T2

TEST: Macbook Air (2011)

De som kjøpte Macbook Air i fjor høst, bør være ganske oppgitte nå.

Stein Jarle Olsen
2. aug. 2011 - 09:59
Vis mer

Den redesignede varianten av Macbook Air ble lansert med brask og bram i fjor, og vi var svært begeistret for den ultratynne og lette maskinen fra Apple.

Manglet litt

Ytelsen var derimot "sådär", og for oss fremsto det som den største mangelen for å kunne bruke Air som eneste maskin i hverdagen.

Derfor var det med stor interesse vi kastet oss over den nye modellen da vi fikk den til test midt i forrige uke.

Som sist er det 11-tommeren vi tester, men det er ikke umulig at også 13-tommeren havner på testbenken i nærmeste framtid.

TU20110802MacbookAir521309_38_55 1108020851.jpg

Spinkel

Som sist er også de fysiske spesifikasjonene svært imponerende. Utenpå er nemlig Macbook Air en meget nett og lekker affære, med sine 1,08 kilo og fra 0,3 til 1,7 centimeter tykkelse.

Fortsatt har den i realiteten også bare én ekte konkurrent, nemlig Samsungs 9 Series, og med unntak av operativsystemet er vår opplevelse at det kvalitetsmessig skiller lite mellom de to.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Vi avventer spent de såkalte ultrabook-variantene som skal komme i løpet av året, men foreløpig er det altså Apple og Samsung som gjelder på ultratynn-fronten.

Les mer: Intel planlegger "ultrabook"

TEST: Samsung 9 Series

Oppgradert innmat

Innvendig har Macbook Air fått en solid oppgradering. Først og fremst er den noe aldrende Core 2 Duo-prosessoren byttet ut med en langt mer moderne og kraftig Core i5-2467M-brikke.

Vår testutgave er for øvrig den dyreste av de to 11-tommer-variantene, med 4 GB RAM og 128 GB flashlagring, og allerede i Geekbench er det tydelig at ytelsen har blitt betraktelig bedre fra fjorårets modell.

Vi får meget respektable 4674, noe som delvis også skyldes doblet RAM-mengde. Det er et solid løft fra forrige utgave, som nøyde seg med 2038 poeng (med Snow Leopard), og ikke langt unna Apples påstander om at ytelsen skal være 2,5 ganger bedre enn på forrige 11-tommer-modell.

Windows på Mac

Vi installerte like godt Windows 7 gjennom Boot Camp, for å kunne kjøre våre standardtester PCMark Vantage og PCMark 7.

Her er det også tydelig at maskinvaren i Macbook Air er relativt habil, selv om Vantage-resultatet lett lar seg “lure” litt av flashminnet. Air scorer hele 9394, noe mer enn hovedkonkurrent Samsung 9 Series i 13-tommervariant, som fikk 7920.

PCMark 7 har vi så vidt begynt å bruke i våre tester, og vi kan derfor kun sammenlikne med Lenovo Thinkpad X1. Air scorer 2762, mens X1 (med Core i5-2520M, 8 GB RAM og SSD-disk) fikk 3540. X1 koster riktignok nesten dobbelt så mye som Air.

TEST: Lenovo Thinkpad X1

TU20110802MacbookAir721109_38_55 1108020851.jpg

Klarer seg bra

Windows 7 på Air er for øvrig stort sett en suksesshistorie. Med Boot Camp har Apple inkludert drivere til det aller meste, og vi bruker Windows som vi ville gjort på hvilken som helst annen maskin.

Ytelsen er også så å si identisk med Lion – nettsider laster lynraskt og operativsystemet er generelt svært responsivt.

For øvrig er det meste identisk med forrige Air. Apple hevder batteritiden skal være den samme, tross oppgradert maskinvare, og det kan vi konstatere at også er riktig. På avspilling av full HD-video holder den riktignok bare i snaut tre timer, en drøy halvtime mindre enn på forrige variant. På vanlig, lett bruk når du likevel raskt Apples oppgitte fem timer.

Det er på langt nær fantastisk til en 11-tommer å være, men når vi tar vekten og formfaktoren med i betraktningen, er fem timer et godt resultat.

TEST: Nettbrett

Stille MacBook Air

Støymessig er Air stort sett en fornøyelse å ha med å gjøre. Med lett bruk lager den nærmest ikke en lyd, men den lille vifta spinner fort opp når maskinvaren får mer å gjøre, og da blir støyen langt mer påfallende.

Støyen er likevel av den lavfrekvente typen som lett lar seg overdøve av andre ting. Når det gjelder varmeutvikling er Air omtrent som forventet – den holder seg svært kjølig gjennom de enkle oppgavene, men aluminiumskroppen blir fort varm når innmaten må jobbe.

Setter du Air i senga og lar den tygge på høyoppløst Flash-video, blir den fort nærmest brennende varm.

TU20110802MacbookAir221609_38_55 1108020851.jpg

Suksesstastatur

Tastaturet er det samme som på alle andre Mac-er, og vi lar oss fortsatt begeistre av det. Tastene er svært behagelige, har tilnærmet perfekt respons og er store nok i massevis.

At det nå også er baklyst er en stor forbedring, selv om vi gjerne skulle sett at det laveste nivået var noe lavere – i mørket skriker de opplyste tastene mot deg, selv på minimumsinnstillingen.

Pekeplata i glass er fortsatt den beste i klassen, etter vår mening. Den er både stor, særlig til en 11-tommer å være, har behagelig friksjon og er ekstremt responsiv. Man kan si hva man vil om Apples omkalfatring på fingerkommandoene i Lion, men pekeplata reagerer akkurat som den skal.

Skjermen ser ut til å være akkurat den samme som sist, uten at det er særlig negativt. Den er fortsatt speilblank, men har svært gode farger, god lysstyrke og dypt sortnivå, i tillegg til svært gode innsynsvinkler. 1366x768 er også en veldig fin oppløsning til en 11-tommer, og på linje med mange billige 15-tommere.

TEST: Apple TV

TEST: Acer Iconia A500

TU20110802MacbookAir621209_38_55 1108020851.jpg

Konklusjon

Prisen har dessuten blitt senket noe fra sist utgave, med 7.890 kroner for den billigste utgaven (2 GB RAM og 64 GB SSD) og 9.490 kroner for utgaven med doblet mengde RAM og lagring.

For den prisen får du en solid følgesvenn både til jobb og studier, og årets modell har såpass bra ytelse at den nok kan fungere som eneste maskin for ganske mange.

En svært sterk femmer. Anbefales!

Test_tabell_MacbookAir 1108020852.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.