lamper eller juletrebelysning vil man se disse, dog i en litt dimmet versjon.

Sammenlignet med forgjengeren VT20 har VT30 omtrent halvert dybden. Dette gir muligheter til å henge denne modellen tettere på bakveggen enn tilfellet var med forgjengeren som var direkte fet i sammenligning.

Les også:

Super Hi-Vision er 16 ganger bedre enn HDTV

Slik får du 1000 gratis tv-kanaler

TEST: Apple tv med norsk konto

LG lanserer 84-tommers TV



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Godt utstyrsnivå

Når man ser på toppmodeller som denne, skorter det ikke på utstyr.

At den er 3D-klar er en selvfølge. Det følger med to sett med aktive 3D-briller og senderen er integrert i TV-en.

Det som ikke er integrert er W-lan. Her må man fortsatt koble til en plugg. Måten Panasonic har løst dette på kan faktisk være en fordel fordi det følger med en kabel og en fot til å sette USB-pinnen i. Dermed kan man sette den der det er best dekning. Inne i en TV kan nemlig signalene få vanskeligheter med å nå frem.

At den kommer med fire HDMI-kontakter er vel knappest noen overraskelse. Det er bortimot standard blant toppmodellene nå til dags.

Opptak til harddisk er selvsagt på plass og den kommer med tunere både for DVB-T/C og S. Det er fortsatt ingen twintuner løsning så man kan ikke se på et program og ta opp et annet. En løsning, hvis man bruker kabel eller parabol er å koble til en antenne for det digitale bakkenettet i tillegg.

De tre NRK-kanalene ligger tross alt der uten at man trenger verken et kort eller en avtale med Riks-TV. Da kan man med en liten begrensning i kanalutvalget se på en kanal og ta opp en annen.

Referansekvalitet

Siden VT30 er en skjerm vi har lang erfaring med, er det den vi holder som referanse når vi omtaler de andre skjermene.

En av de aller beste egenskapene med skjermen er kalibreringsmulighetene den innehar. Som vi gikk grundig igjennom når vi testet 50VT30 har denne skjermen muligheter som ligger helt i toppklassen av det vi har sett av muligheter for å hente frem et korrekt kalibrert bilde på en flatskjerm. Dette greier den ved å gi full kontroll over hvitbalanse, gamma og fargerom. I tillegg er softwaren stabil slik at en justering ikke ødelegger et annet sted.

Sammenlignet med de fete LED-skjermene fra Philips og Sony virker bildet ved første øyekast litt kjedelig og slapt når man ser hvilken lysstyrke de skjermene evner å kaste ut, men i en stue alene er det et meget behagelig bilde på VT30. Slik er det faktisk ofte med korrekt kalibrerte skjermer. Bildet er meget naturlig og fargene føles og ser ut som i virkeligheten.

I mørke scener viser VT30 at den har en kontroll på små detaljer i skyggepartier som ligger helt i referanseklasse. Ingenting forsvinner bort i det mørke og er det noe der som skal synes kan du være sikker på at dette kommer frem.

Plasmaskjermer vil alltid ha større kontroll på lokale kontrastforskjeller, og da mener jeg ned på pikselnivå. Dette er naturlig siden hver eneste piksel kan dimmes eller lyssettes individuelt. På de LED-LCD modellene vi har her prøver de å kompensere litt av dette med å ha dimbare soner bak LCD-panelet, men de er ikke mange nok til at det blir den samme graden av nøyaktighet som på en plasmaskjerm.

Vi skal dog legge til at bakmonterte LED-dioder er det klart beste metoden å bruke LED på og det gir i mange scener et magisk godt sortnivå som også fremstår som enda sorter enn VT30.

3D

I år har Panasonic endret brillene til det klart bedre. De er lettere, er bedre å ha på, og de kommer med en skikkelig bryter og USB-lading.

Det er noe med det denne plasmaskjermen gjør på 3D som ingen andre helt får til. Det er en ro i bildet som gjør at man ikke blir sliten av å se på 3D. Det kommer ganske sikkert av at den omtrent ikke har crosstalk, noe som er spesielt viktig i bildets dybde. Det skal dog sies at skal man få en optimal opplevelse, kreves det god lyskontroll, siden alt strølys demper dynamikk i bildet.



Konklusjon

VT30 er en fin oppdatering fra fjorårets modell, og den står seg meget godt også sammenlignet med konkurrentene.

LES HOVEDSAKEN: Vi tester svære flatskjermer



Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.