MOBIL

Test: null

Nye iPad: Dette er nytt

Store iPad blir mindre, og lille iPad blir skarpere. Her er de viktigste nyhetene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. okt. 2013 - 11:12

Apple lanserte i går kveld to nye iPad-er, og flere Mac-nyheter. iPad Air tar over stafettpinnen for iPad 4, mens iPad Mini with Retina Display (la oss kalle den iPad Mini 2) tar over for iPad Mini.

For den som allerede har en nyere iPad er det alltids et spørsmål om endringene er store nok til at man burde oppgradere, eller om pengene heller bør stå på konto og rente seg.

Det er først og fremst spesifikasjonene som skiller de nye iPad-ene fra sine forgjengere. Alle kjører nyeste utgave av iOS 7, og har jevnt over samme funksjonalitet.

LES OGSÅ: Nå kommer iOS 7

Mindre og lettere Air

Spesifikasjonslisten viser at Apple ikke har gjort de helt store endringene, men noen ting er likevel verdt å merke seg.

iPad Air er halvannen centimeter smalere enn iPad 4, to millimeter tynnere og en hel del lettere. Hele 183 gram er slanket vekk, eller vekten til en godt voksen smarttelefon om du vil. Dette er dermed helt klart en mindre iPad, selv om skjermen er nøyaktig like stor som før. Det er prestasjon i seg selv.



iPad Air. Foto: Apple

iPad Mini-variantene er uforandret i størrelse, og så godt som identiske på vektskålen. Nye Mini har imidlertid fått en langt sprekere skjerm, med oppløsningen 2048 x 1536 piksler. Oppløsningen er doblet, fra 163 til 326 PPI. Det gjør den nye skjermen langt skarpere. 

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Det er ikke lenge siden vi var fra oss av begeistring over skjermen til Google Nexus 7, som har pikseltettheten 323 PPI. Enkelt sagt er skjermen til nye iPad Mini like skarp. Det lover godt.



iPad Mini 2. Foto: Apple

64 biters prosessor

Vi skal selvsagt ikke glemme at Apple har utstyrt sine to nye iPader med sin nye systembrikke A7. Denne har en tokjernet 64 biters prosessor, som er en god del raskere enn tidligere Apple-brikker. Prosessorhastighetene til de nye iPad-ene er ikke kjent, men vi vet at iPhone 5S kjører på 1,3 GHz. Vi regner derfor med at iPadene har omtrent samme prosessorhastighet.

At prosessoren er 64 biters har ikke all verdens praktisk betydning, med unntak av at du får noen ekstrafunksjoner i iLife. Det er imidelrtid naturlig å anta at det etterhvert vil komme mer programvare som utnytter prosessoren.

Mer interenssant er mulighetene som kommer med Apples M7-brikke, som de nye iPadene har. Dette er enkelt forklart en bevegelsessensor som alltid er aktiv. På iPhone 5S åpner denne for en rekke treningsapper, men det er ikke akkurat aktuelt på et nettbrett. Det kan likevel bli interessant å se hvor apputviklere tar det.

MIMO

Begge de nye iPad-ene har støtte for MIMO over Wi-Fi. Dette betyr at det er flere antenner som sender og mottar signaler, slik at du får høyere datahastigheter. For å utnytte dette må basestasjonen også støtte MIMO.

Når du sitter hjemme og surfer på nettet har dette ikke all verden å si, siden hastighetsbegrensningene stort sett ligger i selve interenttforbindelsen. Men når du strømmer innhold internt på nettverket kan det ha en innvirkning.

LTE

Verdt å merke seg er at de nye iPad-ene støtter alle LTE-frekvensene vi bruker i Norge. Det vil si at LTE-versjonene kan brukes overalt hvor det er 4G-nett tilgjengelig. Forgjengerne hadde kun støtte for 4G i 1800 MHz-frekvensen.

Utover dette er det ikke store forskjeller å spore. Selv om batterikapasiteten på iPad Air er lavere enn på iPad 4, oppgir Apple tilsvarende brukstid. Det har nok mest med mer effektiv energibruk å gjøre.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om LTE

Det som fortsatt mangler

Vi hadde et håp om at Apple ville utstyre de nye iPad-modellene med fingeravtrykkleser som på iPhone 5, men dette har de altså ikke. Det kunne gjort det enklere å låse opp brettet, og du kunne sluppet å taste passord i iTunes og App Store.

En annen sak vi gjerne skulle sett er mulighet for flere brukerkontoer, slik det er mulig på enkelte Android-nettbrett. Tanken er at et nettbrett gjerne brukes av flere i familien, og at forskjellige brukerkontoer gjør det mulig for alle å laste ned sine egne apper, være innlogget med egne Facebook-brukere, og kjøpe apper og annet med egne iCloud-kontoer. 

Andre saker vi ikke hadde blitt misfornøyde med er støtte for minnekort og NFC. Men det er ingenting som tyder på at dette er på vei til noen iOS-enheter, og det var heller ikke noe vi ventet skulle komme denne gangen. Disse funksjonene må du til Android eller Windows for å få.



Fra venstre: iPad Air, iPad 2, nye iPad Mini og gamle iPad Mini.

Priser

Apple skal fortsette å selge begge iPad Mini-variantene, men kutter iPad 4 fra porteføljen. iPad Air blir den klart dyreste modellen, mens iPad 2 fortsetter å selges som en billigere 9,7 tommers variant.

Prisoversikten under viser Apples egne priser. Prisene vil trolig variere noe i forskjellige butikker.

iPad Air kommer i salg 1. november. iPad Mini 2 kommer i salg i løpet av november. 

Skal du kjøpe?

Om du allerede har en nyere iPad er det gjerne ikke store grunner til å gå for de nye variantene riktig enda. iPad 3 og 4 har tross alt like skarpe skjermer, og med mindre du plages av vekten og størrelsen vil disse gjøre jobben en god stund til.

Har du allerede iPad Mini er det skjermen som er den største grunnen til å kjøpe den nye. Selv om original-Mini ikke har den sprekeste skjermen på markedet, er det ikke sikkert at forskjellene vil oppleves som monumentale. Du kan tross alt fortsatt kjøre de samme appene og gjøre stort sett det samme med begge varaiantene.

Bildet over viser illustrerer forskjellen på skjermen til iPad 2 og iPad 3. iPad 2 har samme oppløsning som iPad Mini 1, men så er også skjermen større. Det gjør at du enda enklere ser individuelle piksler.

Konklusjonen blir noe sånt som at du som allerede har en nyere iPad kanskje kan spare pengene dine en stund til. Med unntak av iPad Airs størrelse og iPad Minis skjerm er det tross alt ikke så store endringer.

Har du derimot en eldre iPad eller vurderer din første er de nye modellene verdt en titt. Da kan det også være greit å ha i bakhodet at det finnes en rekke gode alternativer på andre plattformer.

LES MER:

Test av Google Nexus 7 2013-utgave

Test av monstermobilen Sony Xperia Z Ultra


Test av Asus Padfone Infinity

Test av Microsoft Surface Pro

Test av Samsung Galaxy Note 8.0

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.