MOBIL

Test: null

Lyntest: Samsung Ativ Q

Vi har prøvekjørt PC-en som også er et Android-nettbrett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. juni 2013 - 20:01

Om du er glad i alt-i-ett-løsninger, kommer du til å elske Samsung Ativ Q. Dette Android-nettbrettet er også en Windows-PC, og det har integrert tastatur. Dette er en rimelig unik kombinasjon.

Ativ Q har dessuten en stor og høyoppløst skjerm, og rimelig kraftig maskinvare under panseret. Spørsmålet er bare om dette er et produkt som kan friste flere enn de spesielt interesserte.



Du kan bruke Ativ Q som bord om du vil.

Kort fortalt om Samsung Ativ Q

Det mest fornuftige er nok å se på Ativ Q som en Windows-PC med trykkskjerm og mulighet for å kjøre Android-apper. Den er relativt godt spesifisert, og spesielt skjermen er oppsiktsvekkende skarp.

Vi får gi Samsung skrytet de fortjener. Ativ Q er virkelig et interessant konsept. I teorien slipper du å velge nettbrett eller PC, for dette er alle enhetene pakket inn i én dings.

LES OGSÅ: Test av HP Envy X2 - Nettbrettet som også er en PC

Det er dog ofte også slik at produkter som forsøker å være alt, ikke er best på noen områder. I tilfellet Samsung Ativ Q er det naturlig nok for tidlig å konkludere, men vi har gjort oss noen tanker.



Mye av maskinvaren sitter i hengslet mellom skjermen og tastaturet.

Slik fungerer det

La det være helt klart: Ativ Q er ingen erstatning for små nettbrett. Vi opplever den også som langt mindre praktisk enn 10-tommers nettbrett som for eksempel Apple iPad og Sony Xperia Tablet Z.

I praksis kjennes nemlig Ativ Q veldig stort og tung for et nettbrett. Med en tykkelse på 1,4 cm og en vekt på 1,3 kg er dette på ingen måte noen småtass. På den annen side er dette rimelig slankt og lett om du først og fremst ser på Ativ Q som en PC.

Skjermen måler 13,3 tommer. Litt stort for et nettbrett, og en fin størrelse for en PC, mener vi. Det er dog skjermens oppløsning som virkelig er interessant her. 3000 x 1800 piksler gir en pikseltetthet på 275 PPI. Til sammenligning har Apples MacBook Pro 2560 x 1600 pikslers oppløsning. På 13-tommeren betyr dette en pikseltetthet på 227 PPI.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Vi har naturlig nok ikke fått anledningen til å granske skjermen spesielt nøye, men vi merker oss at den er sylskarp. Kanskje litt vel skarp. Om du bruker skrivebordsmodus i Windows - altså bruker den som en vanlig PC – er tekst og ikoner ganske smått syns vi. Men det blir uansett et spørsmål om smak. Og syn.



Dette er ingen liten sak.

Støtter S Pen

Ativ Q kommer for øvrig også med Samsungs S Pen. Dette er en integrert penn du kan bruke som erstatning for mus, men også skrive og tegne med. Vi har en del erfaring med løsningen fra Samsungs Android-produkter, hvor det fungerer veldig bra.

LES MER OG S PEN: Test av Samsung Galaxy Note 8.0

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På tastaturet er det også en styrepinne til musepekeren, slik at du slipper å fikle med pennen eller trykke på skjermen for å gjøre saker og ting. Det er musetaster rett under mellomromtasten. Vi er spent på om det blir et problem med utilsiktede musetrykk, men dette er noe vi må komme tilbake til når vi tester Ativ Q.



Det er en styrepinne på tastaturet i stedet for en musplate.

Byggekvalitet

Selve dekselet er laget i magnesium. Skjermen er dekket med glass, mens tastauret er laget i plast. Det virker i det hele tatt som et solid produkt.

Når Ativ Q er slått sammen peker skjermen utover. Det er ingen mulighet til å folde det slik at skjermen havner på innsiden slik som på en vanlig PC. Når du skal bruke tastaturet vipper du bare skjermen opp slik at den står vinklet ned mot tastaturet. Du kan fortsette å vippe på skjermen, helt til den peker bakover. Du kan altså sette den bak-frem dersom du vil bruke tastaturet som stativ når du skal se på video.

Mye av maskinvaren sitter så vidt vi har forstått i delen mellom skjermen og tastaturet. Her er det også tilkoblinger for USB og HDMI, i tillegg til de som sitter på tastaturdelen.

Tastaturet har såkalte «chicklet»-taster som stikker opp fra overflaten. Vi skrev noen linjer på det, og har ingenting spesielt å utsette på det. Dette fremstår som et ganske vanlig PC-tastatur.



Denne appen lar deg kjøre Android på PC-en.

Bytte av operativsystem

At Ativ Q kjører både Android og Windows 8 samtidig er en sannhet med modifikasjoner. Her kjøres egentlig Android inne i Windows via et eget program. Men opplevelsen er såpass sømløs at det føles som om brettet kjører begge deler.

Du kan avslutte Android helt dersom du ønsker det. Da må du i tilfelle starte opp Android på nytt via Samsungs Dual OS-program. Oppstartstiden var omtrent et halvt minutt på ekseplaret vi prøvde. Om du hopper frem og tilbake mellom Android og Windows gir det åpenbart liten mening å avslutte Android mellom øktene. Men det kan være greit å ha muligheten når du trenger maskinvareressursene til andre ting.

For å hoppe over til Android trenger du bare å trykke på Windows-tasten og D, og skiftet er like raskt som å skifte mellom programmer i Windows. Android kjører for øvrig i full skjerm på Ativ Q.



Du kan ha Windows-vinduer åpne over Android-menyene.

Samsung har ikke inkludert sitt Android-menysystem TouchWiz. Når du går til Android-skrivebordet er det altså Googles originale menyer som vises. Rent praktisk betyr ikke dette så mye, med mindre du er fryktelig glad i TouchWiz.

Windows-versjonen er Windows 8, og ikke den reduserte Windows RT-utgaven. Du kan altså kjøre alle mulige Windows-programmer her, og ikke bare Windows-apper utviklet for Windows 8.

Vi syns i grunn at systemet med to operativsystemer fungerer bra, og det gir mange spennende muligheter. Men om vi skal være brutalt ærlige har vi aldri følt et behov for dette tidligere. Det gjenstår altså å se om det føles like naturlig å bytte mellom operativsystemene i praksis.

Men det er helt klart et poeng at du får et ekstremt mye større utvalg apper til Android enn til Windows 8. At du kan bruke disse uten å bytte enhet er en stor fordel, og det gir Ativ Q en hel del muligheter andre PC-er ikke har.



I Android-modus kan du bruke alle favoritt-appene dine.

Sprek maskinvare

Ativ Q er utstyrt med relativt sprek maskinvare. Prosessoren er en Intel Core i5-4200U Haswell, og arbeidsminnet er 4 GB. Maskinen vil ellers komme med SSD-lagring på inntil 256 GB.

Det er ingen kamera på baksiden her, men et frontkamera sørger for at du kan ta videosamtaler. Samsung hevder at du får inntil ni timers brukstid på én opplading. 

De fleste av de øvrige spesifikasjonene er foreløpig litt i det blå, men vi regner med at vi får vite mer om innmaten før Ativ Q kommer i salg.

LES OGSÅ: Slik er Samsungs nye Ativ-PC-er (tu.no)



S Pennen kan brukes som erstatning for mus.

Hva vi syns

Alt i alt syns vi Samsung har kokt sammen et interessant konsept. Men det kan være greit å ha i bakhodet at dette i praksis er en PC med programvare som lar deg kjøre Android-apper. Det er i utgangspunktet ingenting i veien for at også andre kan gjøre det. Det finnes allerede programvare som kan gjøre dette, som Bluestacks App Player. Men Samsungs løsning oppleves veldig sømløs og praktisk.

Som hybrid-PC virker dette også som en spennende løsning. At du slipper å koble til et tastatur for å skrive virker mer praktisk enn å ha en løsning med tastatur som skal kobles av og på.

Men det er lett å la seg blende av forseggjorte produktpresentasjoner, og litt for lett å være entusiastisk når man får leke med noe nytt og fancy. Det store spørsmålet er om Android-funksjonene faktisk kommer til å bli brukt i praksis. Og ikke minst om Ativ Q er verdt den veiledende prisen på 13 000 kroner.

Vi antar at vi kan svare bedre på dette når vi får testet beistet til høsten. Så langt kan vi imidlertid konkludere med at Samsung ser ut til å være inne på noe smart her.

LES MER: Nye nettbrett, PC-er og kamera fra Samsung

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.